Сьомий пітчинг Держкіно: хто і що презентував. Частина 1

Сьомий пітчинг Держкіно: хто і що презентував. Частина 1

2 Січня 2015
9248

Сьомий пітчинг Держкіно: хто і що презентував. Частина 1

Олеся Анастасьєва
журналістка
9248
«Детектор медіа» провела всі три дні на пітчингах і готова розповісти, хто з українських кіношників які фільми збирається знімати. Читайте в першій частині про презентації художніх повнометражних фільмів
Сьомий пітчинг Держкіно: хто і що презентував. Частина 1
Сьомий пітчинг Держкіно: хто і що презентував. Частина 1

16,17 і 18 грудня в столичному Будинку кіно відбувся 7-й пітчинг (другий етап конкурсного відбору) Держкіно. На сайті відомства вже з'явилася таблиця з рейтингами проектів. Хто з них стане переможцем і увійде до програми виробництва і розповсюдження на наступні роки, стане відомо після ухвалення програми Мінкультом. «Детектор медіа» провела всі три дні на пітчингах і готова розповісти, хто з українських кіношників які фільми збирається знімати.

 

Сьомому пітчингу мав передувати шостий, який, втім, так і не відбувся: після кількох оголошень щодо його проведення (а потім переносів) конкурс врешті скасували. Натомість оголосили новий із новими тематичними секціями - на заміну фільмам про першого Президента України Кравчука - прийшли фільми на тему «Подвиг героїв, які віддали життя за Україну, та вшанування їхньої пам'яті». Також змінилися граничні обсяги коштів, які кінематографісти можуть просити в Держкіно, тому багатьом учасникам 6-го пітчингу довелося зменшити розмір держфінпідтримки у своїх заявках. Більшість ігрових повних метрів просили 10 млн грн. Документалок - 800 тис. грн., а аніматори подали на конкурс короткометражні мультики хронометражем до 10 хвилин і просили на них в межах 600 тис. грн.

 

Перший день. Сеітаблаєв, Слабошпицький, Лозниця

 

У перший день пітчингу презентували художні повнометражні стрічки. Цей день видався найбільш зірковим. Справжній ажіотаж, зрозуміло, викликала поява Мирослава Слабошпицького, який приніс свій «Оскар» (приз «Відкриття року» Європейської кіноакадемії - приз європейських кінокритиків (FIPRESCI) за фільм «Плем'я»), якого він за кілька днів до пітчингу в Києві отримав у Ризі. Слабошпицький прийшов не лише щоби показати колегам приз, а й із новим проектом «Люксембург». Стрічку зніматиме та сама компанія, яка праювала над виробництвом «Племені» - ТОВ «Студія Гармата Фільм», так само над «Люксембургом» працюватиме продюсер і оператор «Племені» - Валентин Васянович. Під час пітчингування проекту на запитання члена експертної комісії, чи планує пан Васянович працювати оператором на «Люксембурзі», той відповів, що не виключає такої можливості, тим більше що зі Слабошпицьким у них склався гарний творчий дует і вони добре відчувають одне одного. Щодо самого фільму, то «Люксембург» стане продовженням короткометражної картини Мирослава «Ядерні відходи»: події в новій картині відбуватимуться в Чорнобильській зоні. Варто зазначити, що ідею зняти повнометражну стрічку про Чорнобиль режисер виношував уже давно і навіть переміг у першому пітчингу Держкіно, але не судилося: тоді, за словами режисера, він не зміг співпрацювати з менеджментом кіностудії Довженко і був вимушений залишити свій проект, а разом із ним і 6 мільйонів гривень, яке виділило Держкіно на фільм. У підсумку стрічку зняв інший режисер - Віталій Потрух, стрічка готова, але демонстрація її навіть у рамках показів фільмів, які часто відбуваються в Будинку кіно, поки що не планується.

 

Режисер Мирослав Слабошпицький і продюсер, оператор, режисер Валентин Васянович

 

Щодо державної кіностудії імені Довженка, то, незважаючи на новий менеджмент (цього року міністр культури Євген Нищук призначив директором студії режисера Олеся Янчука), до пітчингу (другого туру) дійшло три проекти цієї кіностудії в секції дебютів (чи подавала кіностудія на сам конкурс більше проектів, чи готова вона знімати повнометражні фільми із залученням приватних коштів, працювати у копродукції - таємниця, бо, як відомо, Держкіно не розкриває переліку проектів, які подаються на конкурс).

 

Фільм «Люксембург» отримав найвищі оцінки членів експертної комісії у секції «Ігрові авторські фільми (спільне виробництво)». Друге місце в цій категорії посів проект «Вулкан» режисера Романа Бондарчука - продакшн ТОВ «Татофільм», продюсер Олена Єршова. У фільмі режисер планує поєднати драму і гумор. В центрі стрічки історія про німця-перекладача Лукаса, якого відправляють із місією ОБСЄ спостерігати за подіями в Україні. Окрім роботи перекладача, Лукас виконує ще роль водія машини місії. Приїжджаючи в Херсон, він знайомиться з місцевим чоловіком Вовою, який хоче налагодити бізнес: продавати німцям кістки і рештки німецьких військових Другої світової війни, які були знайдені в Херсоні. У фільмі буде й любовна лінія: одружений, але нещасливий у шлюбі невпевнений у собі Лукас в Херсоні познайомиться з Марушкою, йде з нею на дискотеку і навіть дізнається, що таке «гра в пляшечку», а в кінці стане справжнім чоловіком. Атмосферність фільму буде створено за рахунок прифронтового міста, де наче все спокійно, але в повітрі відчувається, що небезпека десь поруч. Роль Вовки у фільмі зіграє виконавець ролі головного героя іншого фільму Романа Бондарчука - «Кафе «Вояж».

 

Режисер Роман Бондарчук та продюсерка Олена Єршова пітчингують проект «Вулкан»

 

Третє останнє місце в цій категорії посів проект «Бабин Яр» Сергія Лозниці. Цей проект компанія «Пронто Фільм» вже подавала на 6-й конкурс, де його також було відібрано для участі у пітчингу (другому турі). Загальний бюджет стрічки - 5 млн євро, в Держкіно автори просили 10 млн грн. У короткому описі проекту йдеться: «Три дні. Тисячі доль. Десятиліття мовчання». Приїхати на сам пітчинг режисер не зміг, а в своєму відеозверненні до експертної комісії наголосив, що вивчив багато документів щодо цієї трагедії і що сама сцена вбивства людей - кульмінація фільму - займе у стрічці невеликий час - близько 20 хвилин. Проект давно перебуває в розробці у режисера, вже відбувався пошук локацій.

 

Презентація проекту «Бабин Яр»

 

Першість у секції «Ігрові фільми, розраховані на широку глядацьку аудиторію» посів проект Ахтема Сеітабалєва «ЇЇ серце» (компанія «УТВ»); режисер самостійно, без участі продюсерів пітчингував проект, задум якого виношує вже не перший рік. Цей фільм, як і попередній - «Хайтарма», засновано на реальних подіях. Проект також подавався на 6-й конкурс і був тоді відібраний для участі в пітчингу. «Під час війни вісімнадцятирічна татарка Селіме намагається врятувати кілька десятків єврейських дітей-сиріт. Аби не потрапити в руки фашистів, маленьким іудеям необхідно "перетворитися" на татар, змінити одяг, імена, звичаї і навіть віру. Селіме, ризикуючи власним життям, допомагає їм», - ідеться в короткому описі проекту.

 

Третє місце в цій же категорії посів фільм, режисером якого також виступає Ахтем Сеітаблаєв. Це проект «Червоний», адаптація книжки Андрія Кокотюхи, сценарій фільму написав сам письменник. Проект також був відібраний на 6-й пічтинг. «Двоє українців воювали за різні ідеали. Проте доля звела їх в одному таборі. Тепер вони каторжани: український повстанець Данило Червоний та радянський льотчик Віктор Гуров. Червоний - із Заходу. Гуров - зі Сходу. Але Батьківщина в них одна. Тільки зрозумівши це, тільки домовившись між собою, двоє українських в'язнів можуть протистояти репресіям начальника табору майора Абрамова, підступності ватажка злодіїв Колі Тайги та зробити відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши повстання в таборі», - йдеться в короткому описі. Виробник - продюсерський центр «ІнсайтМедіа», продюсер Володимир Філіппов.

 

Друге місце в цій категорії фільмів посів проект «Троє» режисера Віталія Потруха (виробник - компанія «Директорія кіно», продюсер Ігор Савиченко). Автори обіцяють зняти український вестерн про трьох друзів, різних за характером людей. Дія майбутнього фільму відбувається на початку ХХ століття і, на думку авторів проекту, ці події дуже актуальні наразі та перегукуються з тим, що сьогодні переживає наша країна. Про цей проект продюсер Ігор Савиченко розповідав «Детектор медіа» в інтерв'ю ще влітку 2013 року.

 

Лише четверте місце посів фільм про сучасність - альманах короткометражних фільмів «Клієнт» сестер Марини й Оксани Артеменко, який здобув перемогу на фестивалі сценаріїв «Кіноскрипт», до альманаху входить і фільм «Абонент», який уже був представлений на понад 30 кінофестивалях світу. «Клієнт» - це 8 історій: «Абонент», «Пасажир», «Покупець», «Ресторан», «Споживач», «Пацієнт», «Відвідувач», «Мешканець». Що буде, якщо сантехнік Федір не поспішить полагодити трубу в сусіда Саші, а до стоматолога Аліни прийде перукарка Віка, яка вчора зробила їй дуже невдалу зачіску? І що станеться з героями всіх новел, коли вони опиняться в одному місці, де станеться пожежа, вимкнеться світло, зупиниться ліфт, а пожежний гідрант виявиться поцупленим задовго до цього? Загальний бюджет проекту, який авторки заявляли на пітчинг - менше 4 млн грн.

 

Сестри Марина Артеменко та Оксана Артеменко під час презентації нового проекту «Клієнт» розповідають про успіх своїх попередніх фільмів

 

Ще однією комедією в цій секції став проект «Ржака» режисера Дмитра Томашпольского (виробник - «Кінокомпанія Гагарін Медіа»). Головного героя, визнаного світом режисера арт-хаусу, викрадають невідомі. Вони під загрозою смерті вимагають, аби він зняв фільм, від якого глядачі не просто сміятимуться, а іржатимуть як коні. Проблема в тому, що розсмішити режисер має 12 фріків без почуття гумору, серед яких гінеколог і член комісії з питань моралі. З повною презентацією проекту можна ознайомитися тут. На головну роль автори планують запросити Мирослава Слабошпицького, який уже знявся в іншій стрічці «Кінокомпанії Гагарін Медіа» - «Моя бабуся Фані Каплан» (у ній Слабошпицький зіграв Дмитра Ульянова - брата Леніна та коханця Фані Каплан. - Авт.).

 

Останнє місце в цій категорії посіла екранізація твору Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я» режисера Івана Войтюка (виробник - «Театральна компанія "Бенюк і Хостікоєв"»). Загальний бюджет фільму - 60 млн грн., за словами режисера, такий великий, бо потребує багато спецефектів. Жанр - трагікомедія.

 

Дві стрічки були представлені в категорії «Ігрові комерційні фільми (спільне виробництво)». Перше місце посів проект «Коли падають дерева» режисерки Марисі Нікітюк (виробник - «Директорія кіно», продюсер Ігор Савиченко). «На периферії міст України час зупинився, там вічні 90-ті - період пострадянської розрухи і бандитського куражу. В невеликому селищі на сході під Харковом починається історія про молоду дівчину Ларису, яка відчайдушно прагне втекти звідти, і її маленьку двоюрідну сестру Вітку, яка безмежно любить Ларису. Після смерті батька стосунки з бабусею і з матір'ю погіршуються, і Лариса вирішує втекти з дому з допомогою свого коханого молодого бандита Шрама, якого розруха і безробіття штовхнули на кримінальну стежку. Розбиті життєві ілюзії, розчарування і крах дитячих надій розкриваються на фоні деградації та розрухи української периферії», - йдеться в описі проекту на сайті компанії.

 

Режисерка Марися Нікітюк і продюсер Ігор Савиченко пітчингують проект «Коли падають дерева»

 

Друге місце посів проект «Цариця Дніпра» режисера Олексія Шапарєва (виробник - «Гудморнінг дистриб'юшн»). Про цей проект його автор розповідав в інтерв'ю «Детектор медіа» влітку 2013 року так: «Головна героїня - дочка керівника санкт-петербурзького розшуку, молода захоплена натура, відправляється в Київ. Вона самостійно веде розслідування, тому що в Санкт-Петербурзі в адміралтействі перед війною вкрали креслення першого авіаносця, а в Києві була вкрадена розробка Петра Нестерова, він першим модернізував літак "Ньюпор". На підставі цих даних ми придумали свою версію історії. Це буде пригодницький детектив».

 

Режисер Олексій Шапарєв та продюсер Андрій Корнієнко в очікуванні своєї черги

 

Три фільми були представлені в категорії «Ігрові фільми на тему "Подвиг героїв, які віддали життя за України, та вшанування їхньої пам'яті"». Місця між ними розподілилися наступним чином.

 

Першим став проект короткометражної стрічки «Дім» режисерки Ірини Цілик (виробник: «Директорія кіно», продюсер Ігор Савиченко). Він єдиний з усіх трьох продюсерів знав, що фільми у цій категорії за рішенням Держкіно повинні зніматися за обов'язкової участі державних кіностудій, для участі у проекті продюсер планує залучити «Кінематеку». «Дія фільму відбувається в 1940-ві роки. Карпати, ліси. Десь тут мешкають двоє самітників - він і вона. Ці двоє живуть в маленькій бідній хатинці "на краю світу", що більше подібна на зимівку для худоби, ніж повноцінне житло. Втім, варто героям зайти до неї, як щоразу стається диво: всередині це велика львівська ошатна квартира, та й самі її мешканці тут виглядають як інтелігентні міські галичани тих часів, а не замучені переховуваннями й очікуванням біди підпільники. Всередині свого особливого дому вони майже щасливі. Поки один день не змінює все», - йдеться в описі фільму на сайті компанії.

 

Цього року до складу експертної комісії увійшов представник телеканалу. Олександр Богуцький в перерві обговорює з іншими членами експертної комісії подані проекти

 

Чому, власне, Держкіно ухвалило рішення фільми цієї категорії знімати обов'язково із залученням держкіностудій, свого часу спробував пояснити голова Держкіно. Як показала практика, до участі в пітчингу були відібрані проекти приватних кіностудій, а чи подавалися в цій секції проекти від державних кіностудій, на думку Держкіно, є державною таємницею. В автора цієї статті виникло відчуття, що деякі автори взагалі не знали, що їхні проекти потраплять у певні секції і для них це стало сюрпризом, бо вони подавали свої проекти просто як художні фільми або документальні, а розподіл на секції проводило вже саме відомство чи експерти.

 

Друге місце посів проект «Будинок "Слово"» режисера Тараса Томенка (виробник «Фреш Продакшн», продюсер Олег Щербина). Автори подали два проекти про одну подію: художній і документальний фільми з однаковою назвою. За їхніми словами, стрічки стануть складовою проекту «Воскресіння Розстріляного Відродження», який планують робити з підтримкою телеканалу «Україна». Фільм розповідає про будинок, у який в 30-х роках минулого століття в Харкові заселили українських письменників. «Самогубство Миколи Хвильового 13 травня 1933 року ознаменувало початок грандіозної трагедії українського культури, яка згодом отримала назву Розстріляного Відродження. Протягом п'яти років, за особистим розпорядженням Сталіна, було знищено близько 30 000 українських інтелігентів, у тому числі - цвіт української літератури. За оцінкою Об'єднання українських письменників "Слово", в цей час було репресовано, як мінімум, 246 письменників і поетів. Дехто з письменників був страчений у київських в'язницях, як Михайль Семенко та Олекса Влизько, дехто був зламаний та почав оспівувати комуністичний режим, як Павло Тичина та Микола Бажан, а когось лікували в психіатричних лікарнях, як Володимира Сосюру. Кульмінацією трагедії, стало 3 листопада 1937 року, коли "на честь 20-ї річниці Великого Жовтня" в Соловецькому таборі були розстріляні Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Михайло Яловий, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко та інші. В один день було страчено понад 100 осіб», - ідеться в описі проекту «Воскресіння Розстріляного Відродження».

 

Компанія ««Президент фільм Україна»» представила проект «Гвардія» Олексія Шапарєва. Як відомо, режисер зараз робить разом із телеканалом «2+2» серіал із такою назвою. Для повнометражного варіанту фільму про добровольців планувалося залучити тих самих акторів, які зіграли в телеверсії.

 

Завершився перший день пітчингів презентацією двох художніх повнометражних дитячих фільмів.

 

Перше місце в цій категорії експерти віддали фільму «Бобот» режисера Максима Ксєнди (виробник «Кінокомпанія Гагарін Медіа»), проект уже був відібраний для участі в 6-му пітчингу. «12-річному хлопчикові доводиться зазирнути під полог звичайності, у неймовірний світ, що завжди був поряд. Під час своїх пригод він проходить багато випробувань, зустрічає фантастичних істот, добрих друзів та перше кохання. Від мужності та рішучості нашого героя в певний момент залежить не тільки доля його друзів, а й всього світу», - йдеться в короткому описі проекту. Загальний бюджет - 20 млн грн. у Держкіно автори просять половину цієї суми.

 

Друге місце посів проект, який уже втретє подається на конкурс Держкіно і з третім режисером. На 5-му пітчингу проект презентувала Світлана Залога, на 6-й пітчинг проект подавався з Вірою Яковенко, на 7-му його представляв Володимир Мельниченко, виробник - компанія «Т.Т.М». «Тім, сучасний хлопчик 11 років, страждає на ігрову та комп'ютерну залежність. Зневірившись упоратися з проблемою самостійно, мати відвозить його в глухе село до бабусі. Там перед Тімом відкривається інший світ - без телефону, без комп'ютера, без звичної цивілізації. Світ, у якому тільки своїми реальними вчинками можна довести, що ти чогось вартий», - йдеться в описі проекту.

 

Далі буде...

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9248
Читайте також
21.03.2018 16:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 508
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду