«Довіряй, але перевіряй»: у Києві відкривається виставка плакатів про медіа (ФОТО)

«Довіряй, але перевіряй»: у Києві відкривається виставка плакатів про медіа (ФОТО)

6 Вересня 2017
3383

«Довіряй, але перевіряй»: у Києві відкривається виставка плакатів про медіа (ФОТО)

3383
11 вересня на столичному бульварі Вацлава Гавела художники представлять виставку плакатів про стосунки ЗМІ, влади і споживачів інформації в Україні
«Довіряй, але перевіряй»: у Києві відкривається виставка плакатів про медіа (ФОТО)
«Довіряй, але перевіряй»: у Києві відкривається виставка плакатів про медіа (ФОТО)

Про це повідомили «Детектору Медіа» організатори виставки.  

На стендах уздовж бульвару розмістяться 60 робіт українських художників із клубу ілюстраторів Pictoric, у яких розкрито теми цензури, пропаганди, свободи слова, фейкових новин, інформаційної війни, критичного аналізу медіа-повідомлень, зв’язку влади і медіа, соціальних мереж і суспільного телебачення.

«В Україні недостатньо розвинуте критичне ставлення до повідомлень ЗМІ, особливо в регіонах. Наприклад, на півдні і сході України лише 15% людей помічають приховану рекламу, пропаганду або упереджені матеріали на загальноукраїнських телеканалах, а 12% — у всеукраїнських онлайн-виданнях (за результатами дослідження, проведеного ІМІ та GfK Ukraine навесні 2017 року. – Ред.). Ми хочемо акцентувати увагу на основних принципах медіа-грамотності і презентувати це зрозуміло для масової аудиторії, тому вибираємо візуальну плакатну мову і підсилюємо її журналістськими фаховими висловлюваннями», — говорить співзасновник клубу ілюстраторів Pictoric художник Олег Грищенко.

плакат Анни Андрєєвої

Місце для плакатної виставки в Києві обрано не випадково, йдеться у повідомленні: торік бульвар у Солом’янському районі столиці було перейменовано на честь Вацлава Гавела, видатного політика і громадського діяча, дисидента, для якого питання свободи, зокрема й свободи слова, було одним із засадничих. На відкритті виставки виступатимуть надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні пан Радек Матула та директорка Чеського центру в Києві Луціє Ржегоржікова. Проект «Довіряй, але перевіряй» підтримало Міністерство закордонних справ Чеської республіки в рамках Transition Promotion Program, а також Міністерство інформаційної політики України.

Після презентації в Києві виставка відбудеться в п’яти інших українських містах.

Авторами плакатів є Анна Андрєєва, Віра Білостоцька, Олег Грищенко, Тетяна Денисенко, Поліна Дорошенко, Анна Іваненко, Костя Марценківський, Женя Полосіна, Анна Сарвіра, Олена Старанчук, Юлія Тверітіна, Олена Тихонюк та Валерій Тихонюк, Ілля Угнівенко, Олег Щерба.

плакат Олега Щерби​

Авторами текстів – Тетяна Артушевська, Артем Бабак, Сергій Горбачов, Лариса Денисенко, Роман Кабачій, Ондржей Кундра, Ярослава Куцай, Дарина Ніколенко, Оксана Піддубна,Олексій Погорелов, Антон Семиженко, Ірина Славінська, Петр Тржешняк, Мартін М. Шімечка та інші.

Як повідомляв «Детектор Медіа», за рік довіра українців до телеканалів та інтернет-ЗМІ знизилася, засвідчило дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ», яке провела київська соціологічна компанія InMind на замовлення МГО Internews. Мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання ЗМІ, та оцінити рівень медіаграмотності. 54% респондентів відповіли, що довіряють новинам на національних телеканалах, в той час як у 2016 році цей показник становив 58%, у 2015 – 61%.

У травні-червні цього року представники InMind опитали 4048 респондентів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду