Російські слідчі звинувачують Надію Савченко у незаконному перетині кордону РФ - адвокат

Російські слідчі звинувачують Надію Савченко у незаконному перетині кордону РФ - адвокат

28 Жовтня 2014
2791

Російські слідчі звинувачують Надію Савченко у незаконному перетині кордону РФ - адвокат

2791
Російські слідчі звинувачують Надію Савченко у незаконному перетині кордону РФ - адвокат
Російські слідчі звинувачують Надію Савченко у незаконному перетині кордону РФ - адвокат

Російські слідчі інкримінують українській льотчиці Надії Савченко незаконний перетин державного кордону РФ. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив один із її захисників Ілля Новіков.

 

За словами адвоката, такий розвиток подій був передбачуваним. «Якщо пам'ятаєте, слідчий комітет, аби не пояснювати, навіщо вони співпрацюють з терористами, з самого початку прийняв версію, що Савченко не привезли з Луганська з мішком на голові, а затримали під час випадкової перевірки документів на трасі у Воронезькій області. І трохи дивно виглядало те, що її при цьому не звинувачують в незаконному перетині кордону», - написав Ілля Новіков.

 

Відтепер Надію Савченко крім обвинувачень у загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина 17 червня під Луганськом, інкримінують правопорушення за ч. 1 ст. 322 Кримінального кодекса РФ «Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації». Вчинення такого правопорушення передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

 

На думку іншого захисника Надії Савченко Миколи Полозова, нові обставини у справі української льотчиці пов'язані із «обранням Савченко депутатом Ради». «Судячи з усього, нова справа проти Савченко це ті «нові обставини», про які Путін повідомив Порошенку під час особистої бесіди», - припустив пан Полозов.

 

«Саме по собі це нас мало хвилює, доля Надії все одно буде вирішуватися не в суді. Але це показник, що наші вороги не збираються обмежуватися тим, що вже є, а шукають новий простір для маневру», - зазначив адвокат.

 

 

Пан Новіков додав, що Рада адвокатської палати Москви підтримала його в питанні того, чи має російський адвокат право опитувати свідків за кордоном. «Нагадаю, що слідство відмовило нам в залученні до справи моїх записів опитувань очевидців та учасників бою 17 червня, аргументуючи це тим, що у адвоката немає повноважень збирати докази за межами Росії. Насправді, це у них немає таких повноважень, а адвокат в цьому відношенні абсолютно вільний - якщо свідок добровільно погоджується зі мною поговорити, я можу приїхати до нього в будь-яку точку світу», - зазначив Ілля Новіков.  Він повідомив, що 31 жовтня Басманний районний суд Москви розгляне його скаргу з цього приводу.

 

Нагадаємо, вчора 27 жовтня, Басманний районний суд Москви задовольнив клопотання слідства і продовжив ув'язнення Надії Савченко до 13 лютого 2015 року. За повідомленням адвоката Іллі Новікова, її захист оскаржуватиме це рішення.

 

Раніше Ілля Новіков заявляв, що буде домагатися особистої участі Надії Савченко в засіданні суду про продовження терміну утримання її під вартою. Він також наголошував, що РФ бездоказово обвинувачує українську льотчицю у загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина 17 червня під Луганськом, і своїми діями «слідство затягує час».

 

Нагадаємо, наразі Надія Савченко перебуває в інституті ім. Сербського у Москві, де має проходити психіатричну експертизу на вимогу суду. За словами адвоката Савченко Іллі Новікова, робити це вона відмовилася «з принципових міркувань». Захист льотчиці неодноразово повідомляв, що умови її утримання в московській психіатричній лікарні мають ознаки катувань.

 

Адвокат Савченко Марк Фейгін, який прибув до Києва, аби привести до Москви документи для оформлення своєї підзахисної як народного депутата України, висловив думку, що це все одно не вплине на хід судового розслідування.  За попередніми повідомленням глави російської Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Геннадія Корнієнка, Надія Савченко не передавала адміністрації воронезького та московського СІЗО жодних документів, пов'язаних з планами її участі у дострокових парламентських виборах в Україні.

 

Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам сказав, що поставив питання про ув'язнену Савченко главі Російської Федерації Володимиру Путіну.

 

13 жовтня відбулось засідання Басманного районного суду Москви, який повинен був розглянути скаргу  української льотчиці Надії Савченко на примусове проведення психолого-психіатричної експертизи в московському інституті ім. Сербського.  За рішенням суду судове засідання за її скаргою відкладене на 11 листопада.

 

15 вересня Воронезький обласний суд (Росія) відхилив скаргу адвокатів на продовження терміну арешту Надії Савченко до 30 жовтня. Раніше  адвокат Микола Полозов заявив, що російські слідчі не змогли надати доказів вини льотчиці у загибелі російських журналістів, через  що суд було перенесено з 12 на 15 вересня.

 

Начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників, генерал-майор Василь Вовк заявив, що справу української льотчиці Надії Савченко, яку Росія звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» в зоні АТО на Донбасі,  сфальшовано: журналісти загинули, коли її вже було затримано. Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін такожнаполягає на тому, що українська льотчиця потрапила вполон до луганських бойовиків ще до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин, у смерті яких Росія звинувачує українку. 

 

9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив Надії Савченко обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2791
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду