detector.media
30.08.2015 11:45
Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко
Двом французьким журналістам висунуто звинувачення в шантажі короля Марокко

Двом французьким журналістам: 68-річному Еріку Лорану і його колезі Катрін Грасьє, - Паризький суд висунув звинувачення у підозрі на здирництво і шантаж Королівства Марокко за відмову публікувати книгу, яка містить компрометуючу інформацію. Про це журналістам повідомив адвокат монарха Ерік Дюпон-Моретті, повідомляє «Укрінформ».

 

«Журналістам було висунуто звинувачення у підозрі на здирництво і шантаж Королівства Марокко. Факт передачі грошей у сумі по 40 тисяч євро кожному був зафіксовано поліцією», - зазначив він.

 

За його словами, суть справи виходить за межі розуміння. «Це за межами мого розуміння. Журналіст, який заявляє, що не опублікує свою книгу в обмін на гроші, це щось нечуване! Ніколи раніше глава держави не стикався з шантажем такого роду», - заявив обурений юрист.

 

Інформацію про висунуті обвинувачення також підтвердив адвокат Катрін Грасьє Ерік Муті. За його словами, насправді мала місце «фінансова угода в дуже тривожному контексті».

 

Як повідомляв MediaSapiens, 28 серпня двоє французьких журналістів були затримані в Парижі за підозрою у вимаганні 3 мільйонів євро у влади Марокко. У зв'язку з початком судового розгляду їх було взято під варту.

 

Загалом резонансна для Франції справа розпочалася 23 липня, коли відомий французький письменник і журналіст Ерік Лоран зв'язався з королівською канцелярією з проханням про зустріч у зв'язку підготовки книги. Після дзвінка представник кабінету короля і марокканський адвокат зустрівся з журналістом і почув, що автори книги готові не публікувати свою працю, яка містить компрометуючу інформацію про короля, лише за 3 млн євро.

 

Ерік Лоран і його напарниця Катрін Грасьє відомі у Франції своїми журналістськими розслідуваннями. Французьке видання «Дю Соль» повідомило, що журналісти готували до публікації книгу, яка мала вийти у січні-лютому 2016 року. Автори вже опублікували книгу «Король-хижак» у 2012 році в цьому ж видавництві. Тоді їхнє розслідування не дуже сподобалося королю Марокко. Крім того, іспанське щоденне видання El Pais було заборонено до поширення в Марокко після публікації уривків з книги.

 

Цікаво, що у 1993 році Ерік Лоран вже публікував книгу, до якої увійшли інтерв'ю з королем Марокко Хасаном II батьком нинішнього монарха Мухаммеда VI. «Це єдина публікація в цьому жанрі про колишнього правителя, яка вийшла в повній гармонії з Палацом», - йдеться на сайті видавництва «Молода Африка», яке надрукувало книгу.

 

Катрін Грасьє - журналіст-фрілансер, що спеціалізується на країнах Магрибу, у Марокко вона працювала для кількох видань. Грасьє написала кілька книг-розслідувань, в тому числі і т.зв. «досьє Саркозі-Каддафі», в якій один з колишніх лівійських чиновників говорить про фінансування передвиборчої кампанії Ніколя Саркозі режимом Муаммара Каддафі. Книга вийшла у видавництві тільки в 2013 році.

 

Як повідомляє власкор «Укрінформу» у Франції, французькі та іноземні журналісти, які знають обох своїх колег, шоковані їхнім вчинком.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY