Путін стверджує, що долю Надії Савченко буде вирішувати російський суд - відповідь журналісту УНІАН

Путін стверджує, що долю Надії Савченко буде вирішувати російський суд - відповідь журналісту УНІАН

18 Грудня 2014
4617

Путін стверджує, що долю Надії Савченко буде вирішувати російський суд - відповідь журналісту УНІАН

4617
Путін стверджує, що долю Надії Савченко буде вирішувати російський суд - відповідь журналісту УНІАН
Путін стверджує, що долю Надії Савченко буде вирішувати російський суд - відповідь журналісту УНІАН

Сьогодні, 18 грудня, президент РФ Володимир Путін під час так званої великої прес-конференції у Москві заявив, що українська льотчиця Надія Савченко буде негайно звільнена, якщо слідство і суд встановлять, що вона не винна у загибелі журналістів телеканалу «Россия 1», але понесе покарання, якщо російський суд визнає її винною. Про це повідомляє російське інформагентство «ИТАР-ТАСС».

 

Про це Володимир Путін заявив, відповідаючи на запитання українського журналіста.

 

«Ви проводите каральну операцію на Сході України, в основному проти російськомовного населення. Коли ви припините посилати російських військових і що ви можете сказати матерям загиблих російських офіцерів і солдатів? І коли ви відпустите льотчицю Савченко?», - такі питання поставив Володимиру Путіну журналіст УНІАН Роман Цимбалюк.

 

Український журналіст отримав відповідь не на всі свої питання

 

Президент Путін заявив також, що в залі сидять колеги двох журналістів, убитих в зоні АТО.

 

«За даними наших правоохоронних органів, навідником при цьому вбивстві була пані Савченко», - сказав президент Путін.

 

«Якщо в ході попереднього слідства і судового розгляду з'ясується, що вона тут ні при чому, що вона не винна, вона негайно буде звільнена. Якщо з'ясується, що вона винна, що вона дійсно брала участь у цьому вбивстві, виходжу з того, що російський суд ухвалить відповідне рішення, і вона буде відбувати покарання відповідно до рішення суду», - попередив президент РФ.

 

Нагадаємо, 17 грудня Марк Фейгін, адвокат української льотчиці, народного депутата Надії Савченко,  заявив, що дані білінгу її мобільного телефону доводять алібі його підзахисної і її непричетність до загибелі російських журналістів під Луганськом. Інший адвокат льотчиці Ілля Новіков повідомив, що дані білінгу мобільних телефонів як його підзахисної, так і загиблих російських журналістів будуть «сьогодні-завтра» передані у слідчі органи РФ.

 

На думку Марка Фейгіна, незважаючи на наявність доказів невинуватості української громадянки, питання звільнення Надії Савченко вирішуватиметься у Кремлі особисто президентом РФ Володимиром  Путіним.

 

Водночас адвокат Микола Полозов заявив, що Надія Савченко може бути звільнена наприкінці січня після отримання статусу делегата від України у Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). З набуттям нею дипломатичного імунітету РФ не матиме права утримувати українську громадянку у СІЗО і переслідувати її у кримінальній справі за звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1».

 

15 грудня Надія Савченко оголосила голодування у зв'язку з тим, що їй не надавалося необхідне медичне обслуговування. Один з її адвокатів Ілля Новіков повідомив, що стан здоров'я української льотчиці різко погіршився через запалення вуха, вона втратила слух. Ілля Новіков заявив, що Надія Савченко має намір продовжувати голодування  у СІЗО як мінімум до 22 січня. На цю дату призначено засідання Московського міського суду, де розглядатиметься апеляція на рішення про її арешт.

 

Наразі Надія Савченко перебуває у СІЗО-6 Москви в одиночній камері, заявив в ефірі телеканалу «112 Україна» її адвокат Микола Полозов.

 

16 грудня Президент України Петро Порошенко закликав світ допомогти у звільненні з російського полону Надії Савченко та інших українців. Про це він написав у своєму Twitter. Петро Порошенко переконаний, що світ має разом із Україною домагатися від Росії звільнення полонених нею українців.

 

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Надія Савченко стала членом парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони. Парламентська Коаліція делегує обраній від «Батьківщини» народним депутатом Надії Савченко право представляти Верховну Раду у Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), а відтак вона отримає дипломатичний статус і Росія змушена буде її звільнити. 

 

30 жовтня  в ЗМІ з'явилася інформація про те, що за результатами проведеної в московському інституті ім. Сербського психолого-психіатричної експертизи Надію Савченко визнали осудною. 18 листопада російське слідство призначило дві нових експертизи у справі української льотчиці Надії Савченко.  

 

27 жовтня Басманний районний суд Москви задовольнив клопотання слідства і продовжив ув'язнення Надії Савченко до 13 лютого 2015 року.  28 жовтня стало відомо, що російські слідчі інкримінують українській льотчиці Надії Савченко також незаконний перетин державного кордону РФ.

 

Захист української льотчиці Надії Савченко клопотатиме про допит самопроголошеного голови «ЛНР» Ігоря Плотницького. Надія Савченко побачила Ігоря Плотницького по телебаченню  та упізнала в ньому одного зі своїх викрадачів.

 

16 липня під час зустрічі з українським консулом Надія Савченко підтвердила, що її без згоди, незаконно було вивезено з території України до Росії - з мішком на голові та у наручниках. 

 

2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.  

 

«Детектор медіа»

Фото - УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4617
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду