detector.media
02.07.2015 17:24
Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ
Кількість випадків перешкоджання журналістам в Україні не зменшується - ІМІ

У червні основним порушенням прав журналістів в Україні стали випадки перешкоджання журналістській діяльності - 8. Кількість таких порушень вже другий місяць поспіль залишається однаковою (у травні - 8, у квітні - 5, у березні - 4 випадки, у лютому - 8, у січні - 1). Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова», йдеться на сайті ІМІ.

 

Кількість погроз, залякувань журналістів у червні зросла до 4 випадків (у травні - 2, у квітні - 7, у березні - 4, у лютому - 2, у січні - 3).

 

Цього місяця ІМІ зафіксував 2 випадки побиття, нападів на журналістів, незначно зросла ця кількість у порівнянні з травнем (у травні - 3, у квітні - 2, у березні - 5, у лютому - 5, у січні - 6).

 

Факти перешкоджання журналістам зафіксовані  на Херсонщині, у Кіровограді, Дніпропетровську, Ужгороді, Києві, Луцьку, Рівному та Львові. Перешкоджали депутати сільради, представники «Грифону» , судді, працівники Національної металургійної академії, члени виборчої комісії на виборах ректора Луцького національного технічного університету і невідомі. У Києві журналістів «Радіо Свобода» не пустили на засідання Конкурсної комісії Агентства із запобігання корупції.

 

Погрожували журналістам у Тернополі, Запоріжжі, на Житомирщині та Хмельниччині - невідомі у камуфляжі, активіст ГО «Автомайдан Тернопіль», тиск здійснювався також через працівників військомату.  

 

Один випадок нападу на журналіста стався під Одесою у Комінтернівському районі, де головного редактора газети «Вестник Коминтерново» Сергія Колодяжного побили, як він стверджує, через корупційні розслідування.

 

Також у червні ІМІ зафіксував по 2 випадки цензура, порушення прав журналістів на територіях, окупованих «ДНР» і «ЛНР» та у анексованому Росією Криму.

 

По одному випадку у червні зафіксовано як порушення доступу до інформації, політичного тиску, кібер-атаки, судових позовів від журналістів та пошкодження майна журналістів.

 

У Криму ІМІ зафіксував зниження кількості порушень у порівнянні з травнем (червень - 2, травень - 5). Так, на півострові окупаційна влада склала список ЗМІ, чиїм журналістам заборонено працювати у Криму - серед них  інформагентство QHA, видання «Крим.Реалії», телеканал ATR та видання «15 хвилин».

 

Крім того, підконтрольна так званій «кримській владі» агенція «Крыминформ» відмовила кореспондентам кримськотатарського каналу ATR в акредитації на прес-конференції, які проводяться в прес-центрі агентства.

 

Серед затримань журналістів, які сталися на території, підконтрольній «ДНР», ІМІ зафіксував випадок з кореспондентом російської «Новой газеты» Павлом Канигіним, якого  затримали так звані «органи держбезпеки ДНР» через те, що він начебто не мав їх акредитації.

 

З початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства журналіста, 23 випадки побиття та нападів на журналістів, 34 випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

Детальніше ознайомитися з «Барометром свободи слова» можна на сайті ІМІ.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY