Голова Нацради заявляє, що телеканали знаходять можливості, аби обійти заборону на показ російських серіалів

Голова Нацради заявляє, що телеканали знаходять можливості, аби обійти заборону на показ російських серіалів

20 Серпня 2015
3583

Голова Нацради заявляє, що телеканали знаходять можливості, аби обійти заборону на показ російських серіалів

3583
Голова Нацради заявляє, що телеканали знаходять можливості, аби обійти заборону на показ російських серіалів
Голова Нацради заявляє, що телеканали знаходять можливості, аби обійти заборону на показ російських серіалів

Голова Національної ради з питань телебачення й радіомовлення Юрій Артеменко заявляє, що чинне законодавство щодо заборони показу частини російських серіалів потребує удосконалення через те, що українські телеканали навчились його обходити. Про це він написав у своєму Facebook.

 

Юрій Артеменко поінформував про процедуру розгляду скарги на показ телеканалом «Україна» російського фільму «Танго метелика».

 

Нагадаємо, телеканал «Україна» анонсував на 15 та 16 серпня показ телемуві «Танго метелика». Російські та українські  інтернет-джерела повідомляють, що  півторагодинну мелодраму зняла російська кінокомпанія «Русское» у 2015 році. Якщо така інформація відповідає дійсності, то показ фільму є порушенням положень закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який, зокрема, забороняє трансляцію будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами Російської Федерації після 1 січня 2014 року.

 

«Постійно отримую звернення громадян зі скаргами на серіали та війну каналів, зокрема щодо серіалу «Танго метелика». Розказую, як протріщала процедура розбору. Дзвоню Голові Держкіно Ільєнку Пилипові. Запитую, що відбувається. Ми направили в Держкіно повідомлення з проханням перевірити «Танго метелика» на дотримання законодавства. Він мені каже - формально порушень немає», - написав Юрій Артеменко.

 

За його словами, хоча показ стрічки в Україні почався в 2015 році, ТРК «Україна» надала офіційний лист від російських виробників з підтвердженням, що фільм «Танго метелика» вироблено 2013 році, і його показ не порушує закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України».

 

Тобто російські виробники кіно- і телепродукту можуть надавати українським телеканалам довідки про те, що фільми і серіали вироблені раніше 2014 року, незважаючи на рік їх прем'єрного показу, і це допомагає обходити норми чинного законодавства.

 

«Залишилось безліч питань... В титрах скрізь біжить про 2015 рік показу, а відповідно авторські права вступають в дію з першого показу, як каже наш бравий Цивільний кодекс. Тобто виготовити могли хтозна коли, а перший раз показали в 2015 - і все нормально. От так просто оминули всі норми, написані для захисту українського глядача від російського мотлоху», - зазначив Юрій Артеменко.

 

За його словами, необхідно внести зміни до законодавства, аби не дозволяти таким чином обходити заборону показу стрічок, вироблених в 2014 році і пізніше.

 

«Канали нас дурять. Потрібні зміни в закони. Потрібно писати «не виробництво», а «перший показ не пізніше 2014 року». А бо ж повністю переформатовувати ідею», - заявив Юрій Артеменко.

 

Водночас, за його словами, немає шансів проголосувати такі зміни у законодавстві у Верховній Раді. «Дзвоню Княжицькому Миколі. Кажу, давай розробляти і вносити змінити. Бачимо помилки, розуміємо, як реально змінити. Княжицький каже - ок, давай. Тільки перспектива протянути такий закон нульова. Минулого разу ледь вдалося просунути... Закони - діряві, зміни не проходять. Канали - дурять, все по «де юре» своєму проводять, а про «де факто» не думають, людям мізки запарюють. У Держкіно зв'язані руки», - зазначив голова Нацради.

 

На його переконання, українські телеканали продовжують шукати можливості, аби обійти законодавство.

 

«Я як не бачив прагнення у каналів підтримати українського глядача - так і не бачу. Замість того, щоб взятись і просто перестати паскудити в ефір, вони викручують руки, вигибаються, аби лишень продовжити показувати те, на що вже витратили гроші. Але як же ж солодко співали про патріотизм...», - зазначив Юрій Артеменко.

 

Нагадаємо, раніше група «1+1 медіа» звинуватила «Медіа Групу Україна» та Держкіно в спробі адаптувати і легалізувати заборонений російський контент як український. 24 червня генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Держкіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався. У відповідь у Держкіно повідомили, що не мали правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС». Водночас відомство визнало, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, підзаконний акт для усунення яких розробляється. Разом з тим Держкіно за зверненням правовласника скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на російський телесеріал «Слід».

 

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко пояснив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. За його словами, телекомпанія провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

2 липня Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно прийняла рішення про відкликання прокатного посвідчення серіалу «ФЕС».

 

Як писала «Детектор медіа», 10 липня медіахолдинг «Медіа Група Україна» (МГУ) звернувся до керівництва Нацради і Держкіно з запитом щодо трансляції в ефірі каналу «1+1» російських проектів «Гадалка» та «Слепая», які, за даними МГУ, вироблені у 2014-2015 роках, а отже, їх трансляція є порушенням українського законодавства.

 

На російських ТБ-ресурсах серіал «Слепая» визначено як містичну докудраму, «Гадалка» - як документальне ТБ-шоу. Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Державному агентстві з питань кіно ухвалила рішення, що згідно з мистецтвознавчою експертизою вироблені у Росії проекти «Гадалка» та «Слепая» не підпадають під визначення «фільму» і під заборону демонстрації згідно чинного законодавства. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення збиралася призначити телеканалу «1+1» перевірку, проте вивчивши під час засідання 13 серпня експертний висновок комісії при Держкіно, відмовилася від свого наміру. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3583
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду