Облдержадміністрації повинні надати доступ до інформації про зарплати чиновників - обмудсман

Облдержадміністрації повинні надати доступ до інформації про зарплати чиновників - обмудсман

4 Березня 2015
2612

Облдержадміністрації повинні надати доступ до інформації про зарплати чиновників - обмудсман

2612
Облдержадміністрації повинні надати доступ до інформації про зарплати чиновників - обмудсман
Облдержадміністрації повинні надати доступ до інформації про зарплати чиновників - обмудсман

На офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської опубліковано роз'яснення щодо статусу інформації про виплати з державного та місцевого бюджетів на користь посадовців, у якому зазначено, що така інформація не може мати обмеженого доступу. Інформація опублікована у відповідь на численні звернення, що надходять до Секретаріату Уповноваженого з прав людини від обласних державних адміністрацій.

 

Як йдеться у роз'ясненні, незважаючи на те, що інформація про заробітну плату та інші виплати працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування є інформацією про фізичну особу, українське законодавство вимагає оприлюднення такої інформації.

 

«Конституційний суд України рішенням від 20 січня 2012 року установив, що перебування особи на посаді, пов'язаній зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не тільки гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження. Публічний характер як самих органів-суб'єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету у суспільстві», - зазначає омбудсман.

 

Уповноважений з прав людини також вказує, що згідно з частиною 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

 

«Це підтверджується положенням статті 5 Закону України "Про захист персональних даних", у якій йдеться про те,  що не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов'язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, а також «не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»», - нагадує облдержадміністраціям омбудсман.

 

За висновком Уповноваженого, відповідно до статті 16 Закону України «Про запобігання і протидію корупції» інформація про розміри, види оплати праці та будь-яких інших виплат з бюджету особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

 

«Отже, інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати з державного чи місцевого бюджету працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі і підлягає наданню на запит», - роз'яснює омбудсман.

 

Нагадаємо, з третьої спроби громадськість отримала доступ до декларацій про доходи керівника Апарату Верховної Ради України Валентина Зайчука та його першого заступника Івана Куцика, які раніше ігнорували запити журналістів «Громадського ТБ». Декларації були надані на вимогу народного депутата Світлани Заліщук.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Апарат Верховної Ради України відмовився оприлюднити прізвища штатних помічників-консультантів народних депутатів. Про це йдеться у відповіді керівника Апарату Верховної Ради Валентина Зайчука на запит кореспондента миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрія Лохматова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2612
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду