У день приїзду Порошенка на Волинь не всіх журналістів пустили в облраду

У день приїзду Порошенка на Волинь не всіх журналістів пустили в облраду

26 Травня 2017
1334

У день приїзду Порошенка на Волинь не всіх журналістів пустили в облраду

1334
24 травня у Луцьку журналісти «Волинських новин», каналу «Нова Волинь» та сайту 0332.ua. не змогли потрапити на дві комісії Волинської обласної ради через приїзд Президента України Петра Порошенка.
У день приїзду Порошенка на Волинь не всіх журналістів пустили в облраду
У день приїзду Порошенка на Волинь не всіх журналістів пустили в облраду

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Зазначено, що журналісти планували відвідати бюджетну комісію та з питань депутатської діяльності, але неакредитованих туди не пропустили.Начальниця відділу прес-служби Волинської облради Окcана Лукашук розповіла, що представники Управління державної охорони України (УДО) не пропускали в приміщення журналістів «Волинських новин», каналу «Нова Волинь» та сайту 0332.ua.  

Лукашук запросила журналістів на дві комісії Волинської облради і сказала, щоб вони взяли паспорт, бо був пропускний режим і рамка з металошукачем.

За її словами, на вході представники УДО сказали, що потрібна акредитація, однак незрозуміло яка.

«На сайті Волинської облдержадміністрації було оголошення про акредитацію для ЗМІ для висвітлення робочої поїздки президента. Це зрозуміло, ніхто не проти заходів безпеки. А про те, що потрібна акредитація, щоб зайти в приміщення Волинської обласної ради, то про це ніхто нікому не говорив», – зазначила пані Лукашук.

 За її словами, для висвітлення робочої поїздки президента було оголошення на сайті Волинської ОДА і хто хотів висвітлювати цю подію, той акредитовувався: «Не йшлося про те, щоб акредитовуватися, щоб зайти в будинок облради».

ІМІ повідомляє, що відповідно до частини 1 статті 26 Закону України «Про інформацію», відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень.

Журналістка-фрілансерка Анна Бліннікова розповіла, що їй сказали, що треба було акредитовувати всіх, хто хотів потрапити в будівлю. Також їй говорили, що не пустили на засідання бюджетної комісії Волинської обласної ради в зв’язку з тим, що на момент приїзду президента приміщення ОДА стало режимним об'єктом.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що немає законодавчого визначення такого поняття як «режимний об'єкт». Можуть бути об'єкти, що мають забезпечення охороною (державною, наприклад). Якщо на території закладене встановлено охоронно-пропускний режим тощо, то посилання на “режимність” такого об'єкту є абсурдним.

«У чинному законодавстві України немає такого терміну як “режимний об'єкт”. Може бути тільки у обмежених об'єктів встановлений режим охорони/забезпечення безпеки, що застосовується з залученням державної охорони наприклад (суди, будівлі прокуратури, адміністрації  президента)», – зазначив пан Ратушний.

За його словами, може бути приватна охорона об'єкта. Також можуть мати спецохорону об'єкти підприємств з підвищеною небезпекою, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (для прикладу, ті ж сховища нафти, тощо).

«У цьому конкретному випадку, могли мати місце особливі та спеціальні заходи забезпечення порядку та охорони, з причини візиту Президента, але тут вже виникає питання щодо пов'язаності проведення комісії облради з таким візитом і чи могло забезпечення таких заходів безпеки повпливати на доступ до приміщення облради і в яких саме масштабах», – прокоментував юрист.

Старша слідча з управління ГУ Національної поліції у Волинській області Наталія Замелюк розповіла, що повідомлення чи скарги від журналістів про перешкоджання  професійній діяльності у облраді від 24 травня до сьогодні не надходили.

 

Нагадаємо, у листопаді 2016 року в Луцьку на засідання контрольної тимчасової комісії обласної ради не пропускали журналістів та громадськість.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1334
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду