Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році

Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році

12 Жовтня 2015
2400
12 Жовтня 2015
10:53

Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році

2400
Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році
Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році

Стрічку «Бабин яр» про трагедію Другої світової війни у Києві кінодокументаліст Сергій Лозниця планує завершити у 2017 році. Про це він сказав, відповідаючи на запитання «Детектор медіа» стосовно того, на якому етапі перебуває його робота над фільмом і чи вистачає йому архівних матеріалів із цієї теми.

 

Зустріч із кінорежисером відбулася під час лекції у культурному кластері «Довженко-Центру».

 

«Фотоархівів як завжди бракує. Зараз відкривають архіви. Але не знаю, не впевнений, що багато можна знайти по цій темі. Побачимо», - сказав кінорежисер.

 

Також він розповів про роботу над документальним фільмом.

 

«Я не бачив жодного твердження і жодного документа, які би засвідчували, що НКВС підривали будинки, - сказав Сергій Лозниця. -  І, до речі [це були важливі об'єкти] в центрі Києва. Але немає документів таких. Є усні свідчення і фотографії, і зйомки німців, коли вони під будинком міну знайшли і дістали. Отак збереглася частина Києва - бо хтось карти віддав, і вони знали (про замінування. - ТК)».  

 

Режисер досліджує всі деталі операції щодо підриву центру Києва радіокерованими мінами. «Це не просто міни. Це міни, які до того моменту не застосовували, вони були розроблені вперше  міні-лабораторією Бекаурі у Ленінграді. Це радіокеровані міни. Такого доти ще не було. І в принципі не було іншого подібного випадку, коли було би підірвано центр міста, що є значною трагедією», - розповів кінорежисер.

 

По завершенню роботи над стрічкою Сергій Лозниця планує розширити роботу над цією історичною темою: «Я хотів би по завершенню картини зібрати ще матеріал і потім ще зробити експозицію щодо Бабиного Яру, що теж дуже важливо».

 

Нагадаємо, під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення, радянських військовополонених; євреїв та ромів - за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

 

Проект «Бабин Яр» - учасник сьомого пітчингу Державного агентства України з питань кіно у секції «Ігрові авторські фільми (спільне виробництво)». Його включено до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015-2016 рік.

 

Бюджет складає 5 млн євро, а запит на державне фінансування Україною - 10 млн грн. Виробник - українська компанія Pronto Film. Проект уже не перший рік перебуває в розробці автора стрічки.

 

Як писала «Детектор медіа», у планах Сергія Лозниці - створення стрічки «Донбас» про військові події на сході України.

 

«Детектор медіа»

Фото - Pifilmdistributions.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2400
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду