Наталка Фіцич: «На комерційних каналах, щойно почувши про культуру, кричать: “Ні-ні-ні-ні-ні!”»

15 Січня 2011
48951

Наталка Фіцич: «На комерційних каналах, щойно почувши про культуру, кричать: “Ні-ні-ні-ні-ні!”»

48951
Автор і ведуча нового проекту Першого національного «Майстер-клас…» - про концепцію програми та стан культурної тематики на українському телебаченні.
Наталка Фіцич: «На комерційних каналах, щойно почувши про культуру, кричать: “Ні-ні-ні-ні-ні!”»

22 січня на Першому національному стартує новий проект «Майстер-клас із Наталкою Фіцич», присвячений народним ремеслам. Її автор і ведуча, генеральний продюсер продакшн-компанії «Закрита зона», розповіла «Детектор медіа» про ідею та формат проекту, а також ситуацію з культурними програмами на українському телебаченні.

 

- Наталко, розкажіть, будь ласка, про що ваш новий проект.

- Проект про культуру, про народних майстрів, які бережуть і передають наступникам давні українські ремесла. Формат почасти ігровий: у кожному новому випуску я йтиму до когось із майстрів - ліжникаря, коваля, гончаря - і проситиму навчити мене їхньої справи. У процесі навчання подаватиметься історія майстра, загальні відомості про ремесло тощо.

 

Хронометраж програми - 22 хвилини, що дає можливість показати майстра і встигнути перелічити хоча б основні позиції процесу ремесла. Хоча викувати щось чи сплести ліжник - це значно довше, ніж 22 хвилини. Зйомок ми робимо набагато більше, а потім, у кінцевому варіанті, збираємо найцікавіші моменти. Ми вже відзняли п'ятнадцять випусків і продовжуємо зйомки.

 

- Чим зумовлений саме такий вибір теми?

- Я давно займалась народними ремеслами - років із п'ятнадцяти полюбила робити щось своїми руками. До того ж, подібних телепроектів на українському телебаченні немає. А майстри, особливо старші, які зберігають передане від діда-прадіда вміння, відходять. І якщо їхнє мистецтво не зафіксувати сьогодні, більше такого шансу нам може не трапитись...

 

Наприклад, ми готували сюжет про Івана Тимошенка з Лубен - останнього майстра в Україні, який виготовляє гребінці з коров'ячого рогу. Йому вже за вісімдесят. Я так розумію, що після зйомок проекту я стала єдиною жінкою в  Україні, яка вміє пиляти роги :) Невдовзі по зйомках у діда Івана трапилась оказія - він відрубав собі пальці на руці. Тепер уже ніхто не зніме його ремесло.

 

Часто я спостерігаю, як на святах чи народних гуляннях, куди приходять майстри, біля них, як у вулику, починають крутитись діти і дорослі, які хочуть спробувати писати писанки, щось виткати, вишити. На  щастя, інтерес до подібних речей повертається. Й мені цікаво показати це в екранному форматі, адже така програма приверне увагу і людей, обізнаних із народною культурою, і тих, хто нічого про неї не знає, але хотів би дізнатись.

 

Ми розповідатимемо не тільки про національні українські ремесла, але й про творчість інших народів, які живуть в Україні - кримських татар, росіян (уже зняли ткалю-росіянку на Луганщині), караїмів, циган, євреїв. Адже ці народи віками жили в Україні, їхня культура перепліталась з українською, співіснувала і взаємодіяла з нею. Ми намагатимемось охопити Україну від Луганської області до Львівської, від Чернігівської до Криму, усі місця, де збережено народні ремесла. Наприклад, Луганщина: здавалося б, чи багато ми знаємо про народні ремесла цього краю? А вони там є, причому дуже цікаві.

 

- Як ви знаходите героїв для програми?

- Нас консультує етнограф Олексій Доля, який уже років із двадцять займається народними ремеслами. Він організовував містечка майстрів для «Країни мрій» та інших етнофестивалів, дуже добре знає цю тематику і людей, які цим займаються. Часто він бере участь і у зйомках програми.

 

- Які ремесла будуть для вас пріоритетними?

- Оскільки це телебачення, на екрані цікавіше виглядають більш рухливі, дієві, динамічні ремесла: ковальство, гончарство, ліжникарство. Та ми зніматимемо і більш «сидячі» - писанкарство, вишивання. Просто для них треба шукати особливі художні прийоми.

 

- Хто ввійшов до команди цього проекту?

- Його виробляє продюсерський центр «Закрита зона». Це та сама команда, що робила «Відкриту зону»: режисер Сергій Цимбал, оператори Юрій Радик і Олексій Олександров та інші. 

 

- Чому саме Перший національний?

- Пробували потрапити на інші, але на комерційних центральних каналах, щойно почувши про культуру, кричать «Ні-ні-ні-ні-ні!» або «Нам це не цікаво!». Або варіант: «Нам дуже цікаво, але ми переживаємо, що нашому глядачеві це не буде цікаво». Я так не вважаю. Як на мене, глядачеві це потрібно, а телеменеджери часто не розуміють цінності такого іміджевого продукту. Самі не знають, що таке культура, тому неспроможні зацікавити нею глядачів. Шоу-бізнес - це не культура. Культури - не лише традиційної, але й класичної, сучасної, - немає ні на центральних, ні на менш комерційних каналах.

 

Є програми на каналах «Рада» і «Глас», є щось на Першому національному - і все. 90% культурних подій не потрапляє сьогодні на екрани телевізорів і взагалі в медіапростір. Де наші програми про книги? Є нашумілі книги, про які глядачі українських каналів можуть навіть не дізнатися, хіба що інформація передаватиметься з уст в уста. Де огляди театральних прем'єр? Де трансляції концертів класичної музики? Народних етноколективів?

 

Я не претендую на те, що охоплюватиму всю культуру. Ми беремо лише один аспект - первинне народне мистецтво. Тому для інших журналістів, що працюють із тематикою культури, роботи в цій царині просто маса.

 

- Телеменеджери покладаються на рейтинги, а оскільки існує думка, що проект про культуру рейтинговим бути не може, відповідно, зацікавленості немає. Ви згодні з  тим, що культура не може принести високих показників?

- Вочевидь, так. Всякі «гоці-дроці» зберуть більше рейтингу, піпл сидітиме біля екранів, жуватиме чіпси і казатиме «ги-ги-ги». Та є ще потреба у формуванні певного іміджу - і каналу, і країни, і держави. У підтримці патріотизму. Такі програми є не тільки в Європі - ввімкніть  російське телебачення, побачите, що там вони теж наявні. Хай би вже наш медіапростір орієнтувався на російський і в цьому, але ні, він бере з російського тільки найгірше, ігноруючи найкраще. У Росії є дуже потужний канал «Культура», на центральних програмах є культурні й освітні програми, але саме цього українське телебачення й не запозичує.

 

- Якому глядачеві адресований проект? На яку аудиторію розраховуєте?

- На найрізноманітнішу. Мені здається, це буде цікаво і батькам, і дітям - абсолютно різній аудиторії. Я сама в захваті від того, якими оригінальними і незвичними бувають майстри.

 

- Ставите собі за мету якісь рейтингові показники?

- Я не ставила. Такого продукту на екранах або немає, або дуже мало, а часто програму про культуру ставлять на першу ночі. Про які показники може йтися? Якби були інші подібні проекти, їх можна було б порівнювати за показниками. Але порівнювати нема з чим. Для мене річ не в показниках, я дивлюся на проект набагато ширше і сподіваюся, що Перший, який поставив проект на прайм вихідного дня (субота, 18.40), розцінюватиме його як іміджевий продукт. Такий проект і має виходити на національному каналі, який пропагує народну культуру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48951
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
4853 дн. тому
Чудная девушка!Такую хорошую тему выбрала.Очень интересная и познавательная.
1
4853 дн. тому
А с искрами пока слабо. И до пламени со светом тоже. Светлая и блестящая голова Семенова пока ничего лучшего черных декораций не придумала . " Нащадки" ,"Топ-20"," Квартира 2011" халтурятся в одних и тех же кубиках на черном фоне." Віра,надія , любов" -в том же мрачном стиле."Красиво"-мрак с красным.Куда деньги , выделенные на декорации , дел , Семенов?
Легкая женщина
4853 дн. тому
И не надо говорить про чужие победы . Победы Першого это победы любого и каждого . Потому что он содержится на деньги налогоплательщиков .А каждый налогоплательщик Украины очень желает , чтобы каждая гривна из его налогов сверкнула яркой искрой на экране в эфире Першого . А из искры возгорится пламя. Товарищь , верь . Взойдет она.
верхушка айсберга
4853 дн. тому
Это типа стеб на тему того,что на Первом все в шоколаде.Писать гадости передумали или уже не получается-мозгов и доказательств обратного нету,так они глашатаями заделались,ироды.
соловушка
4853 дн. тому
Теперь враги Первого Национального стали издеваться и писать оды в стилистике Сталина-Брежнева,чтобы этим дискредитировать Первый. Вот примитивные! Как же они ненавидят все новое и главное -НЕ МОГУТ ПРОСТИТЬ ЧУЖИХ ПОБЕД!нанятные рейдерами писаки никак не могут ничего добиться и бесятся в бессильной злобе, понимая что им не удастя захапать канал,который они пытались экономически уничтожить.Один из свежих примеров –арест счетов Первого. Пусть вам эти деньги, жалкие клоуны, пойдут на лекарства!Первый он и в Африке будет Первым и ничего у вас не выйдет,брюзгливые ненавистники Украины и всего Украинского,в том числе телевидения.
бригантина
4853 дн. тому
Небывалый всплеск культуры и бездна креативного вкуса стали главным признакром в эфире Першого.Своим примером заражая, Бенкендорф и его блестящая команда зовут и ведут остальных за собой.И ничего что после Илащука зарплаты упали ниже плинтуса.Ничего!Главное ,что все готовы работать с новыми силами и молодецким задором,видя в прекрасном далеко светлое будущее.
Аврора Крейзер
4853 дн. тому
УТ-1 всегда был рассадником культуры.А с приходом Бенкендорфа ,Арфуша и Семенова началось ее бурное продвижение в массы и сознание телезрителей.А всем завистникам и конкурентам ответим нашим дружным и твердым-не дадим в обиду самую прогрессивную команду телерукрводителей.
очаг культуры
4853 дн. тому
Наконец то дождались.Не прошло и 9 месяцев со времени прихода новой ,активной креативной команды, как НТКУ уже рождает ребеночка за ребеночком,передачу за передачей , проект за проектом , формат за форматом.Один другого краше и интереснее.Душа и глаза радуются, руки сами тянутся к первой кнопке.И даже водки не хочется.
енот
4853 дн. тому
Больше бы таких программ,так может молодежь бы пошла по стопам этих замечательных людей,которые столько могут сделать своими рукамиюА так-они даже могут и не знать,что такое бывает
ландыши
4854 дн. тому
Наташенька! Удачного тебе развития проэкта! Это очень интересная тематика и много творческих идей!Такого колличества народных умельцев как у нас нет наверное нигде.
Корвет
4854 дн. тому
Я Наташу знаю по работе давно-она настоящий профессионал и очень хорощий человек.Именно на таких как она нужно делать ставку на Первом и наконец-то сделать Первый лицом страны,который с гордостью можно будет транслировать по всему миру.Миллионы наших соотечественников из-за бездарной экономической сиутацмм в стране годами были вынуждены сктитаться по разным Португалиям,Польшам и Эмиратам чтобы прокормить свои семьи,многие там остались,хотя и при возможности работать в Украине за зарплату ,достойную белого человека,а не кретина или дауна,конечно же вернулись бы.Им всем очень интересно,как унас разворачиваются события,что происходит в Украине,и конечно,нужно чтобы лицо страны имело достойный вид.А без культорогических программ общенациональный канал-это не канал ,а так,-одно название.Поэтому роль таких программ трудно переоценить.Они-это будущее всех каналов,для тех кто еще не понял это на других коммерческих каналах.
dozvil
4855 дн. тому
молодець Наталка!, це важлива робота, нелегка ноша - нести нести людям світле, справжнє, добре...
Фидель Кастро
4855 дн. тому
Фицич профессионал.Она всегда тихо,спокойно,без шкма и бравады работала и работает.Именно такой должна быть современная журналитска.Она-уровень CNN
Бумазейная панамка
4855 дн. тому
Смешно, для кого боты изголяются? Неужели для медиа-тусовки? Должен же быть предел человеческой наивности?
Спасите "Конкорд"
4855 дн. тому
Я восхищаюсь Фицич.Она взяла на себя очень благородную миссию-участвовать в таком глубокопатриотичном проекте.Это не то что счета арестовывать ,хотя все долги создались при Илащуке,и в прошлом 2010 году их частично отдали за его "керівництво".А теперь его боты на сайте пытаются принизить победы 1го,потому что они на эти победы были "несдьобни".
8-)
4855 дн. тому
Кажуть, що ут-шні боти - це робота Семьонова, який трохи знається в цьому.. Тому нічого підколювати народ, який вихвалянням собі баблос заробляє :)
Утреннее солнце
4855 дн. тому
Всегда,когда кто то возвышаться начинает над общей серой массой телеканалов-неудачников или начинающих сбавлять популярность у Зрителя,начинаются недоволсьтва.Сейчас у УТ есть шанс войти в первую тройку рейтинга,и все руководители других каналов прекрасно это осознают.И всеми силами пытаются помешать.Единственно правильный вариант для журналистов Первого,просто хорошо делать свою работу,и зритель будет их.Весь з-ритель.И культурная программа это еще дестятки тысяч новых поклонников УТ-главное не сбаавлять темп и создавать все новые и новые программы.
Otar Dovzhenko
4855 дн. тому
дякуємо ут-ботам за наганяння трафіку))
rock
4855 дн. тому
как только на канале появились культурные программы и появилось больше зрителей, канал сразу начали подкалывать и даже унижать завидуют гады. КАК ТАК МОЖНО?
крем
4855 дн. тому
она круто ведет свою передачу всем нравится, зря на канал гонят.
Виталий
4855 дн. тому
Ах, Наталка "взяла на себя бремя"!!!! Да посмотрите тот же государственный КДРТРК. Да, он нищий. Но передачи там взывают к душе, а не к телу. Наконец-то поняли, что пора возрождать культуру, когда полностью деградировали. Посмотрите этот канал, вы будете удивлены. Просто привыкли скакать с одной коммерческой кнопки на другую.
думка
4855 дн. тому
Яка ж вона гарненька! просто ляля.
паркер з золотым пером
4855 дн. тому
Театральный сезон,теперь "мастер-класс".Неужели никто кроме Государственного телевидения упрямо не хочет создавать прогаммы,занимающиеся духовным возрождлением Нации?Неужели все настолько погрязли в заробитчанстве на рекламе,что культура от них далека так же как и мораль,позволяющая крутить ролики с пивом и фильмы с убийцами и психопатами-канибаллами в детское время?Или это целенаправленно происходитс целью низвести нацию Украинцев до уровня неандертальце-потребителей или в лучшем случаев североамериканцев(США).Ведь Украина-колыбель индоевропейской Арийской расы,с колыбелью Царь-Аватараград Киевом-(при язычестве назывался Сурьярград-город Солнца)Когда в резульата раскопок возле палат княгини Ольги археологи нашли огромные 64 квадрата-они не поняли поначалу -что это?И потом они поняли,что это была гигантская доска для шахмат,в которые в перерыв древние строители времен Киевской Руси играли в шахиаты!!!!Не водку и пиво пили,а иргали в шахматы!!!И когда Европа была под льдом,то у нас была величайшая цевилизация из всех известных!Древнийкультурный слой в результате раскопок в Триполье (Украина) (на основе изучения радиоактивными изотопами) древнее Шумерской цивилизации и насчитывает более 20 (двадцати тысяч лет!!!)Почему все каналы направлены на оболванивание Древнейшей нации на планете?Кому это выгодно?Почему нас осталось 45 миллонов 700 тысяч еще в июле ?После 52 миллионов ???Кто из Вас,журналисты, ответит? И почему одна Наталка взяла на себя бремя вас всех-создавать то,чем вы все должны хоть немного заниматься-культурным развитием тех,кто тратит на Вас свое время и смотрит ваши каналы?Каналы о пиве,проститутках,убийцах и политиках,которые вас сделали недоумками-политиканами.И почему Первый,у которого самое маленькое время было -всего меньше года на возрождение из пепла УЖЕ занялся культурным возрождением древнейшей Нации?Ответит может кто ?...Или уже некому...
Коне горбунок
4855 дн. тому
Молодець Наташа ! Розумниця!Если б кожен двадцятий на інших каналах приділяв би трохи часу на культурну тематику, і ці сюжети йшли б в ефір, то через покоління,прі постійних програмах а не разовий на одному Першому, ми б стали нацією, гідною називати себе Європейцями.Поки ми недотягуємо...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду