МФЖ закликає українську владу припинити переслідування Савіка Шустера

МФЖ закликає українську владу припинити переслідування Савіка Шустера

14 Липня 2016
2384

МФЖ закликає українську владу припинити переслідування Савіка Шустера

2384
Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) закликає владу в Україні припинити переслідування незалежного телеканалу та відомих журналістів. Зокрема, ідеться про ток-шоу Савіка Шустера «Шустер live». Відповідну заяву оприлюднено на сайті організації.
МФЖ закликає українську владу припинити переслідування Савіка Шустера
МФЖ закликає українську владу припинити переслідування Савіка Шустера

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Як зазначається, переслідування незалежного каналу 3S.TV, засновником якого є Савік Шустер, закінчилося тим, що зʼявилося рішення про заборону журналісту працювати в Україні. Медіаорганізації в Україні, зокрема, НСЖУ визнали це рішення неправомірним, а Конфедерація незалежних профспілок України – порушенням Конвенції про свободу асоціацій.

«МФЖ володіє інформацією про критику, яка лунає в Україні на адресу студії Савіка Шустера з боку політиків, медіаекспертів та представників громадянського суспільства щодо вибору гостей і тем програм. Однак це не означає, що Савік Шустер або будь-хто інший має бути позбавлений владою права на журналістську професію, права на свободу вираження думок, права представляти в ефірі різні точки зору», – ідеться  в заяві МФЖ.

Також у документі наводяться слова першого секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, який наголошує, що попри критику майданчик Савіка Шустера є політичним ток-шоу номер один, куди сходяться провладні та опозиційні політики: «Ми вітаємо рішення судів України, які доводять незаконність анулювання дозволу на працевлаштування автору і ведучому ток-шоу «Шустер live» Савіку Шустеру».

Також у заяві МФЖ зазначається, що президент Федерації Філіп Ляруш назвав переслідування Савіка Шустера грубим порушенням основоположних принципів свободи слова і незалежної журналістики.

Нагадаємо,  25 квітня увечері «Детектор медіа» з посиланням на своє джерело в правоохоронних органах повідомив, що Київський міський центр зайнятості анулював Савіку Шустеру дозвіл на роботу в Україні.

26 квітня директор юридичного департаменту телеканалу 3s.tv Тетяна Кармазіна підтвердила цю інформацію. За її словами, ще 31 березня 2016 року Київський міський центр зайнятості видав Савіку Шустеру дозвіл на працевлаштування в Україні, але тепер скасував його. Вона уточнила, що Савік Шустер у тому числі є фізичною особою – підприємцем (ФОП), тож, на її думку, може працювати як ФОП, але матиме обмеження (180 днів) щодо строку перебування в Україні.

Під час відвідування Савіком Шустером Київського міського центру зайнятості 26 квітня стало відомо, що дозвіл на роботу в Україні Савіку Шустеру анульовано через нібито недостовірну, на думку чиновників, довідку про відсутність судимості

28 квітня адвокати Савіка Шустера подали позов до Окружного адміністративного суду міста Києва, яким оскаржили наказ Київського цетру зайнятості про анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру.

Також 28 квітня стало відомо, що Державна служба зайнятості призупинила дію рішення Київського міського центру зайнятості щодо анулювання дозволу на роботу Савіка Шустера в Україні до з'ясування обставин.

13 червня Окружний адміністративний суд міста Києва скасував рішення Київського міського центру зайнятості про анулювання дозволу на працевлаштування в Україні автору і ведучому ток-шоу «Шустер live» Савіку Шустеру.

12 липня Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції про незаконність анулювання Київським міським центром зайнятості дозволу на працевлаштування автору і ведучому ток-шоу «Шустер live» Савіку Шустеру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2384
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду