Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова

Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова

23 Березня 2018
1435
23 Березня 2018
13:12

Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова

1435
Правозахисники і медійники вимагають від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення кримського громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого 22 березня затримали і посадили в СІЗО у Сімферополі.
Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова
Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова

Про це йдеться у заяві громадськості, оприлюдненій на сайті КримSOS.

Автори звернення нагадують, що до будинку Мемедемінова в селі Холмовка Бахчисарайського району близько 6 години ранку 22 березня увірвалися силовики, повалили його на підлогу, надягли наручники, провели в будинку обшук, вилучили телефони і техніку. Після незаконного обшуку, затримання і слідчих дій в Управлінні ФСБ Мемедемінова помістили в ізолятор тимчасового утримання.

Затриманому пред’явлено звинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет). 23 березня відбудеться суд щодо обрання запобіжного заходу.

«Незаконні дії окупаційної влади і системне переслідування активістів та журналістів на півострові (незаконні обшуки, довільні затримання, допити, адміністративні арешти і конфіскацію електронних пристроїв) викликають особливе занепокоєння в зв’язку з тим, що в умовах відсутності незалежних ЗМІ в Криму громадянські журналісти є єдиними, хто надає об’єктивну інформацію. Громадянські журналісти присутні під час обшуків, арешти і судові засідання, документують і інформують про порушення прав людини», – йдеться у заяві.

Заявники закликають Російську Федерацію і окупаційну владу в Криму негайно припинити переслідування громадянського журналіста та активіста, представника руху «Кримська солідарність» Нарімана Мемедемінова і звільнити його з-під варти, а також провести незаангажоване розслідування незаконного затримання.

Також ініціатори звернення закликають припинити переслідування громадських журналістів, включаючи адміністративні арешти, обвинувачення кримінального характеру, конфіскацію майна та інші репресії, і забезпечити їм усі гарантії, які надаються професійним журналістам;

Від міжнародного співтовариства автори заяви вимагають надати підтримку в забезпеченні свободи вираження думок і права на інформацію громадських журналістів у Криму, а також «чинити тиск на Російську Федерацію і окупаційну владу в Криму, щоб зупинити переслідування громадянських журналістів і простежити за забезпеченням безперешкодного виконання функції громадянського спостерігача без втручання в їх свободу вираження; забезпечити необхідний захист тих громадянських журналістів, які стали жертвами репресій, і надати підтримку в професійній діяльності громадянських журналістів у Криму».

«Ми також закликаємо міжнародні засоби масової інформації підтримати громадянських журналістів як колег в ситуаціях, коли вони стають жертвами репресій і переслідувань», - йдеться в зверненні.

Заяву наразі підписали Центр інформації з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, КримSOS, Айдер Муждабаев, заступник генерального директора телеканалу ATR, Осман Пашаєв, виконавчий продюсер UA: Крим.

Як повідомляв «Детектор медіа», 22 березня в анексованому Криму підконтрольні Кремлю силовики відвезли на допит в управління ФСБ Росії в Сімферополі кримськотатарського активіста Нарімана Мемедімінова, провівши попередньо у нього обшуки. Кримчанин у 2014 році як блогер публікував відео у YouTube. 

Позаторік у активіста вже проводили обшуки, а пізніше, за даними правозахисників, Мемедімінов був оштрафований після відеозйомки обшуків у кримських татар.

Дружина активіста повідомила, що на її чоловіка відкрито кримінальну справу.

Фото: krymsos.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду