Нацрада звернулася до телеканалу «TV1000 Русское кино», аби він дотримувався вимог українського законодавства

Нацрада звернулася до телеканалу «TV1000 Русское кино», аби він дотримувався вимог українського законодавства

16 Березня 2017
6399
16 Березня 2017
12:20

Нацрада звернулася до телеканалу «TV1000 Русское кино», аби він дотримувався вимог українського законодавства

6399
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до дистриб’ютора телеканалу «TV1000 Русское кино» - компанії Viasat Ukraine - з проханням попередити мовника про необхідність усунення порушень, а саме: припинити показ заборонених в Україні фільмів.
Нацрада звернулася до телеканалу «TV1000 Русское кино», аби він дотримувався вимог українського законодавства
Нацрада звернулася до телеканалу «TV1000 Русское кино», аби він дотримувався вимог українського законодавства

Про це повідомляє прес-служба Нацради.

Під час моніторингу Нацрада зафіксувала в ефірі телеканалу «TV1000 Русское кино» трансляцію фільмів «Параграф 78» (3 лютого) та «Ирония любви» (8 лютого) за участі російського актора Івана Охлобистіна. Державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування в Україні на ці твори скасовано Державним агентством з питань кіно.

За даними Нацради, телеканал «TV1000 Русское кино» перебуває під юрисдикцією Швеції, яка є країною Європейського Союзу і стороною Європейської конвенції про транскордонне телебачення. «Тому Національна рада звернулася до дистриб’ютора з проханням повідомити правовласників  телеканалу про виявлені факти порушення українського законодавства та необхідність вжиття заходів щодо припинення розміщення фільмів за участі акторів, що входять до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та фільмів, вироблених фізичними і юридичними особами держави-агресора та/або вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року», – повідомляє прес-служба Нацради.

У разі ігнорування вимог українського законодавства Національна рада на підставі частини 2 статті 24 Європейської конвенції про транскордонне телебачення буде змушена розглянути питання щодо тимчасового припинення ретрансляції іноземної програми «TV1000 Русское кино» на території України.

Як писав «Детектор медіа», поки що в Україні дозволеними для ретрансляції в мережах провайдерів залишаться п’ять телеканалів з юрисдикцією Російської Федерації – «Зоопарк» (пізнавальний), «Топшоп ТВ» (телеторгівля), «Теле 9» (інформаційний, культурно-просвітницький), «Охотник и риболов HD» (пізнавальний), «Еврокино» (фільмопоказ).

Однак 23 лютого Нацрада вилучила з переліку російський телеканал «Охотник и рыболов». Це рішення набуде чинності через місяць - 23 березня.

Крім де-юре російських у переліку є ще низка телеканалів, які мають європейську юрисдикцію, але орієнтовані насамперед на російську аудиторію: RTVI (Велика Британія), RTVI – M (Велика Британія), TV XXI (Латвія), «Детский мир» (Велика Британія), «Наше любимое кино» (Німеччина), «Телеклуб» (Велика Британія), Multimania TV (Латвія), Bollywood HD (Ізраїль), серед яких також є «ТВ1000 Русское кино» (Швеція).

При цьому щодо телеканалу «Телеклуб» Нацрада 12 січня ухвалила рішення про тимчасову на три місяці заборону ретрансляції в Україні. Тимчасове обмеження почало діяти з 16 лютого.

Також 12 січня Нацрада вилучила російський телеканал «Дождь» із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Це рішення набрало чинності через місяць - 13 лютого.

У 2016 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, 50 телеканалів.

Нагадаємо, у серпні – вересні 2016 року Нацрада провела моніторинг дотримання загальнонаціональними мовниками законодавства України про кінематографію та виявила трансляцію п’яти художніх фільмів та одного телесеріалу з ознаками порушень статті 15 Закону України «Про кінематографію».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6399
Читайте також
06.07.2017 14:03
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
5 027
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андроид
2569 дн. тому
Маразм украинских властей крепчает
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду