Безвіз і кадрові перестановки Дональда Трампа

6 Квітня 2017
823
6 Квітня 2017
09:51

Безвіз і кадрові перестановки Дональда Трампа

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
823
Безвіз і кадрові перестановки  Дональда Трампа

Вчора у світовій політиці відбулися дві події, які, хоча й не пов’язані між собою, але  можуть вселяти в українців оптимізм. Європарламент обговорив питання безвізового режиму для українців і сьогодні проголосує «за». Нарешті це питання перетворюється з політичного анекдоту про подію, що весь час відкладається, у реальність.

Уже сьогодні знаходяться зрадофіли, які ниють, мовляв, нащо нам той безвіз, коли в нас грошей нема?  Мовляв, після безвізу з нас кляті європейці на кордонах будуть знущатися ще більше, ніж нині в посольствах при отриманні візи. От і розбери цих українців: нема безвізу погано, і є безвіз – теж погано.

Одначе це подія – історичний крок для України. Вона стоятиме на одному рівні із зіскакуванням з російської газової голки, що мінімізує вплив Кремля на нашу політику і прибирає газові схеми, на яких наживалися наші корупціонери.

Це подія рівня запровадженням е-декларацій для політиків у внутрішній політиці, коли громадяни наочно побачили шалені статки чиновників, котрі все своє життя пропрацювали у державних структурах.  Результати таких рішень  ми отримаємо не зразу, вони не видимі неозброєним оком. Але  можна сказати, що фундаментальні прориви, які відриватимуть нас від тупого, агресивного совка у вигляді Російської Федерації.

За океаном трапилося дещо, що теж може позитивно вплинути на становище України в світі. Дональд Трамп усунув свого головного стратега Стіва Беннона з членів Національної Ради з Безпеки. Це інституція, яка має чи не найвищий рівень доступу до державної таємниці, звісно, якщо не рахувати президента і парламент.

Беннон був одним з ключових організаторів виборної кампанії Трампа. Коли Трамп, ставши президентом,  призначив його  у безпекову раду, то зазнав сильної критики через те, що той не є фахівцем з безпеки. Він голівудський діяч і гравець інвестиційного бізнесу.

Не минуло й три  місяці, як Беннон вилетів з посади. У західних ЗМІ, посилаючись на кулуари, коментують відставку Беннона тим, що він був противагою Трамповому раднику з безпеки Майклу Флінну. Останній пішов у відставку і потреба в протистоянні йому відпала.

Таке твердження викликає скептицизм, адже Флінн був відставлений у перший же місяць перебування Трампа в Овальному кабінеті, а Беннон відійшов лише зараз. Навіть якщо вищезгаданий мотив не відмазка, а й справді має місце, все одно такі кадрові перестановки свідчать про суттєві зміни в оточенні президента США.

Флінн і Беннон однозначно є людьми Трампа. Флінн відверто тяжів до ближчих стосунків із Росією. Беннон на цю тему публічно не висловлювався, але теж був помічений на заходах, які патронував Владімір Путін. Таким чином, з безпекової ради пішли особи, котрі тяжіли до Москви.

Призначений на місце Флінна Герберт МакМастер є антиросійським «яструбом». Він публічно заявляв, що Росія є проблемою номер один для США.    

Якщо згадати відставку Майкла Флінна, Трампового  радника з безпеки, який брехав про свої контакти з російським послом, потім призначення антиросійського яструба МакМастера на посаду радника з безпеки, то це свідчить про те, що оточення Трампа витискає зі своїх лав непрофесіоналів, котрі керувалися скоріше корисливими мотивами у ставленні до Росії, ніж здоровим глуздом.

Скільки б тепер Трамп не висловлював симпатію до Москви, але його оточення не дозволить йому забути про анексований Крим і війну на Донбасі. Україна не стане предметом торгу з Путіним. Це ще один вчорашній позитив для Києва. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду