В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову

В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову

6 Грудня 2014
3582

В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову

3582
В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову
В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову

Бакинський суд постановив 6 грудня  помістити під тюремну варту на два місяці відому журналістку-розслідувачку Хадіджу Ісмайлову (Khadija Ismaïlova). У міжнародній організації «Репортери без кордонів» (RSF) це рішення назвали несправедливим і вимагають негайно звільнити пані Ісмайлову.

 

«Нас обурюють надумані звинувачення та безпрецедентне  позбавлення волі Хадіджи Ісмайлової, - заявив завідувач бюро Східної Європи та Центральної Азії «Репортертів»  Йоганн Бір (Johann Bihr). - Наклепницькі кампанії, що почалися в країні два роки тому, досягли свого апогею. Арешт лідера незалежної журналістики в Азербайджані - свідчення того, що влада зухваліше, ніж будь-коли налаштована викоренити будь-яку опозицію свавільному законодавству».

 

Журналістці інкримінують доведення до спроби самогубства свого колеги Турала Мустафаєва.

 

«Суд розслідує справу. Я дав підписку про нерозголошення таємниці, - заявив пан Мустафаєв сайту Meydan.tv - Тому нічого не можу сказати про свої свідчення. З коментарями у пресі виступлю, коли буде завершено розслідування».

 

Він нібито засвідчив суду, що до спроби самогубства його призвели дії Ісмайлової, яка звільнила його з роботи з азербайджанської служби «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа».

 

До судового засідання Хадіджу Ісмайлову викликали до бакинської прокуратури. Її адвокат ще тоді не виключав, що журналістку арештують. Сама вона перш, ніж з'явитися у судовій залі, попросила принести їй теплі речі та медикаменти.

 

Перед арештом було заблоковано й особисту сторінку Хадіджи Ісмалової у Facebook.

 

Як журналістка-розслідувачка протягом багатьох років вона зазнавада судових переслідувавань і шантажу. У 2012 et 2013 проти Ісмайлової вели наклепницьку кампанію. використовуючи відео. Цього року її звинувачували у шпигунстві на користь США і не дозволили взяти участь за особистим  запрошенням у міжнародному форумі у Празі.               

 

Колишня очільниця Radio Azadlyg нині співпрацює з багатьма іншими медіа. Вона відома розслідуваннями корупції у найвищих ешелонах влади. RSF відзначає, що Хадіджа Ісмайлова - одна з небагатьох журналісток в Азербайджані, котрій не бракує сміливості у висвітленні гострих тем.

 

Хадиджа смайлова - лауреатка премії «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» та  «Вільна преса Східної Європи-2012».

 

У травні цього року з нагоди Міжнародного дня свободи преси «Репортери» включили азербайджанську журналістку до списку Ста героїв інформації.

 

У RSF привертають увагу до того, що напередодні судового рішення стосовно Ісамалової голова адміністрації президента Азербайджана Раміз Мехтієв (Ramiz Mekhtiev) виголосив гучну промову і представив новий документ «Світовий порядок з подвійнм стандартом щодо сучасного Азербайджану». Він згадав і про журналістку-розслідувачку, звинувативши її у ненависті до  своєї країни на догоду своїм «друзям», прозоро натякнувши при цьому на західні держави.

 

Натомість з липня ц.р. азербайджанська влада здійснює посилену кампанію проти захисників прав людини, журналістів та їхніх прибічників. Нині, за даними RSF, за ґратами у цій країні переьувають щонайменше 13 репортерів і блоґерів.   

   

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - «Кавказский узел»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3582
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду