detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.01.2024 14:46
«Репортери без кордонів» закликали українську владу провести ретельне розслідування справ щодо тиску і стеження за журналістами
«Репортери без кордонів» закликали українську владу провести ретельне розслідування справ щодо тиску і стеження за журналістами
У своїй заяві RSF висловила занепокоєння низкою випадків залякування журналістів-розслідувачів в Україні.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила заяву, у якій висловила стурбованість посиленням тиску на медіа в Україні та закликала українську владу провести ретельне незалежне розслідування подібних справ.

Керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє у своєму коментарі до заяви назвала те, що бачить спільного у випадках залякування журналістів-розслідувачів в Україні.

«Журналісти повинні мати можливість працювати в Україні без шпигування, стеження чи погроз. Усіх тих, хто нещодавно постраждав від спроб залякування, об’єднує одна спільна риса — робота над делікатними справами, пов’язаними з корупцією, залученою до українських еліт. Український медіаландшафт черпає силу з цих журналістів, які продовжують свої розслідування, незважаючи на війну. RSF закликає владу провести ретельне, прозоре та незалежне розслідування, щоб покласти край цим неодноразовим актам залякування ЗМІ», — йдеться в коментарі Жанни Кавельє.

У своїй заяві «Репортери без кордонів» згадують про випадки тиску та перешкоджання українським журналістам Ірині Гриб, Юрію Ніколову та команді Bihus.Info.

Зокрема, 19 січня 2024-го одеська журналістка та блогерка Ірина Гриб виявила в себе в автомобілі пристрій для прослуховування.

16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

14 січня невідомі прийшли до квартири журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником»

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», «Репортери без кордонів» висловлювали підтримку журналісту-розслідувачу Юрію Ніколову у зв’язку з погрозами, які він отримав, у тому числі в соцмережах.

Також міжнародна організація закликала Міністерство внутрішніх справ України провести ретельне та прозоре розслідування обставин, пов’язаних із погрозами, які отримав журналіст з Херсонщини Олег Батурин.

Читайте також:

У травні 2023 року організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила Індекс свободи слова у 2023 році, згідно з яким склала рейтинг 180 країн світу. Україна в ньому опинилася на 79-ій сходинці. У 2022-му була 106-ю, у 2021-му — 97-ю.

Фото: фейсбук-сторінка RSF

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY