detector.media
22.04.2015 19:39
Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці
Обмудсман обіцяє покарати чиновника міськради у Вінниці за ненадання інформації журналістці

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просить Вінницьку міську раду надати журналістці ГО «Агенція журналістських розслідувань» Інзі Фляжніковій запитувану інформацію, у наданні якої їй раніше було відмовлено. Щодо чиновника, який є розпорядником інформації, буде складено протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, повідомляє Інститут масової інформації  (ІМІ).

 

Інга Фляжнікова, досліджуючи тему скандальної забудови у Вінниці в районі Старого міста, 24 лютого звернулася з інформаційним запитом до Вінницької міськради щодо однієї з земельних ділянок, на якій міськрада санкціонувала будівництво.

 

Як розповіла Інга Фляжнікова в одній із публікацій на цю тему, запит мав на меті виявити, яку ділянку і на яких умовах надано забудовнику, а також, яким чином спірну ділянку вдалось зберегти у комунальній власності.

 

Начальник відділу звернень міськради та міськвиконкому відмовила журналістці у надання інформації, зазначивши, що «відсутні правові підстави для задоволення даного запиту».

 

«Вами запитується інформація про надання документів, в яких зазначено відомості про юридичну особу, якою заборонено розповсюджувати інформацію щодо даного підприємства, про що надано до виконавчих органів Вінницької міської ради відповідну заборону», - повідомила у відповідь на запит журналістки міськрада, пославшись на ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію» та ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

Журналістка оскаржила відмову в доступі до публічної інформації, звернувшись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Як реакція на це від представника Уповноваженого ВР з прав людини на адресу в.о. вінницького міського голови Сергія Моргунова надійшов лист, у якому ненадання журналістці інформації визнано неправомірним.

 

«Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно», - йдеться в листі Уповноваженого ВР.

 

Також наголошується, що положення законодавства про конфіденційність стосується лише потенційної шкоди інтересам нацбезпеки і оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

 

Визнавши запитувану інформацію суспільно необхідною, представник Уповноваженого ВР з прав людини просить в.о. вінницького міського голови «надати Фляжніковій І. І. запитувані копії документів стосовно земельної ділянки», а також надати представництву Уповноваженого дані чиновника, який є розпорядником інформації, для складання щодо нього протоколу про вчинення адміністративного правопорушення.

 

Нагадаємо, в Інституті Медіа Права (ІМП) констатували, що попри позитивні зрушення минулого року, практика застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» не відповідає високим міжнародним стандартам, тому необхідним є створення незалежного  та ефективного наглядового органу у сфері доступу до публічної інформації.

 

У березні на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської було опубліковано роз'яснення щодо статусу інформації про виплати з державного та місцевого бюджетів на користь посадовців, у якому зазначено, що така інформація не може мати обмеженого доступу. Інформація опублікована у відповідь на численні звернення, що надходять до Секретаріату Уповноваженого з прав людини від обласних державних адміністрацій.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY