Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил

Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил

27 Листопада 2016
1130
27 Листопада 2016
13:03

Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил

1130
У Криму повідомили про смерть кримськотатарського письменника, який також працював у кримськотатарських ЗМІ, Різи Фазила.
Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил
Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

«Пішов з життя письменник і поет Різа Фазил. Важка втрата для кримськотатарської культури», – написала 26 листопада журналістка з Криму Наджиє Фемі у Facebook.

Про смерть кримськотатарського письменника Різи Фазила також повідомляють кримські ЗМІ.

Різа Фазил народився 30 травня 1929 року в селі Барин Карасубазарського району. 1944 року разом з частиною депортованого з Криму кримськотатарского народу він потрапив в Макаревський район Костромської області Росії. Після школи він закінчив Костромський торговий технікум, а 1959 року - економічний факультет Самаркандського торгового інституту.

У 1965-1980 роки працював перекладачем у першій виданій кримськотатарською мовою у Ташкенті газеті «Ленін байраг'и» («Ленінський прапор»), начальником відділу, в 1980-1994 роках - завідувачем відділу поезії у видавництві журналу «Йилдиз» («Зірка»), і відповідальним секретарем.

Свої перші вірші Різа Фазил друкує у газеті «Ленін байраг'и», 1970 року виходить його перша збірка віршів під назвою «Наврез». Згодом виходить його збірник прислів'їв і приказок кримськотатарською мовою «К'айда Бірлік – Анда тірілік», збірник нарисів «Аналар яш екенде», «Садик'лик'». Ним були підготовлені підручник з кримськотатарської літератури «Тувг'ан едебіят» («Рідна література»), двотомник вибраних творів Ашика Умера «Сайлама есерлер».Також добре відома видана спільно з Сафтером Нагаєвим книжка «К'иримтатар едебіяти таріхина бір назар».

Повернувшись до Криму, Різа Фазил спільно з імамом Абдульваітом Сахтара переклав кримськотатарською мовою «Буюрин'из дуаг'а!» і «Коран».

З 1975 року Різа Фазил був головою спілки кримськотатарських письменників

Останнє інтерв'ю з письменником було опубліковане у «Крим.Реалії» 19 січня поточного року.

На фото – Різа Фазил

Фото: з Facebook Наджиє Фемі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду