Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ

Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ

2 Липня 2015
2132

Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ

2132
Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ
Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ

У червні основним порушенням прав журналістів в Україні стали випадки перешкоджання журналістській діяльності - 8. Кількість таких порушень вже другий місяць поспіль залишається однаковою (у травні - 8, у квітні - 5, у березні - 4 випадки, у лютому - 8, у січні - 1). Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова», йдеться на сайті ІМІ.

 

Кількість погроз, залякувань журналістів у червні зросла до 4 випадків (у травні - 2, у квітні - 7, у березні - 4, у лютому - 2, у січні - 3).

 

Цього місяця ІМІ зафіксував 2 випадки побиття, нападів на журналістів, незначно зросла ця кількість у порівнянні з травнем (у травні - 3, у квітні - 2, у березні - 5, у лютому - 5, у січні - 6).

 

Факти перешкоджання журналістам зафіксовані  на Херсонщині, у Кіровограді, Дніпропетровську, Ужгороді, Києві, Луцьку, Рівному та Львові. Перешкоджали депутати сільради, представники «Грифону» , судді, працівники Національної металургійної академії, члени виборчої комісії на виборах ректора Луцького національного технічного університету і невідомі. У Києві журналістів «Радіо Свобода» не пустили на засідання Конкурсної комісії Агентства із запобігання корупції.

 

Погрожували журналістам у Тернополі, Запоріжжі, на Житомирщині та Хмельниччині - невідомі у камуфляжі, активіст ГО «Автомайдан Тернопіль», тиск здійснювався також через працівників військомату.  

 

Один випадок нападу на журналіста стався під Одесою у Комінтернівському районі, де головного редактора газети «Вестник Коминтерново» Сергія Колодяжного побили, як він стверджує, через корупційні розслідування.

 

Також у червні ІМІ зафіксував по 2 випадки цензура, порушення прав журналістів на територіях, окупованих «ДНР» і «ЛНР» та у анексованому Росією Криму.

 

По одному випадку у червні зафіксовано як порушення доступу до інформації, політичного тиску, кібер-атаки, судових позовів від журналістів та пошкодження майна журналістів.

 

У Криму ІМІ зафіксував зниження кількості порушень у порівнянні з травнем (червень - 2, травень - 5). Так, на півострові окупаційна влада склала список ЗМІ, чиїм журналістам заборонено працювати у Криму - серед них  інформагентство QHA, видання «Крим.Реалії», телеканал ATR та видання «15 хвилин».

 

Крім того, підконтрольна так званій «кримській владі» агенція «Крыминформ» відмовила кореспондентам кримськотатарського каналу ATR в акредитації на прес-конференції, які проводяться в прес-центрі агентства.

 

Серед затримань журналістів, які сталися на території, підконтрольній «ДНР», ІМІ зафіксував випадок з кореспондентом російської «Новой газеты» Павлом Канигіним, якого  затримали так звані «органи держбезпеки ДНР» через те, що він начебто не мав їх акредитації.

 

З початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства журналіста, 23 випадки побиття та нападів на журналістів, 34 випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

Детальніше ознайомитися з «Барометром свободи слова» можна на сайті ІМІ.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду