Онлайн-словник обрав «слово 2016 року» в Україні

Онлайн-словник обрав «слово 2016 року» в Україні

4 Січня 2017
6439

Онлайн-словник обрав «слово 2016 року» в Україні

6439
Онлайн-словник сучасної української мови «Мислово» назвав «корупцію» головним словом 2016-го року.
Онлайн-словник обрав «слово 2016 року» в Україні
Онлайн-словник обрав «слово 2016 року» в Україні

Про це йдеться у повідомленні ресурсу.

«Корупція» стала словом 2016 року за версією словника «Мислово» як слово, що найкраще підсумовує суспільну дискусію року, що минув.

«Головною такою проблемою, що згадувалась упродовж минулого року у різних контекстах, є корупція. У 2016 році Україна була визнана найбільш корумпованою державою Європи. На думку багатьох, корупція завдає країні більшої шкоди, ніж війна з Росією», - зазначається у повідомленні.

Два інших слова-відкриття 2016 року з короткого списку онлайн-словника – «оффшор» та «е-декларація» – також є складовими ширшого семантичного поля корупції, які упродовж року підігрівали інтерес до цієї теми.

Серед інших важливих слів минулого року онлайн-словник виділив:

-банкопад — масова ліквідація Національним банком проблемних банків;

-безвіз — скорочення від словосполучення «безвізовий режим»;

-брекзит — вихід Великої Британії з ЄС;

-зрада/перемога — лексична пара, що використовується користувачами соцмереж для оцінки політичних подій.

Цьогоріч «Мислово» вперше визначив антислово року — слово чи вираз, які отримали широкий суспільний резонанс та є дискримінаційними чи нелюдяними.

«Ним стала фраза міністра культури України Євгена Нищука “немає там ніякої генетики”, вжита щодо мешканців сходу та півдня України. Той факт, що посадова особа такого рівня може безкарно використовувати націонал-соціалістичну термінологію в публічному просторі викликає в нас нерозуміння та тривогу», - зазначається у повідомленні ресурсу.

Словник «Мислово» обирає слово року вчетверте. Словом 2015 року було обрано слово «блокада» (йдеться про блокаду окупованого Криму), словом 2014 року – «кіборги» у значенні «захисники Донецького аеропорту». «Євромайдан» було обрано головним словом 2013 року.

Нагадаємо, міністр культури Євген Нищук під час ефіру на «Свободі слова» телеканалу ICTV у відповідь на запитання Наталі Соколенко, що на сході важко знайти українські книжки, відповів, що другим безпековим моментом для країни є культура. Перший – це армія та новітня зброя.

«Другим безпековим моментом це є культура. Тому що вона має здатність виховувати і формувати суспільство. І ця ситуація, яка склалася на сході й півдні країни, – це прірва свідомості. Більше того, коли ми так багато говорили про генетику  на Запоріжжі, на Донбасі, на тому... Це ж міста завезені. Немає там ніякої генетики. Це свідомо завезені. Черкаси – це славетний гетьманський шевченків край, саме місто Черкаси наполовину завезене. Чого? Бо боялися цього Шевченківського духу. І так робили, це була технологія Радянського Союзу», - сказав міністр.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6439
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
таво
2660 дн. тому
а слово "пуйло" ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду