Нова світова реальність: Обама іде слідами Рейгана

26 Грудня 2016
1134
26 Грудня 2016
18:18

Нова світова реальність: Обама іде слідами Рейгана

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1134
Нова світова реальність: Обама іде слідами Рейгана

Сварка Путіна і Трампа тьмяніє на тлі нового оборонного закону, який підписав ще діючий президент США Барак Обама. Згідно з цим документом, Сполучені Штати починають створювати космічне озброєння. Покійний  президент Рональд Рейган десь там у кращих світах задоволено потирає руки. Адже саме цю ідею він мав намір свого часу втілити  в життя. Пригадується, тоді радянські газети писали про те, що американський імперіалізм прагне знищити людство з космосу. Але нагодився Горбачов і домовився із Заходом про припинення гонки озброєнь.

До речі, член Палати представників Конгресу США республіканець з Арізони Трент Френкс, який презентував закон в парламенті, послався саме на Рейгана, сказавши, що він черпав натхнення з його Стратегічної оборонної ініціативи 80-х років минулого століття, яка  передбачала використання лазерів та інші розташовані у космосі озброєння для перетворення ядерної зброї на безсилу і застарілу.   Та ініціатива мала коштувати 30 мільярдів доларів, але вона навіть не почала втілюватися в життя.

Було сказано, що нова ініціатива, спрямована на захист території США і союзників від все наростаючої балістичної загрози.  Фахівці заявили, що нова програма коштуватиме 200 мільярдів доларів.  

Наші ЗМІ досить докладно розповіли про уколи між Путіним і Трампом, але, здається, зовсім оминули увагою підписання нового закону. Тим часом, він має потенціал створити абсолютно нову реальність. Адже наявність потужної зброї у космосі робить світ іще вразливішим, ніж до сьогодні за наявності ядерної зброї.

Дуже показово, що цей закон підписав президент Обама, який прагнув відмовитися від втручання США в усі світові справи, зупинити роль Вашингтона як гаранта  світового порядку. Але за останній час ситуація в світі настільки погіршилася, що Захід не знаходить відповіді на численні виклики, які постали перед ним. І не можна виключати, що рішення про нову ініціативу викликано саме цим – США шукають нові інструменти впливу підтримання порядку.

Ще один показовий момент: закон підтримали більшістю голосів як провладні політичні сили, так і опоненти. Він ухвалювався майже без публічного обговорення. Себто в американській еліті склався консенсус навколо цього питання. Ну і войовнича риторика новоораного президента Дональда Трампа свідчить  про те, що ініціатива буде втілюватися у життя і після його вступу на посаду.

Ця нова реальність, до якої ми наближаємося, неодмінно потребує осмислення. Нашій міжнародній журналістиці варто приділити проблемі  особливу увагу.

Варто було б пошукати відповісти на запитання: що нова ініціатива значить для нашої країни? Які ризики вона нам несе і можливі переваги? Як існувати в новій реальності? Адже  зацикленість України  на самій  собі нерідко призводить до того, що вона не знає як поводитися на міжнародній арені і робить суттєві помилки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду