detector.media
04.06.2017 17:36
Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом
Фотожурналіст Олексій Фурман зробив проект про травмованих ветеранів АТО власним коштом
2 червня в прес-центрі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) відбулася презентація виставки світлин фотожурналіста Олексія Фурмана «Життя після поранення», присвячених травмованим на війні ветеранам АТО. Перші знімки він зробив в грудні 2014 року, більшість виставкових фотографій зроблено 2016-го, загалом разом з дослідженнями творча робота над проектом тривала 2,5 роки. У презентації взяв участь ветеран АТО Борис Гончар.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Фотопроект про життя ветеранів АТО, які отримали важкі поранення на фронті – це не просто журналістська робота. Це швидше нагадує зйомки фільму чи написання книжки, сказав про свій проект «Життя після поранення» автор-фотожурналіст Олексій Фурман.

Особливістю зйомок для такого проекту є потреба проводити багато часу з героями, щоб стати для них «непомітними» – тоді фотографії зможуть розповісти справді про реальне життя, каже фотожурналіст.

Одна з робіт Олексія Фурмана

Окремого фінансування, грантів для реалізації задуму він не мав і спочатку все робив власним коштом. Також тут немає особливого «охудожнення» світлин – вони більше репортерські.

«Проект підтримував за власні кошти. Така сама історія в багатьох колег. І коли вже ці проекти готові, ми демонструємо їх світові», – зазначив Олексій Фурман.

За словами фотографа, у його роботі головне – той результат, який вона принесла. Зокрема, в рамках однієї з презентацій герой його зйомки зміг виступити перед психологами і таким чином вибудувати певний «місток» між психологами й ветеранами.

«Мені б хотілося, аби таких проектів в Україні було більше. Це дещо інше, ніж щоденна журналістська робота…Але важливо, щоб це робили саме українські фотографи. Бо західні ЗМІ зразу їдуть в зону АТО. І якщо  життя ветеранів після війни не будуть висвітлювати українські медіа, то західні тим більше не будуть», – зазначив Олексій Фурман.

Водночас автор проекту каже, що досвід перебування в АТО допоміг йому знайти спільну мову з героями: «Натомість моє перебування на війні зразу робило мене інсайдером. Вони могли зі мною про цю війну поговорити…».

Утім фотограф визнає: потрапити на зйомки в АТО для виконання професійного обв’язку в Україні – непросто, здебільшого доводиться шукати «неофіційні» шляхи.

«У нас зйомка війни працює, як усе в країні. Ти робиш дзвінок знайомим, тебе хтось десь пропускає. Але це не знаходиться в офіційній площині. А, наприклад, у США з початку війни в Іраку працює програма, відповідно, до якої журналісти закріплюються за військовими і можуть працювати вільно. Так, там жорстка цензура, але все офіційно», – сказав Олексій Фурман.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко охарактеризував проект як глибоку журналістську роботу та зазначив, що це є прикладом професійного підходу до висвітлення складної теми.

«У конвеєрі оперативної подачі інформації не можна "топтатися" по душах наших героїв. Має бути психологічний контакт, має бути увага до людини. А гонитва за "красивою картинкою" на екрані ціною стресу чи посилення травми героя сюжету – це неприйнятно, ліпше утриматися від підготовки такого сюжету», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, виставка фоторобіт Олексія Фурмана триває у прес-центрі НСЖУ за адресою: Київ, вул. Хрещатик, 27А.

На фото - Олексій Фурман

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY