detector.media
12.10.2015 10:53
Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році
Сергій Лозниця планує завершити стрічку «Бабин яр» у 2017 році

Стрічку «Бабин яр» про трагедію Другої світової війни у Києві кінодокументаліст Сергій Лозниця планує завершити у 2017 році. Про це він сказав, відповідаючи на запитання «Детектор медіа» стосовно того, на якому етапі перебуває його робота над фільмом і чи вистачає йому архівних матеріалів із цієї теми.

 

Зустріч із кінорежисером відбулася під час лекції у культурному кластері «Довженко-Центру».

 

«Фотоархівів як завжди бракує. Зараз відкривають архіви. Але не знаю, не впевнений, що багато можна знайти по цій темі. Побачимо», - сказав кінорежисер.

 

Також він розповів про роботу над документальним фільмом.

 

«Я не бачив жодного твердження і жодного документа, які би засвідчували, що НКВС підривали будинки, - сказав Сергій Лозниця. -  І, до речі [це були важливі об'єкти] в центрі Києва. Але немає документів таких. Є усні свідчення і фотографії, і зйомки німців, коли вони під будинком міну знайшли і дістали. Отак збереглася частина Києва - бо хтось карти віддав, і вони знали (про замінування. - ТК)».  

 

Режисер досліджує всі деталі операції щодо підриву центру Києва радіокерованими мінами. «Це не просто міни. Це міни, які до того моменту не застосовували, вони були розроблені вперше  міні-лабораторією Бекаурі у Ленінграді. Це радіокеровані міни. Такого доти ще не було. І в принципі не було іншого подібного випадку, коли було би підірвано центр міста, що є значною трагедією», - розповів кінорежисер.

 

По завершенню роботи над стрічкою Сергій Лозниця планує розширити роботу над цією історичною темою: «Я хотів би по завершенню картини зібрати ще матеріал і потім ще зробити експозицію щодо Бабиного Яру, що теж дуже важливо».

 

Нагадаємо, під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення, радянських військовополонених; євреїв та ромів - за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

 

Проект «Бабин Яр» - учасник сьомого пітчингу Державного агентства України з питань кіно у секції «Ігрові авторські фільми (спільне виробництво)». Його включено до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015-2016 рік.

 

Бюджет складає 5 млн євро, а запит на державне фінансування Україною - 10 млн грн. Виробник - українська компанія Pronto Film. Проект уже не перший рік перебуває в розробці автора стрічки.

 

Як писала «Детектор медіа», у планах Сергія Лозниці - створення стрічки «Донбас» про військові події на сході України.

 

«Детектор медіа»

Фото - Pifilmdistributions.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY