detector.media
Юрій Луканов
26.12.2016 18:18
Нова світова реальність: Обама іде слідами Рейгана

Сварка Путіна і Трампа тьмяніє на тлі нового оборонного закону, який підписав ще діючий президент США Барак Обама. Згідно з цим документом, Сполучені Штати починають створювати космічне озброєння. Покійний  президент Рональд Рейган десь там у кращих світах задоволено потирає руки. Адже саме цю ідею він мав намір свого часу втілити  в життя. Пригадується, тоді радянські газети писали про те, що американський імперіалізм прагне знищити людство з космосу. Але нагодився Горбачов і домовився із Заходом про припинення гонки озброєнь.

До речі, член Палати представників Конгресу США республіканець з Арізони Трент Френкс, який презентував закон в парламенті, послався саме на Рейгана, сказавши, що він черпав натхнення з його Стратегічної оборонної ініціативи 80-х років минулого століття, яка  передбачала використання лазерів та інші розташовані у космосі озброєння для перетворення ядерної зброї на безсилу і застарілу.   Та ініціатива мала коштувати 30 мільярдів доларів, але вона навіть не почала втілюватися в життя.

Було сказано, що нова ініціатива, спрямована на захист території США і союзників від все наростаючої балістичної загрози.  Фахівці заявили, що нова програма коштуватиме 200 мільярдів доларів.  

Наші ЗМІ досить докладно розповіли про уколи між Путіним і Трампом, але, здається, зовсім оминули увагою підписання нового закону. Тим часом, він має потенціал створити абсолютно нову реальність. Адже наявність потужної зброї у космосі робить світ іще вразливішим, ніж до сьогодні за наявності ядерної зброї.

Дуже показово, що цей закон підписав президент Обама, який прагнув відмовитися від втручання США в усі світові справи, зупинити роль Вашингтона як гаранта  світового порядку. Але за останній час ситуація в світі настільки погіршилася, що Захід не знаходить відповіді на численні виклики, які постали перед ним. І не можна виключати, що рішення про нову ініціативу викликано саме цим – США шукають нові інструменти впливу підтримання порядку.

Ще один показовий момент: закон підтримали більшістю голосів як провладні політичні сили, так і опоненти. Він ухвалювався майже без публічного обговорення. Себто в американській еліті склався консенсус навколо цього питання. Ну і войовнича риторика новоораного президента Дональда Трампа свідчить  про те, що ініціатива буде втілюватися у життя і після його вступу на посаду.

Ця нова реальність, до якої ми наближаємося, неодмінно потребує осмислення. Нашій міжнародній журналістиці варто приділити проблемі  особливу увагу.

Варто було б пошукати відповісти на запитання: що нова ініціатива значить для нашої країни? Які ризики вона нам несе і можливі переваги? Як існувати в новій реальності? Адже  зацикленість України  на самій  собі нерідко призводить до того, що вона не знає як поводитися на міжнародній арені і робить суттєві помилки.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY