detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
29.01.2024 12:55
У Росії порушили нову кримінальну справу проти Гордона і повторно оголосили журналіста в розшук
У Росії порушили нову кримінальну справу проти Гордона і повторно оголосили журналіста в розшук
За повідомленнями росЗМІ, справа стосується «публічних закликів до тероризму».

У Росії порушили нову кримінальну справу проти українського журналіста, засновника інтернет-видання «Гордон» Дмитра Гордона. Про це повідомило пропагандистське російське агентство «РИА Новости» з посиланням на джерело.

Справа стосується «публічних закликів до тероризму», стверджують автори повідомлення, але про які саме заклики йдеться, не уточнюють.

У зв'язку з цим Гордона повторно оголосили в розшук у Росії. Про перше оголошення журналіста у розшук стало відомо в липні 2022 року.

«А ці вже четверту кримінальну справу проти мене відкрили й удруге оголосили в розшук. Як думаєте, знайдуть? До речі, у кого можна сховатися?» — написав Дмитро Гордон в інстаграмі.

Дружина Гордона, головна редакторка «Гордон» Олеся Бацман також відреагувала на нову кримінальну справу проти чоловіка.

«Як перестати іржати? Я вже збилася рахувати кількість кримінальних справ, які Росія завела на Діму. Наскільки я розумію, це вже четверта. Тепер про заклики до тероризму. І друге оголошення від МВС Раші в розшук. Не знала, що так буває. Чотири кримінальні справи, два оголошення в розшук, заочно засуджений Басманним судом, занесений до списку терористів та екстремістів, визнаний “іноагентом”, книжки заборонили, стримінгові платформи за поширення його виступів оштрафували й кількох людей за пости з його інтерв'ю вже посадили… Дімо, дуже-дуже пишаюся тобою. Ти реально тепер — найтитулованіший українець. Люблю», — написала журналістка у фейсбуку.

У березні 2022 року Слідчий комітет Росії порушив «кримінальну справу» проти Дмитра Гордона за трьома статтями. Зокрема, Гордона звинуватили в нібито публічних закликах до розв'язування агресивної війни, розпалюванні ненависті за ознакою національності та публічному поширенні буцімто неправдивої інформації про дії російських силовиків.

У квітні 2022 року Дмитра Гордона внесли до «реєстру екстремістів та терористів» у Росії.

У тому ж місяці голова Слідкому РФ Бастрикін доручив перевірити зміст книжок Гордона, їх почали вилучати з продажу. Сам журналіст зазначив, що взагалі був здивований, дізнавшись, що його книжки продають у Росії.

У липні 2022-го Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Гордона в розшук. У коментарі Суспільному Гордон заявив, що текст підозри йому нецікавий. Того ж місяця Басманний суд Москви заочно заарештував Гордона.

Читайте також:

Фото: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY