Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко

Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко

30 Серпня 2015
2772
30 Серпня 2015
11:45

Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко

2772
Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко
Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко

Двом французьким журналістам: 68-річному Еріку Лорану і його колезі Катрін Грасьє, - Паризький суд висунув звинувачення у підозрі на здирництво і шантаж Королівства Марокко за відмову публікувати книгу, яка містить компрометуючу інформацію. Про це журналістам повідомив адвокат монарха Ерік Дюпон-Моретті, повідомляє «Укрінформ».

 

«Журналістам було висунуто звинувачення у підозрі на здирництво і шантаж Королівства Марокко. Факт передачі грошей у сумі по 40 тисяч євро кожному був зафіксовано поліцією», - зазначив він.

 

За його словами, суть справи виходить за межі розуміння. «Це за межами мого розуміння. Журналіст, який заявляє, що не опублікує свою книгу в обмін на гроші, це щось нечуване! Ніколи раніше глава держави не стикався з шантажем такого роду», - заявив обурений юрист.

 

Інформацію про висунуті обвинувачення також підтвердив адвокат Катрін Грасьє Ерік Муті. За його словами, насправді мала місце «фінансова угода в дуже тривожному контексті».

 

Як повідомляв MediaSapiens, 28 серпня двоє французьких журналістів були затримані в Парижі за підозрою у вимаганні 3 мільйонів євро у влади Марокко. У зв'язку з початком судового розгляду їх було взято під варту.

 

Загалом резонансна для Франції справа розпочалася 23 липня, коли відомий французький письменник і журналіст Ерік Лоран зв'язався з королівською канцелярією з проханням про зустріч у зв'язку підготовки книги. Після дзвінка представник кабінету короля і марокканський адвокат зустрівся з журналістом і почув, що автори книги готові не публікувати свою працю, яка містить компрометуючу інформацію про короля, лише за 3 млн євро.

 

Ерік Лоран і його напарниця Катрін Грасьє відомі у Франції своїми журналістськими розслідуваннями. Французьке видання «Дю Соль» повідомило, що журналісти готували до публікації книгу, яка мала вийти у січні-лютому 2016 року. Автори вже опублікували книгу «Король-хижак» у 2012 році в цьому ж видавництві. Тоді їхнє розслідування не дуже сподобалося королю Марокко. Крім того, іспанське щоденне видання El Pais було заборонено до поширення в Марокко після публікації уривків з книги.

 

Цікаво, що у 1993 році Ерік Лоран вже публікував книгу, до якої увійшли інтерв'ю з королем Марокко Хасаном II батьком нинішнього монарха Мухаммеда VI. «Це єдина публікація в цьому жанрі про колишнього правителя, яка вийшла в повній гармонії з Палацом», - йдеться на сайті видавництва «Молода Африка», яке надрукувало книгу.

 

Катрін Грасьє - журналіст-фрілансер, що спеціалізується на країнах Магрибу, у Марокко вона працювала для кількох видань. Грасьє написала кілька книг-розслідувань, в тому числі і т.зв. «досьє Саркозі-Каддафі», в якій один з колишніх лівійських чиновників говорить про фінансування передвиборчої кампанії Ніколя Саркозі режимом Муаммара Каддафі. Книга вийшла у видавництві тільки в 2013 році.

 

Як повідомляє власкор «Укрінформу» у Франції, французькі та іноземні журналісти, які знають обох своїх колег, шоковані їхнім вчинком.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду