Журналісти охоронцям не вороги

4 Липня 2011
23063

Журналісти охоронцям не вороги

23063
Чи усвідомили важливість журналістської професії охоронці, запрошені прес-службою президента на семінар про взаємодію зі ЗМІ?
Журналісти охоронцям не вороги

«Журналісти охоронцям не вороги», - сказав міжнародний експерт у взаємодії служб охорони і ЗМІ Аллан Джонс охоронцям УДО, які брали участь у семінарі «Взаємодія зі ЗМІ: безпека журналістів та особливості роботи охоронних служб - український та міжнародний досвід», що відбувся 4 липня. Це перший захід у межах програми «Відкрита розмова», ініційований прес-службою президента, який відбувся за сприяння ОБСЄ та «Репортерів без кордонів».

 

 

Аллан Джонс

 

Аллан Джонс

 

І прес-секретар Януковича Дарка Чепак, і керівник УДО Ігор Калінін говорили про необхідність таких зустрічей, закликаючи до порозуміння між охоронцями і журналістами. «Важливо зустрічатися і, дивлячись один одному в очі, знаходити компроміси. Ми розуміємо важливість вашої професії і хочемо, щоб ви розуміли важливість нашої», - сказав пан Калінін, додавши, що непорозуміння між охоронцями і ЗМІ часто виникають і в інших країнах.

 

 

Аллан Джонс, Дарка Чепак, Оксана Романюк, Роман Головенко, Ігор Калінін

 

Аллан Джонс, Дарка Чепак, Оксана Романюк, Роман Головенко, Ігор Калінін 

 

Втім, саме «подивитися в очі» і не вдалося: охоронці як справні учні сиділи по двоє за навчальними столами, а кілька десятків журналістів і понад 10 телекамер розмістилися за їхніми спинами.

 

 

Слухачі семінару

 

Слухачі семінару

 

Ігор Калінін також повідомив, що пам'ятка щодо взаємодії співробітників УДО України з представниками ЗМІ пройшла правову експертизу і 10 червня 2011 року її було зареєстровано Мін'юстом. І зауважив, що його підлеглі не ховаються за відомчі інструкції й готові до діалогу.

 

Представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк висловила жаль, що такий захід відбувається вже після низки інцидентів із журналістами, внаслідок чого репутація УДО сильно постраждала. «Нам потрібно віднайти баланс у діях. Якби охоронці і представники інших структур були гнучкішими і відкритішими у своїх діях, у журналістів, напевно, також відпала б необхідність у пошуку якихось гарячих матеріалів і в порушенні якихось правил», - сказала вона.

 

Оксана Романюк провела презентацію правил поводження працівників держохорони та інших правоохоронних структур із журналістами, у розробці якої брали участь експерти Міжнародної федерації журналістів. Деякі положення було розроблено британською спілкою журналістів спільно з лондонською поліцією.

 

 

Аллан Джонс, Ігор Калінін, Оксана Романюк

 

Аллан Джонс, Ігор Калінін, Оксана Романюк

 

Під час презентації представник «Репортерів без кордонів» зауважила, що охоронці, застосовуючи фізичні методи впливу або починаючи словесну перепалку, максимально полегшують завдання показати їх як «злісних порушників прав журналістів». Щоб не погіршувати ситуації, Оксана Романюк закликала до витримки й запропонувала працівникам УДО ознайомитися з особливостями роботи журналістів, позаяк у них теж є певні правила поведінки. «Ви не маєте ніякої моральної переваги перед журналістами. Вони виконують свою роботу так само, як і ви - свою», - пояснила вона.

 

На презентації учасникам семінару розповіли, що журналістам не потрібен дозвіл на зйомку в публічних місцях; що немає законодавчих норм, які забороняють знімати кортежі перших осіб держави; що на заході завжди повинен бути хоча б один представник УДО, обов'язок якого - регулювати стосунки зі ЗМІ, а перед початком заходу пояснити журналістам правила поведінки: що їм можна робити, а чого не варто. Повністю з презентацією можна ознайомитися тут.

 

 

Оксана Романюк, Роман Головенко

 

Оксана Романюк, Роман Головенко

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко детально зупинився на вітчизняних та міжнародних правових нормах, які регулюють діяльність журналістів, і розповів охоронцям про права журналістів. «Представники ЗМІ часто не поінформовані щодо ваших дій, ви їх знаєте, а журналісти ні. З Пам'ятки щодо взаємодії співробітників УДО України з представниками ЗМІ не видно, що ви повинні інформувати про заборонні дії. З юридичної точки зору ця пам'ятка не є якісною», - сказав пан Головенко. За його словами, обмеження свободи слова та прав журналістів може бути встановлено тільки законом.

 

Кореспондент програми «Вікна» на телеканалі СТБ Наталя Соколенко, користуючись нагодою, запитала Ігоря Калініна, чому в Україні, на відміну від європейських країн, заборонено знімати кортеж президента. Він не зміг коротко відповісти на це запитання. «Одного разу я на захід пронесла камеру в трусах, а мікрофон тримала під кофтою між грудьми. Якщо журналісту треба, він дістане інформацію. То чому ж не можна знімати кортеж?», - не здавалася журналістка СТБ. Але відповіді вона так і не отримала, почувши, що формат зустрічі - не прес-конференція.

 

 

Наталка Соколенко, Ірина Герасимова

 

Наталка Соколенко (СТБ), Ірина Герасимова (5 канал)

 

Британець Аллан Джонс під час своєї лекції неодноразово закликав українських охоронців сприймати журналістів як партнерів, а не як ворогів. Оскільки ті, кого охороняють, дуже люблять, щоб їхню діяльність висвітлювало якомога більше ЗМІ, а не, приміром, одне. «Звичайно, нам не завжди подобається те, що пишуть про нас ЗМІ, але ви повинні пам'ятати, що з розвитком соціальних мереж невдовзі кожна людина зможе виконувати функції журналіста», - сказав він, підкріплюючи свої слова знятим на мобільний телефон любительським відео, яке зафіксувало протиправні дії американських поліцейських. Це відео в подальшому стало доказом у суді.

 

За словами Джонса, раніше в його країні охоронці ставилися до преси з підозрою. «А тепер завдяки співпраці нам вдалося провести без інцидентів церемонію одруження британського принца. У цьому заході взяли участь близько мільйона людей, 8 тисяч журналістів (тільки від CNN було 50 осіб), 5 тисяч поліцейських. У нас зі ЗМІ була повна взаємодія», - похвалився Аллан Джонс.

 

 

Ігор Калінін

 

Ігор Калінін продемонстрував журналістам предмети, нібито вилучені у тих, хто хотів завдати шкоди першим особам держави

 

 

Із запитань, які ставили британському експерту українські охоронці, стало зрозуміло, що формат заходу виявився не дуже вдалим саме для діалогу: більшість із них продовжувала нарікати на дії журналістів. Якби це був, приміром, круглий стіл, охоронці почули б багато цікавого і важливого про місію ЗМІ. Сьогодні ж пролунали тільки вигуки кількох журналістів про те, що суспільство має знати, чим займається як президент, так і його охоронці на службі коштом платників податків, бо це суспільно важлива інформація. Але говорили вони це практично в потилиці слухачам семінару. І не відомо, чи почули охоронці журналістів. Сподіваємось, що наступний захід, який планується провести у форматі круглого столу, за яким зберуться і охоронці, і представники ЗМІ, покращить діалог, перші кроки до якого обидві сторони зробили під час семінару. Важко змінити ставлення один до одного, яке формувалося десятиліттями, шляхом одного чи двох заходів. Це має бути системна робота над помилками.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23063
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
папа
4691 дн. тому
нрмально
Карацупа
4692 дн. тому
Такі "журналісти", як Дарка Чепак або Кісєльов, - "лучшие друзья пограничников", тобто, охоронців. А взагалі найкращий вихід - замінити всіх журналістів охоронцями. Вони звикли до дисципліни і не ставлять незручних запитань.
boss
4692 дн. тому
Единственный выход - передать функции СМИ сотрудникам службы охраны тел. Не будет никаких конфликтов. Зато будет прикольно наблюдать как охранники президента будут скручивать в трубочку охранников премьера или шкипера . АУ ! Уже на дворе 2011 год! Младший брат следит за вами, МОГОВЛАДЫ!
читаДтч
4692 дн. тому
"Журналісти охоронцям не вороги" Вороги,вороги!
Kapusta
4692 дн. тому
Очень неудачный формат и только все озлобились. Причем, не было возможности нормально подискутировать. Но как то в прежние 5 лет удавалось работать без зажимания рук в дверях и бросания на асфальт
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду