Кому належать топ-6 українських телеканалів: сюрпризи від «Інтера» та «1+1»

Кому належать топ-6 українських телеканалів: сюрпризи від «Інтера» та «1+1»

5 Квітня 2016
35980
5 Квітня 2016
09:00

Кому належать топ-6 українських телеканалів: сюрпризи від «Інтера» та «1+1»

35980
Хорошковський – усе ще власник «Інтера», а до «1+1» має стосунок Суркіс
Кому належать топ-6 українських телеканалів: сюрпризи від «Інтера» та «1+1»
Кому належать топ-6 українських телеканалів: сюрпризи від «Інтера» та «1+1»

Відповідно до вимог закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення», до 31 березня цього року всі телерадіокомпанії в Україні зобов’язані опублікувати на своїх веб-сайтах:

– відомості про структуру власності станом на 31 грудня звітного року;

– відомості про зміни у структурі власності, що відбувалися впродовж звітного року;

– відомості про всіх осіб, які володіють або володіли впродовж звітного року прямою або опосередкованою істотною участю, із зазначенням підстав такого володіння (дата укладення відповідних правочинів або настання інших юридичних фактів), включаючи відомості про осіб, які діяли на підставі відповідних доручень, а також відомості про всіх пов’язаних осіб (для кожної з осіб – прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, громадянство, адреса).

«Детектор медіа» проаналізував оприлюднену інформацію щодо власності топ-6 українських телеканалів. Якщо в документах СТБ, ICTV, Нового каналу та «України» обійшлося без сюрпризів, то «Інтер» та «1+1» здивували.

«Інтер»

Згідно оприлюднених на сайті телеканалу «Інтер» (ПрАТ «Телеканал «Інтер») документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Дмитро Фірташ, власниками істотної участі – Валерій Хорошковський, Сергій Льовочкін та Світлана Плужнікова.

У документах також відображено угоду, датовану 2 лютого 2015 року, згідно якої ВАТ «Перший канал» продав 29% цінних паперів ПрАТ «Телеканал «Інтер» кіпрській компанії Vacea Ventures Limited. Власником останньої є так само зареєстрована на Кіпрі Inter Media Group Limited, 50% належать Хорошковскому, і ще 50% – кіпрській же компанії GDF Media Limited, яка на 80% належить Фірташу і на 20% – Льовочкіну. Повну інформацію про структуру власності можно подивитися на сайті телеканалу.

Клікніть для збільшення

З документів також можна дізнатися, що дружина та двоє з трьох дітей Дмитра Фірташа є громадянами Російської Федерації.

Сюрприз полягає в тому, що до розкриття «Інтером» інформації про свою медіавласність вважалося, що в нього лише два власники: Дмитро Фірташ (мажоритарій) та Сергій Льовочкін (міноритарій).

Канал раніше повідомляв, що 1 лютого 2013 року компанія K.H. Media Limited Валерія Хорошковського уклала угоду з продажу 100% акцій компанії Inter Media Group Limited компанії GDF Media Limited Дмитра Фірташа, виходячи з оціночної вартості $ 2,5 млрд. 7 лютого того ж року стало відомо, що Сергій Льовочкін стане партнером Дмитра Фірташа і йому належатиме частка 20%, яку він передасть в управління GDF Media Limited.

У січні 2015 року Генеральна прокуратура України за зверненням народного депутата з «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка почала кримінальне провадження щодо можливої підробки підпису нині покійного Ігоря Плужнікова при відчуженні телеканалу «Інтер» у 2009 році.

За офіційною інформацією, Ігор Плужніков володів 71% акцій телеканалу «Інтер». Незабаром 61% був проданий удовою Плужнікова Світланою компанії Валерія Хорошковського. Згідно з розслідуванням Мустафи Найєма та Сергія Лещенка в «Українській правді», угода про продаж каналу відбулася 19 квітня 2005 року, а активні дії зі зміни власності «Інтера» збіглись із раптовою хворобою і смертю Плужнікова. Політики, зокрема Володимир Сівкович і Володимир Нечипорук, звертались до СБУ та Генпрокуратури з вимогою розслідувати обставини смерті Плужнікова, пов'язуючи його смерть із начебто невдалою угодою з продажу контрольного пакету акцій «Інтера».

«Детектор медіа» звернувся до телеканалу «Інтер» за коментарем.

«1+1»

Згідно оприлюднених на сайті телеканалу «1+1» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1») документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Ігор Коломойський, власником істотної участі – Ігор Суркіс.

Відповідно до закону про прозорість медіавласності, «істотна участь – це пряме та/або опосередковане володіння особою самостійно чи спільно з іншими особами 10 і більше відсотками статутного капіталу та/або права голосу часток (паїв, акцій) суб’єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на управління таким суб’єктом інформаційної діяльності. Особа визнається власником опосередкованої істотної участі незалежно від того, чи здійснює вона контроль прямого власника істотної участі в суб’єкті інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення або контроль будь-якої іншої особи в ланцюгу володіння корпоративними правами зазначеного суб’єкта інформаційної діяльності». Саме таким власником телеканалу «1+1» є Ігор Суркіс з часткою 17,157%.

ТОВ «Телерадіокомпанія «Студия 1+1» належить більше десяти офшорним компаніям, зареєстрованим на Кіпрі, в Белізі та Британських Віргінських островах. Повну інформацію про структуру власності можно подивитися на сайті телеканалу.

Клікніть для збільшення

СТБ, ICTV та Новий канал

Згідно оприлюднених на сайтах телеканалів СТБ (ПрАТ «Міжнародний Медіа Центр-СТБ»), ICTV (ТОВ «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія») та Нового каналу (ТОВ «Новий канал») документів, їхніми кінцевими бенефіціарними власниками станом на 31 грудня 2015 року є Віктор Пінчук та Олена Пінчук, які створили для управління своїми медіаактивами чотири дискретних трасти.

Трастами в інтересах власників керують громадянин Франції Бенжамін Вернье, британка Саманта Д’Аоуд, швейцарець Ангело де Різ та мешканець острова Джерсі Колін Волкер. Вони керують компаніями в офшорних зонах на Сейшельских та Британських Віргінських островах, Самоа й у Гонконгу. Всі ці компанії володіють 100% кіпрської StarLight Media LTD, якій, у свою чергу, й належать усі три канали – Новий, СТБ і ICTV.

Повну інформацію про структуру власності цих телеканалів можна подивитися на сайтах СТБ, ICTV та Нового каналу.

Клікніть для збільшення

«Україна»

Згідно оприлюднених на сайті телеканалу «Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна») документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Рінат Ахметов. Усі 100% ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна» належать через інші дві компанії кіпрській SCM Holdings Limited. Директор ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна» Євген Лященко є також директором трьох компаній, зареєстрованих в офшорних зонах.

Повну інформацію про структуру власності можно подивитися на сайті телеканалу.

Клікніть для збільшення

Нагадаємо, згідно закону про прозорість медіавласності, інформація, «оприлюднена на офіційному веб-сайті та надана Національній раді, дає змогу визначити всіх осіб, які мають пряму та/або опосередковану істотну участь у юридичній особі чи можливість значного або вирішального впливу на управління та/або діяльність юридичної особи, у тому числі відносини контролю між усіма особами в ланцюгу володіння корпоративними правами щодо цієї юридичної особи, а також визначити кінцевого бенефіціарного власника».

Відповідно до вимог закону, телерадіоорганізація не може належати юридичній чи фізичній особі, зареєстрованій в офшорній зоні з переліку Кабміну (наразі туди не входить Кіпр) – але лише напряму. Також вона не може прямо чи опосередковано належати фізичним та юридичним особам з Російської Федерації.

Фото - focus.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Галина Петренко, Гала Скляревська
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35980
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Viktor
2299 дн. тому
Шановні! Не згідно закону, а згідно з законом Не згідно оприлюднених, а згідно з оприлюдненими!!! Учні писали чи шо?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду