Артем Шевченко: Я не вибачатимусь перед Кутєповим

Артем Шевченко: Я не вибачатимусь перед Кутєповим

6 Березня 2018
4079

Артем Шевченко: Я не вибачатимусь перед Кутєповим

4079
Речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко у коментарі «Детектору медіа» заявив, що не побачив відеодоказів застосування фізичної сили з боку правоохоронців до журналіста «Громадського телебачення» Богдана Кутєпова під Верховною Радою 3 березня та сказав, що не вибачатиметься перед ним
Артем Шевченко: Я не вибачатимусь перед Кутєповим
Артем Шевченко: Я не вибачатимусь перед Кутєповим

Пан Шевченко повідомив, що відео, оприлюднене журналістом Кутєповим він побачив вже після ефіру на «UA:Перший». Речник каже, що журналіст знаходився на місці проведеня слідчих дій і правоохоронці мали право видворити його за межі «поліцейської зони».

 «Вчорашній ефір на "UA:Перший" відбувся о 18:15. Тільки після того я побачив відео Кутєпова. Відповідно, відео Кутєпова підтверджує, що до нього вживалася лайка, що, звичайно, є неприпустимим з боку поліції. З іншого боку, неприпустимим є з боку Кутєпова перебування на місці проведення слідчих дій, і саме тому він був видворений за поліцейську лінію. Хоча, звісно, це треба було зробити в цивілізований спосіб, не вдаючись до лайки. Інших доказів про застосування щодо нього фізичного насилля я так і не побачив», – сказав пан Шевченко.

Коментуючи заяву «Громадського ТБ», яке вимагає від речника МВС вибачень, пан Шевченко сказав:

 «Ніяких вибачень щодо нього (Богдана Кутєпова - ДМ) від мене не буде. Після того, як журналіст Кутєпов вибачиться за кількарічне відверте і публічне хамство на мою адресу, у яких він не стримує себе жодними нормами пристойності, то тільки після того я подумаю про якісь там вибачення. До цього ніяких вибачень не буде, – зазначив він. – Ще раз скажу. Він перебував у поліцейській зоні, де проводилися слідчі дії. Тому поліцейські мали всі підстави випровадити його з цієї зони».

Крім того, речник МВС вважає, що заява «Громадського ТБ» про «наразі не існує жодного прецеденту, де кримінальна або просто недостойна поведінка силовиків щодо журналістів отримала б адекватну оцінку» не відповідає дійсності. За його словами, у 2017 році за журналістськими статтями загалом розслідувано і передано до суду Національною поліцією України 18 кримінальних проваджень.

«Заява "Громадського" про те, що жоден з фактів перешкоджання чи нападу не отримав покарання, неправдива. За минулий 2017 рік тільки Національна поліція України передала до суду 15 кримінальних проваджень за статтею 171 "Перешкоджання журналістській діяльності" і ще три кримінальних провадження за більш тяжкою статтею 345 "Погрози або насильство щодо журналіста", – зазначив він. –  Ще знаю, що п’ять проваджень у 2017 році прокуратура передала до суду по 171-й статті. Тому говорити, що жоден з фактів перешкоджання журналістів не отримав належного юридичного або правового реагування – неправда».

Пан Шевченко зазначив, що «поліція налаштована на співпрацю і допомогу пресі»: «Інша річ, що іноді це вдається, а іноді – ні. Але я переконаний, що випадків якогось умисного масового насилля над журналістами у нас немає. Трапляються поодинокі випадки, які одразу ж отримують належну оцінку від керівництва і від нас.

Нагадаємо, що 3 березня під стінами Верховної Ради відбулися сутички між правоохоронцями та мітингувальниками. Під час висвітлювання цих подій кореспонденту «Радіо Свобода» Сергію Нужненку розпилили в обличчя газовий балончик. За словами журналіста, це зробив правоохоронець, який підійшов до нього зі спини, коли кореспондент знімав активістів і тримав перед собою журналістське посвідчення. Журналісту діагностували хімічний опік. Відкрито правадження, справу передано СБУ.

Також про застосування сили до себе з боку правоохоронців тоді заявили у Facebook журналіст «Громадського» Богдан Кутєпов та «Інсайдера» Влад Красінський. Зокрема, Кутєпов повідомив, що один з правоохоронців штовхнув його ногою та нецензурно сказав відійти.

Згодом речник МВС Артем Шевченко у коментарі «Детектору медіа» закликав журналістів, які вважають, що їхні права порушено, писати заяви до поліції та прокуратури. Журналіст Кутєпов обурився цією заявою.

5 березня в ефірі «UA:Перший» речник МВС заявив, що «Богдан Кутєпов не навів доказів своїм словам» щодо дій силовиків. Виконавча директорка «Громадського телебачення» Катерина Горчинська висловила обурення з приводу слів речника Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченко про те, що журналіст Богдан Кутєпов не навів доказів застосування сили щодо нього правоохоронцем біля Верховної Ради України та вимагає вибачень.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4079
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
2236 дн. тому
Коли настане час, він відповість за все.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду