Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом

Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом

4 Червня 2017
1962

Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом

1962
2 червня в прес-центрі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) відбулася презентація виставки світлин фотожурналіста Олексія Фурмана «Життя після поранення», присвячених травмованим на війні ветеранам АТО. Перші знімки він зробив в грудні 2014 року, більшість виставкових фотографій зроблено 2016-го, загалом разом з дослідженнями творча робота над проектом тривала 2,5 роки. У презентації взяв участь ветеран АТО Борис Гончар.
Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом
Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Фотопроект про життя ветеранів АТО, які отримали важкі поранення на фронті – це не просто журналістська робота. Це швидше нагадує зйомки фільму чи написання книжки, сказав про свій проект «Життя після поранення» автор-фотожурналіст Олексій Фурман.

Особливістю зйомок для такого проекту є потреба проводити багато часу з героями, щоб стати для них «непомітними» – тоді фотографії зможуть розповісти справді про реальне життя, каже фотожурналіст.

Одна з робіт Олексія Фурмана

Окремого фінансування, грантів для реалізації задуму він не мав і спочатку все робив власним коштом. Також тут немає особливого «охудожнення» світлин – вони більше репортерські.

«Проект підтримував за власні кошти. Така сама історія в багатьох колег. І коли вже ці проекти готові, ми демонструємо їх світові», – зазначив Олексій Фурман.

За словами фотографа, у його роботі головне – той результат, який вона принесла. Зокрема, в рамках однієї з презентацій герой його зйомки зміг виступити перед психологами і таким чином вибудувати певний «місток» між психологами й ветеранами.

«Мені б хотілося, аби таких проектів в Україні було більше. Це дещо інше, ніж щоденна журналістська робота…Але важливо, щоб це робили саме українські фотографи. Бо західні ЗМІ зразу їдуть в зону АТО. І якщо  життя ветеранів після війни не будуть висвітлювати українські медіа, то західні тим більше не будуть», – зазначив Олексій Фурман.

Водночас автор проекту каже, що досвід перебування в АТО допоміг йому знайти спільну мову з героями: «Натомість моє перебування на війні зразу робило мене інсайдером. Вони могли зі мною про цю війну поговорити…».

Утім фотограф визнає: потрапити на зйомки в АТО для виконання професійного обв’язку в Україні – непросто, здебільшого доводиться шукати «неофіційні» шляхи.

«У нас зйомка війни працює, як усе в країні. Ти робиш дзвінок знайомим, тебе хтось десь пропускає. Але це не знаходиться в офіційній площині. А, наприклад, у США з початку війни в Іраку працює програма, відповідно, до якої журналісти закріплюються за військовими і можуть працювати вільно. Так, там жорстка цензура, але все офіційно», – сказав Олексій Фурман.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко охарактеризував проект як глибоку журналістську роботу та зазначив, що це є прикладом професійного підходу до висвітлення складної теми.

«У конвеєрі оперативної подачі інформації не можна "топтатися" по душах наших героїв. Має бути психологічний контакт, має бути увага до людини. А гонитва за "красивою картинкою" на екрані ціною стресу чи посилення травми героя сюжету – це неприйнятно, ліпше утриматися від підготовки такого сюжету», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, виставка фоторобіт Олексія Фурмана триває у прес-центрі НСЖУ за адресою: Київ, вул. Хрещатик, 27А.

На фото - Олексій Фурман

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1962
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду