«Інтер» заявив іноземним послам і представникам міжнародних організацій про занепокоєння щодо свободи слова в Україні

«Інтер» заявив іноземним послам і представникам міжнародних організацій про занепокоєння щодо свободи слова в Україні

5 Вересня 2016
1480
5 Вересня 2016
17:17

«Інтер» заявив іноземним послам і представникам міжнародних організацій про занепокоєння щодо свободи слова в Україні

1480
Телеканал «Інтер» звернувся до представників міжнародних організацій і послів іноземних держав, акредитованих в Україні, із заявою про занепокоєння з приводу свободи слова в Україні.
«Інтер» заявив іноземним послам і представникам міжнародних організацій про занепокоєння щодо свободи слова в Україні
«Інтер» заявив іноземним послам і представникам міжнародних організацій про занепокоєння щодо свободи слова в Україні

Заява під назвою «Атака на канал “Інтер” викликає серйозне занепокоєння з приводу свободи слова в Україні» англійською мовою оприлюднена на сайті каналу 5 вересня.

«Інтер» повідомив послам, що 4 вересня зазнав нападу так званих «патріотів» у військовій формі, які підпалили будівлю, зруйнували обладнання, загнавши співробітників у пастку в задимлених приміщеннях, що призвело до кількох травм. Посилаючись на очевидців, «Інтер» пише про 15-20 нападників, які підпалили шини ззовні будівлі та увірвалися до приміщення з метою знищити обладнання для мовлення. При цьому під час нападу поліція була відсутня поблизу інтерівського офісу.

У заяві йдеться про те, що у вечірній програмі новин, яку колектив «Інтера» готував до випуску, мало вийти розслідування про корупцію в торгівлі коштовним камінням на Західній Україні, і це, на думку деяких журналістів, може бути пов’язано з нападом.

«Інтер» звертає увагу на те, що першим інформаційним медіа, яке прибуло на місце події (крім самого «Інтера»), був телеканал «Еспресо», що, за даними «Інтера», «частково належить міністру внутрішніх справ Арсену Авакову». «За словами свідків події, команда "Еспресо" прибула протягом декількох хвилин – це подвиг, який важко було би здійснити без попереднього повідомлення про напад», - пише «Інтер».

«Інтер» звітує, що «Чимало співробітників були госпіталізовані через вдихання димку, одна працівниця зламала ногу, намагаючись втекти, а інші бігли на дах будівлі, тому що центральний вхід був заблокований нападниками. Відеоматеріали, зняті співробітниками "Інтера" під час нападу, показали злочинців, які показово походжали перед будівлею, насміхаючись над узятими в облогу новинарями всередині і називаючи їх зрадниками. Безкарність, яку демонстрували нападники, наводить на думку про ту чи іншу форму офіційної протекції їхніх дій проти незалежного засобу масової інформації».

«Інтер» наголошує, що це був не перший напад на нього протягом останнього року, але це був «найнахабніший і найжорстокіший». «Цей крок збігається з нещодавньою ескалацією зусиль по консолідації медіахолдингів в Україні серед урядових роялістів», - йдеться у зверненні до послів.

Телеканал заявив, що проводжує мовлення, незважаючи на напад, тимчасом як «травмовані новинні і виробничі команди демонструють ознаки сильного морального духу».

Заява завершується словами про те, що «захисники вільних і незалежних засобів масової інформації в Україні чекають засудження цього жорстокого нападу з боку міжнародного співтовариства».

Раніше, 4 вересня, «Інтер» на своєму сайті заявив, що на компанію «Національні інформаційні системи», що виробляє для каналу інформаційно-аналітичні програми, скоєно збройний напад:

«В результаті здійсненого підпалу повністю згоріла студія програми "Подробности". Кілька співробітників компанії отруїлися чадним газом, їм надається медична допомога. Одна співробітниця зламала під час пожежі ногу.

Сьогодні, орієнтовно о 16.30 озброєна група людей в складі близько 15 осіб увірвалася в будівлю по вул. Щусєва, 26, в якій знаходиться компанія "Національні інформаційні системи". Нападники зробили кілька пострілів і підпалили будівлю.

“Інтер Медіа Груп” відкрито звертається до Президента України з закликом втрутитися в ситуацію з метою відновлення законності і захисту від протиправних дій. До Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції України подано заяву про скоєний злочин. "Інтер Медіа Груп" вимагає провести об'єктивне розслідування і гарантувати безпеку роботи засобів масової інформації».

Увечері 4 вересня агентство «Українські новини», що разом з «Інтером» і НІСом входить до «Інтер медіа груп», поширило заяву журналістів НІСу, які заявили протест діям влади, котра проігнорувала прямі погрози каналу і назвали підпал каналу «спробою заткнути рота неугодним ЗМІ».

«Розцінюємо підпал каналу як вандалізм і наступ на демократію та свободу в Україні. Звертаємося до представників іноземних держав і міжнародних організацій – усіх, то відстоює свободу слова – проявити солідарність і підтримати журналістів телеканалу, чимало з яких постраждали.

Вважаємо тестом для влади розслідування цього хамського і кричущого нападу, закликаємо знайти і притягнути до відповідальності винних у цьому злочині вандалів.

Ми дякуємо нашим глядачам, які висловлюють нам підтримку. "Інтер" завжди казав і буде казати людям правду», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 4 вересня в Києві під час акції протесту під офісом компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер», невідомі підпалили будівлю. В результаті пожежі, за даними «Інтера», повністю згоріла студія програми «Подробности», кілька співробітників отруїлися чадним газом, одна співробітниця зламала ногу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом підпалу будівлі НІСу розпочато кримінальне провадження за ст. 296 «Хуліганство» та ст. 194 «Умисне знищення майна» Кримінального кодексу України (про статтю 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» поки не йдеться). Було затримано шістьох осіб, серед них, зокрема, колишніх військовослужбовців 30-ї бригади Збройних сил України. Пізно ввечері 4 вересня всіх затриманих відпустили, підозр нікому не вручили. Правоохоронці вивчають вилучені з місця події записи з камер відеоспостереження з метою встановлення всіх учасників події.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1480
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду