За січень та лютий в Україні зафіксовано 36 випадків порушень свободи слова  –  ІМІ

За січень та лютий в Україні зафіксовано 36 випадків порушень свободи слова – ІМІ

7 Березня 2017
1446
7 Березня 2017
10:30

За січень та лютий в Україні зафіксовано 36 випадків порушень свободи слова – ІМІ

1446
За два місяці 2017 року ІМІ зафіксував по Україні загалом 36 випадків порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни. Основними порушеннями за січень і лютий стали – перешкоджання професійній діяльності журналіста – 12 випадків, 7 випадків обмеження доступу до публічної інформації та 6 випадків погроз.
За січень та лютий в Україні зафіксовано 36 випадків порушень свободи слова  –  ІМІ
За січень та лютий в Україні зафіксовано 36 випадків порушень свободи слова  –  ІМІ

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Трійкою лідері в з порушень за цей період стали Київ з областю, Дніпропетровщина та Донеччина. Загалом порушували право журналістів на професію приватні особи, місцева влада і депутати, посадовці, судді та інші.

У лютому місцева влада продовжує порушувати право на доступ до публічної інформації. Зокрема, журналіст миколаївського інтернет-видання Niklife Юрій Ягольник у відповідь на запит до міської ради Миколаєва отримав у конверті весільну фотографію нареченого з букетом квітів.

Вперше з початку року ІМІ зафіксував нищення майна журналістів. Всі три випадки сталися у Дніпропетровській області  –  трьом журналістам невідомі пошкодили їхні авто. Зокрема, в двох випадках авто було підпалено, в одному  – порубано сокирою. У всіх випадках журналісти пов’язують інциденти з професійною діяльністю.

Травми очей і обличчя отримав британський фотограф Крістофер Нанн внаслідок обстрілу міста Авдіївка Донецької області російсько-окупаційними військами. Він був евакуйований до обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова міста Дніпро для надання кваліфікованої медичної допомоги. Лікарям вдалося зберегти зір Крістоферу Нанну.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 1 випадок порушень прав журналістів. Зокрема, правоохоронці затримали для перевірки документів журналістів українських ЗМІ  –  телеканалу СТБ та Громадського. Через деякий час їх відпустили, попросивши «не порушувати закони».

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці Барометр свободи слова.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, за інформацією Генеральної прокуратури України, у 2016 році до суду з обвинувальним актом направлено 30 кримінальних проваджень та одне – з угодою про примирення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1446
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду