Украинские журналисты пытаются вернуть доверие избирателей.

25 Вересня 2001
3199
25 Вересня 2001
11:10

Украинские журналисты пытаются вернуть доверие избирателей.

3199
Одним из результатов "гонгадзегейта" и последовавшего за ним "кассетного скандала" стало стремление украинских журналистов к консолидации и уменьшению давления на них со стороны издателей и властей. 16 сентября, в годовщину исчезновения Георгия Гонгадзе, в Киеве состоялось собрание работников СМИ, которое приняло воззвание "Журналисты - за чистые выборы". Владимир Полтавский, Україна.
Украинские журналисты пытаются вернуть доверие избирателей.
ru На собрании также была создана общественная комиссия по журналистской этике, задачей которой станет разрешение конфликтных ситуаций этического и профессионального характера.Можно сказать, что журналисты взяли на себя вину за нынешнее плачевное состояние украинских масс-медиа, разобранных конкурирующими политическими и экономическими кланами, и заявили о готовности попытаться объективно освещать предстоящие в марте выборы в Верховную раду. В заявлении собрания говорится: "Мы, украинские журналисты, подписавшиеся ниже, остро ощущаем собственную ответственность за роль СМИ в проведении справедливых и свободных выборов весной 2002 года. Роль масс-медиа в правовом государстве для свободного и осознанного выбора граждан является главной. СМИ дают возможность общественности знакомиться с позицией политических и общественных лидеров, давать им оценку, а политикам обеспечивают возможность высказывать свое отношение к общественным проблемам и принимать участие в свободном течении политических дискуссий. В условиях демократии медиа обязаны давать избирателям информацию в объеме, достаточном для принятия осознанных решений".Подписавшие это заявление добровольно обязуются соблюдать некий кодекс журналистской этики, включающий в себя уважение права общества на полноту и объективность информации, невозможность служебного принуждения журналиста к написанию того, что противоречит его взглядам и убеждениям, четкое разграничение редакционных и журналистских материалов от политической рекламы, разграничение новостей, суждений и предположений, представление точек зрения оппонентов и независимых экспертов.

Следить за соблюдением этих норм и указывать на просчеты должна комиссия по журналистской этике, работающая на общественных началах и разбирающая все конфликты, возникающие в журналисткой среде и в отношениях между журналистами, политиками и обществом. Основной формой работы комиссии избрано гласное разбирательство конфликта с последующим обнародованием его результатов в виде отчета или заявления.

Заявление "Журналисты - за честные выборы" подписали около 80 редакторов и работников СМИ из разных регионов Украины. Организаторы акции решили провести аналогичные мероприятия по всем областям страны. Они уверены в действенности своих намерений. К ним готов присоединиться и Национальный союз журналистов Украины.

Справедливости ради следует отметить, что, во-первых, подобные акции журналистов проводятся уже не в первый раз; во-вторых, все эти мероприятия заканчивались обычно лишь принятием заявлений; в-третьих, никогда еще "очистительные" попытки журналистов не были столь актуальны, как сейчас: впервые экономика Украины подает признаки оздоровления, а следовательно, появляется надежда на материальные предпосылки журналистской независимости и независимости СМИ. Правда, скептики утверждают, что принятое заявление - всего лишь дежурная попытка представителей масс-медиа подправить свой потускневший имидж накануне выборов. Ведь если удастся вернуть доверие к СМИ избирателей, то вслед за этим повысятся расценки на политрекламу, а с ними - и редакционные гонорары.



Звернення журналістської ініціативи “Журналісти – за чисті вибори”

Ми, українські журналісти, які підписалися нижче, гостро відчуваємо власну відповідальність за роль ЗМІ у проведенні справедливих та вільних виборів навесні 2002 року. Роль мас-медіа у правовій державі для вільного та усвідомленого вибору громадян є непересічною. ЗМІ надають можливість громадськості знайомитися з позицією політичних та громадських лідерів, давати їм оцінку, а політикам забезпечує можливість висловлювати своє ставлення до суспільних проблем і брати участь у вільному перебігу політичних дискусій.

В умовах демократії медіа зобов’язані надавати виборцям інформацію в обсязі, достатньому для прийняття усвідомлених рішень.

Ми визнаємо, що наша відповідальність перед суспільством полягає у чесному дотриманні професійних та етичних норм.

Ми працюємо в різних ЗМІ, з різною редакційною політикою, з різними власниками. Тому ми свідомо не апелюємо до поняття колективної відповідальності. Вибір кожного – за якими принципами працювати - стає сьогодні визначальним. Тому підпис кожного з нас є особистою декларацією того, що ми під час виборчих перегонів у своїй журналістській діяльності будемо керуватися такими принципами:

1. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

2. Журналіста не можна службовим порядком зобов’язати писати чи виконувати будь-що, якщо це суперечить його власним переконанням чи принципам.

3. Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від політичної реклами відповідною рубрикацією. Редакційні публікації не повинні залежати від приватних чи комерційних інтересів третіх осіб. 4. НеобЄрунтовані звинувачення, твердження, які принижують людську гідність, суперечать журналістській етиці та ведуть до юридичної відповідальності. 5. Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності. 6. Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу, тощо не повинні фальсифікувати зміст.

7. Журналіст має використовувати законні методи отримання інформації з повагою до приватного життя людини.

8. Публікація про судові процеси не має бути упередженою щодо звинувачених. Журналіст не може називати людину злочинцем до відповідного рішення суду.

9. Новини, судження та припущення мають чітко бути чітко відокремлені одне від одного.

10. Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано та контраверсійно. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

11. Не допускається таке вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призводить до викривлення змісту. Журналістські опитування громадян не повинні фабрикуватися з метою отримання наперед визначеного результату.

12. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання.

Ми закликаємо приєднатися до цього звернення тих журналістів, які розуміють, важливість дотримання цих принципів та відчувають відповідальність за особисту позицію перед майбутнім України.

Для дотримання культури професійної та чесної журналістики, ми ініціюємо створення Комісії з журналістської етики.


Список журналістів, що поставили свої підписи під Зверненням



№ Прізвище Організація Місто

1 Балюк Наталя " Високий Замок" Львів

2 Габруська Оксана Відділ новин ТСТ"tv-4" Тернопіль

3 Винокур Юлія Відділ новин ТСТ"tv-4" Тернопіль

4 Нездропа Наталя Відділ новин ТСТ"tv-4" Тернопіль

5 Гриценко Тетяна Відділ новин ТСТ"tv-4" Тернопіль

6 Буяк Андрій Відділ новин ТСТ"tv-4" Тернопіль

7 Стецюк Наталя Відділ новин ТСТ"tv-4" Тернопіль

8 Кіпіані Вагтанг "Киевские ведомости" Київ

9 Московка наталя ТРК "Аверс" Луцьк

10 Вологжанінов Ю.І. незалежний журналіст Київ

11 Буджурова Лілія Асоціація вільних журналістів Криму Крим

12 Дуцик Діана "Україна молода" Київ

13 Музика Наталя "Вечерний Николаев" Миколаїв

14 Крикун Дмитро незалежний журналіст Київ

15 Жмудовська Ольга обл.газета" Фортеця" Хмельницька обл.

16 Микитюк Людмила "Столиця" Київ

17 Іванов Дмитро інф.агенство "Луна" Київ

18 Жугай Віталій "Старий Замок" … Ужгород

19 Кляхін Данило ТРК " Сатурн" Миколаїв

20 Кожарська Ірина ТРК "Аллюр", радіо "Європа плюс Кременчук" Кременчук

21 Прядко Ольга "Вісма-радіо" Кременчук

22 Просяник Тамара ред. "Інформаційний бюллетень" Кременчук

23 Прищененко Світлана кор."Інформаційний бюллетень" Кременчук

24 Кривич Віктор фотокор. "Інформаційний бюллетень" Кременчук

25 Бублик Михайло влас.кор."Україна молода" Луганська обл.

26 Максютенко Валентина г."Слобожанщина і слобожани" Суми

27 Мостіпака Олександр "Молодий буковинець", ред. відділу політики Чернівці

28 Магдисюк Тетяна радіо "Новий день" Кіровоград

29 Клованич Юрій г. " Старий замок" Ужгород

30 Павленок Ірина "Хартія-4" Київ

31 Дерепа Андрій " Радіо Свобода" Київ

32 Лубченко Ігор голова НСЖУ Київ

33 Голубєв Віталій "Рівне вечірне" Рівне

34 Масальский А. заст.гол.ред."Час" Київ

35 Швець Ольга гол.ред. Г. "Антенна" Черкаси

36 Хвостова Ольга г. " Базар" Кривий Ріг

37 Гончар Володимир ТРК "Рудана" Кривий Ріг

38 Волинцев Григорій Фундація захисту свободи слова та інформації Київ

39 Зеленська Катерина Фундація захисту свободи слова та інформації Київ

40 Метельова Т. г." Свобода" Київ

41 Свистович Михайло Інтернет-видання "Майдан" Київ

42 Травінцева Ганна "Вуличне телебачення" Чернігів

43 Гуленок Юрій гол.ред."Краматорська інформаційна телекомпанія" Донецька обл.

44 Кулакова Маргатрита Благодійний фонд соціального захисту журналістів у Донец.обл. Донецьк

45 Будько Олексій НСЖУ Донецьк

46 Тарасенко Анатолій радіо " Голос Києва", зас.гол.ред. Київ

47 Костюк Олена г. " 21-канал" Кіровоград

48 Орел Світлана "Вечірня газета", зас.ред Кіровоград

49 Сохар Орест "ПіК" Київ

50 Пташкіна Ніна г." Ведомості-плюс" Кіровоград

51 Левіт Олександр "Київські відомості" Одеса

52 Кривенко Олександр "Хартія-4" Київ

53 Калниш Валерій Запорожская независимая телерадиокомпания"ТВ-5" Запоріжжя

54 Єфремов Вадим "Днепр вечерний" Дніпропетровськ

55 Подкідишев Захар газета "Час" Чернівці

56 Ластівка Петро радіостанція "Радіо-тон" Тернопіль

57 Скрипін Роман СТБ Київ

58 Лиховій Дмитро заст.гол.ред."Україна молода" Київ

59 Дроненко Анна газета" Макеевский рабочий" Донец.обл.

60 Кісільова Алла телекомпанія " Ефір -1" Луганск

61 Неїжмак Василь влас.кор."Україна молода" Полтавська обл

62 Черненко Сергій Інтернет-видання "Детектор медіа" Київ

63 Маркосян Олена "День" Харків

64 Королюк Володимир "Голос України" Київ

65 Вересень-Ситник Микола 1+1 Київ

66 Забродський В. ТК "ТВА" Чернівці

67 Чемерис Ірина Інтернет видання " ЗМІна" Київ

68 Лігачова Наталя "Детектор медіа" Київ

69 Мостовий Володимир "Дзеркало тижня" Київ

70 Солдатенко Ігор "Хартія-4" Київ

71 Скачко Володимир незалежний журналіст Київ

72 Аласанія Зураб медіа-група "Об"єктив" Харків

73 Малярчук А.В. газета "9-й Вал" Вінниця

74 Жупина Анатолій " Новий день" Херсон

75 Рикова Ніна собкор."Киевские ведомости" Луганськ

76 Фурманюк Катерина незалежний журналіст Донецьк

77 Потапенко Любов Медіа-клуб, газета "Чернігівські відомості" Чернігів

78 Юров Юрій ред.газети "XXI век" Луганськ

79 Ліхачова Алла "радіо Трек" Рівне

80 Шолох Сергій радіо "Контитент" Київ

81 Мостовая Юлія газета "Дзеркало тижня" Київ

82 Шипунова Юлія ТРК "Іштар" Вінниця

83 Тичина Андрій СТБ Київ

84 Кучеренко Людмила газета "Новий день" Полтавський обласний медіа-клуб" Полтава

85 Вибрановський Роман "Хартія-4" Київ

86 Козоріз Віктор г."Миргородська правда", гол. фонду "Свобода слова" Полтава

87 Воротник Валерій "Антенна" Черкаси

88 Литовченко Валерій г-та "Чернігівський вісник" Чернігів

89 Шаманов Михайло "Хартія -4 " Київ

90 Притула Олена інтернет -видання " Українська правда" Київ

91 Вергелес Тетяна "Високий Замок" Львів

92 Зінов"єв Роман інтернет-видання "ЗМІна" Київ

93 Пастушенко Тарас інтернет -видання " Форум НП" Київ

94 Квітка Віталій газета "Час" Київ

95 Кириченко Олександр "ЗМІна" Київ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3199
Читайте також
23.07.2004 12:54
podrobnosti,com,ua/culture/movies/2004/07/23/135130,html">Podrobnosti
709
19.07.2004 10:15
"Дзеркало тижня"
854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду