detector.media
06.12.2014 15:51
В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову
В Баку арештовано відому журналістку-розслідувальницю Ісмайлову

Бакинський суд постановив 6 грудня  помістити під тюремну варту на два місяці відому журналістку-розслідувачку Хадіджу Ісмайлову (Khadija Ismaïlova). У міжнародній організації «Репортери без кордонів» (RSF) це рішення назвали несправедливим і вимагають негайно звільнити пані Ісмайлову.

 

«Нас обурюють надумані звинувачення та безпрецедентне  позбавлення волі Хадіджи Ісмайлової, - заявив завідувач бюро Східної Європи та Центральної Азії «Репортертів»  Йоганн Бір (Johann Bihr). - Наклепницькі кампанії, що почалися в країні два роки тому, досягли свого апогею. Арешт лідера незалежної журналістики в Азербайджані - свідчення того, що влада зухваліше, ніж будь-коли налаштована викоренити будь-яку опозицію свавільному законодавству».

 

Журналістці інкримінують доведення до спроби самогубства свого колеги Турала Мустафаєва.

 

«Суд розслідує справу. Я дав підписку про нерозголошення таємниці, - заявив пан Мустафаєв сайту Meydan.tv - Тому нічого не можу сказати про свої свідчення. З коментарями у пресі виступлю, коли буде завершено розслідування».

 

Він нібито засвідчив суду, що до спроби самогубства його призвели дії Ісмайлової, яка звільнила його з роботи з азербайджанської служби «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа».

 

До судового засідання Хадіджу Ісмайлову викликали до бакинської прокуратури. Її адвокат ще тоді не виключав, що журналістку арештують. Сама вона перш, ніж з'явитися у судовій залі, попросила принести їй теплі речі та медикаменти.

 

Перед арештом було заблоковано й особисту сторінку Хадіджи Ісмалової у Facebook.

 

Як журналістка-розслідувачка протягом багатьох років вона зазнавада судових переслідувавань і шантажу. У 2012 et 2013 проти Ісмайлової вели наклепницьку кампанію. використовуючи відео. Цього року її звинувачували у шпигунстві на користь США і не дозволили взяти участь за особистим  запрошенням у міжнародному форумі у Празі.               

 

Колишня очільниця Radio Azadlyg нині співпрацює з багатьма іншими медіа. Вона відома розслідуваннями корупції у найвищих ешелонах влади. RSF відзначає, що Хадіджа Ісмайлова - одна з небагатьох журналісток в Азербайджані, котрій не бракує сміливості у висвітленні гострих тем.

 

Хадиджа смайлова - лауреатка премії «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» та  «Вільна преса Східної Європи-2012».

 

У травні цього року з нагоди Міжнародного дня свободи преси «Репортери» включили азербайджанську журналістку до списку Ста героїв інформації.

 

У RSF привертають увагу до того, що напередодні судового рішення стосовно Ісамалової голова адміністрації президента Азербайджана Раміз Мехтієв (Ramiz Mekhtiev) виголосив гучну промову і представив новий документ «Світовий порядок з подвійнм стандартом щодо сучасного Азербайджану». Він згадав і про журналістку-розслідувачку, звинувативши її у ненависті до  своєї країни на догоду своїм «друзям», прозоро натякнувши при цьому на західні держави.

 

Натомість з липня ц.р. азербайджанська влада здійснює посилену кампанію проти захисників прав людини, журналістів та їхніх прибічників. Нині, за даними RSF, за ґратами у цій країні переьувають щонайменше 13 репортерів і блоґерів.   

   

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - «Кавказский узел»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY