Мінкульт хоче створити Експертну раду з питань захисту суспільної моралі

Мінкульт хоче створити Експертну раду з питань захисту суспільної моралі

18 Січня 2017
20384
18 Січня 2017
19:35

Мінкульт хоче створити Експертну раду з питань захисту суспільної моралі

20384
Міністерство культури України має наміри розробити та затвердити персональний склад Експертної ради з питань захисту суспільної моралі з метою розробки критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер.
Мінкульт хоче створити Експертну раду з питань захисту суспільної моралі
Мінкульт хоче створити Експертну раду з питань захисту суспільної моралі

Таке рішення було прийнято на нараді за участі представників Міністерства культури, керівників національних творчих спілок, а також представників Міністерства фінансів та Державного комітету телебачення і радіомовлення, повідомляє прес-служба міністерства.

Річ у тім, що закон «Про захист суспільної моралі» забороняє виробництво та обіг в Україні в будь-якій формі продукції порнографічного характеру. Критерії віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер, за законом має встановлювати Мінкульт.

Також під час наради розглядалися питання практичного застосування положень Закону України «Про захист суспільної моралі» в частині забезпечення громадського контролю за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі творчими спілками. Тому учасники наради вирішили звернутися до парламентських комітетів з питань культури і духовності та з питань свободи слова та інформаційної політики за роз’ясненнями положень Закону України «Про захист суспільної моралі» в частині забезпечення громадського контролю за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі творчими спілками, що діють у сфері культури та мистецтва, журналістики.

«Міністерство культури розглядає необхідність розробити порядок фінансування діяльності творчих спілок, на які покладено здійснення цього контролю, адже вимагаючи здійснення цієї функції ми маємо і забезпечувати її здійснення. Проте, на жаль, з державного бюджету ми можемо фінансувати лише національні спілки, а цей контроль покладений на всі спілки і питання потребує вирішення. Необхідно також з’ясувати, чи готові спілки виконувати функцію контролю за суспільною мораллю та які їм потрібні механізми для здійснення цієї функції», - повідомила перший заступник міністра культури Світлана Фоменко.

Нагадаємо, 10 лютого 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачав ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу. 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Із закону «Про захист суспільної моралі» були виключені положення щодо визначення статусу та засад діяльності НЕК. Контроль за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції здійснюють Міністерство внутрішніх справ України, центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері культури, кінематографії, податкову політику, митну справу, у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, Держкомтелерадіо та Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. А громадський контроль покладений на творчі спілки у сфері культури та мистецтва, журналістики. При цьому держава має забезпечити фінансову підтримку цього громадського контролю в порядку, визначеному Кабміном.

Для остаточної ліквідації НЕК потрібне було рішення Кабінету Міністрів. 31 березня 2015 року Кабмін звільнив голову НЕК Василя Костицького за власним бажанням. А 27 травня 2015 року уряд прийняв постанову про ліквідацію НЕК.

Ліквідації НЕК багато років добивалися медійні організації, які вбачали в діяльності комісії прояви цензури.

Фото: прес-служба Мінкульту

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20384
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kami Hikouki
2653 дн. тому
Хай моралфаги від мінкульту підуть куди подалі зі своїми скрєпамі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду