Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці

Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці

22 Квітня 2015
3324

Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці

3324
Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці
Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просить Вінницьку міську раду надати журналістці ГО «Агенція журналістських розслідувань» Інзі Фляжніковій запитувану інформацію, у наданні якої їй раніше було відмовлено. Щодо чиновника, який є розпорядником інформації, буде складено протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, повідомляє Інститут масової інформації  (ІМІ).

 

Інга Фляжнікова, досліджуючи тему скандальної забудови у Вінниці в районі Старого міста, 24 лютого звернулася з інформаційним запитом до Вінницької міськради щодо однієї з земельних ділянок, на якій міськрада санкціонувала будівництво.

 

Як розповіла Інга Фляжнікова в одній із публікацій на цю тему, запит мав на меті виявити, яку ділянку і на яких умовах надано забудовнику, а також, яким чином спірну ділянку вдалось зберегти у комунальній власності.

 

Начальник відділу звернень міськради та міськвиконкому відмовила журналістці у надання інформації, зазначивши, що «відсутні правові підстави для задоволення даного запиту».

 

«Вами запитується інформація про надання документів, в яких зазначено відомості про юридичну особу, якою заборонено розповсюджувати інформацію щодо даного підприємства, про що надано до виконавчих органів Вінницької міської ради відповідну заборону», - повідомила у відповідь на запит журналістки міськрада, пославшись на ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію» та ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

Журналістка оскаржила відмову в доступі до публічної інформації, звернувшись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Як реакція на це від представника Уповноваженого ВР з прав людини на адресу в.о. вінницького міського голови Сергія Моргунова надійшов лист, у якому ненадання журналістці інформації визнано неправомірним.

 

«Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно», - йдеться в листі Уповноваженого ВР.

 

Також наголошується, що положення законодавства про конфіденційність стосується лише потенційної шкоди інтересам нацбезпеки і оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

 

Визнавши запитувану інформацію суспільно необхідною, представник Уповноваженого ВР з прав людини просить в.о. вінницького міського голови «надати Фляжніковій І. І. запитувані копії документів стосовно земельної ділянки», а також надати представництву Уповноваженого дані чиновника, який є розпорядником інформації, для складання щодо нього протоколу про вчинення адміністративного правопорушення.

 

Нагадаємо, в Інституті Медіа Права (ІМП) констатували, що попри позитивні зрушення минулого року, практика застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» не відповідає високим міжнародним стандартам, тому необхідним є створення незалежного  та ефективного наглядового органу у сфері доступу до публічної інформації.

 

У березні на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської було опубліковано роз'яснення щодо статусу інформації про виплати з державного та місцевого бюджетів на користь посадовців, у якому зазначено, що така інформація не може мати обмеженого доступу. Інформація опублікована у відповідь на численні звернення, що надходять до Секретаріату Уповноваженого з прав людини від обласних державних адміністрацій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3324
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду