На Хмельниччині районна газета виборола в суді право на роздержавлення

На Хмельниччині районна газета виборола в суді право на роздержавлення

7 Липня 2016
2697

На Хмельниччині районна газета виборола в суді право на роздержавлення

2697
Газета «Край Камʼянецький» з Камʼянця-Подільського (Хмельницька область) виграла суд проти районної ради та райдержадміністрації, які, всупереч закону про реформування комунальних ЗМІ, не підтримали ініціативу редакції про роздержавлення у першому етапі.
На Хмельниччині районна газета виборола в суді право на роздержавлення
На Хмельниччині районна газета виборола в суді право на роздержавлення

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

21 січня відбулися збори трудового коллективу районної газети «Край Камʼянецький», де одностайним рішенням було визначено участь редакції і засобу масової інформації в першому етапі реформування. Відповідні пропозиції стосовно способу реформування та етапу 26 січня редакція надіслала до засновників - Кам’янець-Подільської районної ради та Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.

«Спочатку вони ніби були і не проти, а потім почалися розмови про те, куди вам спішити, Закон не виконується. Відбулася сесія 18 лютого, де не вистачило одного голосу, аби процес реформування запустити в дію. Не проголосували за наше питання представники «Солідарності» (БПП), голова райради і голова райдержадміністрації, які теж є депутатами», - повідомила головна редакторка видання Надія Єрменчук.

У березні редакція звернулася до районної ради та райдержадміністрації з листами, аби отримати офіційну відповідь згідно із законом.  «Голова райдержадміністрації сказав, що підписувати розпорядження про вихід з числа співзасновників немає сенсу, бо не проголосувала сесія», – стверджує Надія Єрменчук.

Редакторка звернулася за допомогою до юридичної служби НСЖУ і отримала пораду подавати до суду на районну раду за бездіяльність, а щодо дій голови РДА – писати до Адміністрації Президента.

«Я ніколи не писала листів до Адміністрації Президента, тому зателефонувала туди, щоб уточнити, на кого адресувати листа. Мені відповіли, що спочатку треба скаржитись в облдержадміністрацію, а вже потім до них. Написала в ОДА, аби вони зобов’язали голову райдержадміністрації підписати відповідне розпорядження. Область тягнула більше місяця, зрештою прийшла відписка про те, що вони не вправі указувати голові райдержадміністрації. Тоді ми вирішили подавати до суду і на РДА», – розповіла Надія Єрменчук.

За словами головної редакторки,  щодо райради рішення було прийнято на користь газети.

7 квітня 2016 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд постановив «Визнати протиправною бездіяльність Кам’янець-Подільської районної ради з розгляду нею 18 лютого 2016 року на пленарному засіданні п’ятої сесії проекту рішення «Про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції, засновниками (співзасновниками) яких є Кам’янець-Подільська районна рада».

 Стосовно райдержадміністрації відбулося кілька судових засідань, де редакцію змушували то переробляти позовну заяву, то вертати стару.

«На четверте засідання суддя приймає рішення, що позов ми маємо подавати не в місцевий, а в обласний адміністративний суд. Я вже втратила надію. Але через два тижні прийшло повідомлення про засідання. Від адміністрації не було представника. І ось ми виграли», - сказала очільниця видання.

24 травня Хмельницький окружний адміністративний суд постановив: «Позов задовольнити. Визнати протиправною бездіяльність та зобов’язати голову Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Сукача Василя Олександровича видати розпорядження про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції комунального підприємства «Редакція міськрайонної газети «Край Кам’янецький»».

Суд також присудив на користь позивача судові витрати (судовий збір) в розмірі 1378,00 грн. за рахунок Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації.

30 червня на сьомій сесії районної ради VIIскликання депутати прийняли рішення про реформування газети «Край Кам’янецький» та комунального підприємства «Редакція міськрайонної газети «Край Кам’янецький». Того ж дня відповідне розпорядження підписав і голова райдержадміністрації.

Головний редактор газети «Обрії Ізюмщини», секретар НСЖУ Костянтин Григоренко заявив, що досвід «Краю Камʼянецького» – позитивний приклад для інших редакцій.  «Вони не побоялися, пішли до кінця, витримали кілька судових засідань. Це свідчить про те, що редакторка мала підтримку колективу. Як правило, в подібних випадках редакції «ламаються», не витримують тиску влади, яка знаходить різні способи, щоб відстрочити реформування», – сказав Костянтин Григоренко.

Як зауважує Надія Єрменчук, до неї вже звертаються колеги з інших редакцій, просять поділитися досвідом.

Головна редакторка стверджує, що газета вже працює без підтримки влади. Договори на висвітлення діяльності влада укладати відмовилася, платить лише за розміщення офіційних повідомлень та оголошень, але виплата й цих коштів затримуються.

«Є певне ігнорування щодо висвітлення нашими журналістами їхньої роботи. Наприклад, якщо представники влади кудись виїжджають, ми просимо, щоб брали наших кореспондентів  на події, але вони відмовляють. Кажуть: інформація в нас на сайті. Але ж що має робити газета? Брати інформацію з сайту і ліпити на сторінки? Ми на таке не йдемо. Тож, можна сказати, нам дещо призакрили доступ до інформації. З роздержавленням ми очікуємо, що, принаймні, влада перестане втручатися в редакційну політику», - сказала Надія Єрменчук.

Газета «Край Камʼянецький», що виходить із 1930 року,  має тираж 3 тис. примірників. Виходить на 12 сторінках. У колективі працює 8 осіб. В місті випускається ще 6 газет, тому видання планує орієнтуватися більше на районного читача.

Нагадаємо, 18 травня депутати Хмельницької міської ради ухвалили рішення про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції газети Хмельницької міської ради «Проскурів».

21 квітня Хмельницька обласна рада не підтримала рішення про вихід з числа співзасновників обласної газети «Подільські вісті».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2697
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду