detector.media
23.03.2018 13:12
Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова
Правозахисники і медійники вимагають негайно звільнити кримського журналіста Нарімана Мемедемінова
Правозахисники і медійники вимагають від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення кримського громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого 22 березня затримали і посадили в СІЗО у Сімферополі.

Про це йдеться у заяві громадськості, оприлюдненій на сайті КримSOS.

Автори звернення нагадують, що до будинку Мемедемінова в селі Холмовка Бахчисарайського району близько 6 години ранку 22 березня увірвалися силовики, повалили його на підлогу, надягли наручники, провели в будинку обшук, вилучили телефони і техніку. Після незаконного обшуку, затримання і слідчих дій в Управлінні ФСБ Мемедемінова помістили в ізолятор тимчасового утримання.

Затриманому пред’явлено звинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет). 23 березня відбудеться суд щодо обрання запобіжного заходу.

«Незаконні дії окупаційної влади і системне переслідування активістів та журналістів на півострові (незаконні обшуки, довільні затримання, допити, адміністративні арешти і конфіскацію електронних пристроїв) викликають особливе занепокоєння в зв’язку з тим, що в умовах відсутності незалежних ЗМІ в Криму громадянські журналісти є єдиними, хто надає об’єктивну інформацію. Громадянські журналісти присутні під час обшуків, арешти і судові засідання, документують і інформують про порушення прав людини», – йдеться у заяві.

Заявники закликають Російську Федерацію і окупаційну владу в Криму негайно припинити переслідування громадянського журналіста та активіста, представника руху «Кримська солідарність» Нарімана Мемедемінова і звільнити його з-під варти, а також провести незаангажоване розслідування незаконного затримання.

Також ініціатори звернення закликають припинити переслідування громадських журналістів, включаючи адміністративні арешти, обвинувачення кримінального характеру, конфіскацію майна та інші репресії, і забезпечити їм усі гарантії, які надаються професійним журналістам;

Від міжнародного співтовариства автори заяви вимагають надати підтримку в забезпеченні свободи вираження думок і права на інформацію громадських журналістів у Криму, а також «чинити тиск на Російську Федерацію і окупаційну владу в Криму, щоб зупинити переслідування громадянських журналістів і простежити за забезпеченням безперешкодного виконання функції громадянського спостерігача без втручання в їх свободу вираження; забезпечити необхідний захист тих громадянських журналістів, які стали жертвами репресій, і надати підтримку в професійній діяльності громадянських журналістів у Криму».

«Ми також закликаємо міжнародні засоби масової інформації підтримати громадянських журналістів як колег в ситуаціях, коли вони стають жертвами репресій і переслідувань», - йдеться в зверненні.

Заяву наразі підписали Центр інформації з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, КримSOS, Айдер Муждабаев, заступник генерального директора телеканалу ATR, Осман Пашаєв, виконавчий продюсер UA: Крим.

Як повідомляв «Детектор медіа», 22 березня в анексованому Криму підконтрольні Кремлю силовики відвезли на допит в управління ФСБ Росії в Сімферополі кримськотатарського активіста Нарімана Мемедімінова, провівши попередньо у нього обшуки. Кримчанин у 2014 році як блогер публікував відео у YouTube. 

Позаторік у активіста вже проводили обшуки, а пізніше, за даними правозахисників, Мемедімінов був оштрафований після відеозйомки обшуків у кримських татар.

Дружина активіста повідомила, що на її чоловіка відкрито кримінальну справу.

Фото: krymsos.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY