Журналісти інтерівського НІСу назвали підпал «терактом» і вимагають міжнародного розслідування (+підписи)

Журналісти інтерівського НІСу назвали підпал «терактом» і вимагають міжнародного розслідування (+підписи)

5 Вересня 2016
4209
5 Вересня 2016
17:47

Журналісти інтерівського НІСу назвали підпал «терактом» і вимагають міжнародного розслідування (+підписи)

4209
Журналісти компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє програми «Подробности», «Подробности недели» та «Новини» для каналу «Інтер», називають підпал і пожежу в офісі компанії 4 вересня «терактом» і вимагають міжнародного розслідування.
Журналісти інтерівського НІСу назвали підпал «терактом» і вимагають міжнародного розслідування (+підписи)
Журналісти інтерівського НІСу назвали підпал «терактом» і вимагають міжнародного розслідування (+підписи)

Таку заяву працівників НІСу поширив 5 вересня сайт «Подробности». У документі не вказано, до кого він адресований.

У заяві журналісти вимагають «припинити тиск на свободу слова, провести незалежне міжнародне розслідування теракту проти журналістів, покарати винних і замовників, які б високі посади вони не займали».

«Навмисний підпал будівлі, побиття журналістів, які протидіяли нападникам-вандалам у масках та намагалися врятуватись від пожежі – ми вважаємо, що ці події свідчать про те, що мова йде про терористичну акцію, внаслідок якої одна з наших журналісток отримала травму хребта. І лише завдяки організованим діям наших працівників ніхто не загинув», - йдеться в заяві.

Співробітники НІСу заявляють також про політичні переслідування телеканалу «Інтер» представниками «Народного фронту», зокрема міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим: «Сьогодні представники "Народного фронту" виступили із заявами проти "Інтера". Одночасно ЗМІ повідомляють про те, що наближені до міністра внутрішніх справ структури проплачують інформаційну кампанію проти телеканалу, а силовою акцією керує такий собі Ківа – людина з оточення Авакова. Виходячи з цього, ми можемо заявити – мова йде про політичні переслідування щодо телеканалу».

Журналісти напряму пов’язують усі події зі своєю професійною діяльністю. «Атака на канал відбулася одразу після публікації на сайті Миротворець” погроз на нашу адресу. Ми вимагаємо від "Народного фронту", а також інших сил припинити політичні переслідування, через які свобода слова та життя журналістів опиняються під загрозою».

Працівники НІСу також звертаються до міжнародних правозахисних організацій та іноземних посольств із проханням «захистити від тиску на свободу слова з боку політиків "Народного фронту"». «Ми впевнені, що лише при міжнародній підтримці теракт буде розслідуваний об’єктивно, винні будуть покарані незалежно від того, які високі посади вони займають».

Заяву підписали кореспондентка Ірина Баглай, директор НІС Олександр Пилипець та інші співробітники компанії.

Це вже п'ята публічна заява структур і співробітників «Інтер медіа груп» щодо підпалу та пожежі в офісі компанії НІС 4 вересня.

4 вересня «Інтер» на своєму сайті заявив, що на компанію «Національні інформаційні системи», що виробляє для каналу інформаційно-аналітичні програми, скоєно збройний напад.

Увечері 4 вересня агентство «Українські новини», що разом з «Інтером» і НІСом входить до «Інтер медіа груп», поширило заяву журналістів НІСу, які заявили протест діям влади, котра проігнорувала прямі погрози каналу, і назвали підпал каналу «спробою заткнути рота неугодним ЗМІ».

5 вересня телеканал «Інтер» звернувся до представників міжнародних організацій і послів іноземних держав, акредитованих в Україні, із заявою англійською мовою про занепокоєння з приводу свободи слова в Україні. Заява завершується словами про те, що «захисники вільних і незалежних засобів масової інформації в Україні чекають засудження цього жорстокого нападу з боку міжнародного співтовариства».

Також 5 вересня телеканал «Інтер» повідомив на своєму сайті, що подав у Генеральну прокуратуру України, Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки України, Національну поліцію України заяву про скоєння злочину у вигляді перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Нагадаємо, 4 вересня в Києві під час акції протесту під офісом компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер», невідомі підпалили будівлю. В результаті пожежі, за даними «Інтера», повністю згоріла студія програми «Подробности», кілька співробітників отруїлися чадним газом, одна співробітниця зламала ногу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом підпалу будівлі НІСу розпочато кримінальне провадження за ст. 296 «Хуліганство» та ст. 194 «Умисне знищення майна» Кримінального кодексу України (про статтю 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» поки не йдеться). Було затримано шістьох осіб, серед них, зокрема, колишніх військовослужбовців 30-ї бригади Збройних сил України. Пізно ввечері 4 вересня всіх затриманих відпустили, підозр нікому не вручили. Правоохоронці вивчають вилучені з місця події записи з камер відеоспостереження з метою встановлення всіх учасників події.

Фото - Podrobnosti.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4209
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду