detector.media
27.11.2016 13:03
Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил
Пішов з життя кримськотатарський письменник і журналіст Різа Фазил
У Криму повідомили про смерть кримськотатарського письменника, який також працював у кримськотатарських ЗМІ, Різи Фазила.

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

«Пішов з життя письменник і поет Різа Фазил. Важка втрата для кримськотатарської культури», – написала 26 листопада журналістка з Криму Наджиє Фемі у Facebook.

Про смерть кримськотатарського письменника Різи Фазила також повідомляють кримські ЗМІ.

Різа Фазил народився 30 травня 1929 року в селі Барин Карасубазарського району. 1944 року разом з частиною депортованого з Криму кримськотатарского народу він потрапив в Макаревський район Костромської області Росії. Після школи він закінчив Костромський торговий технікум, а 1959 року - економічний факультет Самаркандського торгового інституту.

У 1965-1980 роки працював перекладачем у першій виданій кримськотатарською мовою у Ташкенті газеті «Ленін байраг'и» («Ленінський прапор»), начальником відділу, в 1980-1994 роках - завідувачем відділу поезії у видавництві журналу «Йилдиз» («Зірка»), і відповідальним секретарем.

Свої перші вірші Різа Фазил друкує у газеті «Ленін байраг'и», 1970 року виходить його перша збірка віршів під назвою «Наврез». Згодом виходить його збірник прислів'їв і приказок кримськотатарською мовою «К'айда Бірлік – Анда тірілік», збірник нарисів «Аналар яш екенде», «Садик'лик'». Ним були підготовлені підручник з кримськотатарської літератури «Тувг'ан едебіят» («Рідна література»), двотомник вибраних творів Ашика Умера «Сайлама есерлер».Також добре відома видана спільно з Сафтером Нагаєвим книжка «К'иримтатар едебіяти таріхина бір назар».

Повернувшись до Криму, Різа Фазил спільно з імамом Абдульваітом Сахтара переклав кримськотатарською мовою «Буюрин'из дуаг'а!» і «Коран».

З 1975 року Різа Фазил був головою спілки кримськотатарських письменників

Останнє інтерв'ю з письменником було опубліковане у «Крим.Реалії» 19 січня поточного року.

На фото – Різа Фазил

Фото: з Facebook Наджиє Фемі

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY