detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
15.11.2023 16:33
СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу
СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу
Уже призначена низка експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки та мовознавиці.

Служба безпеки України повідомила, що розпочала кримінальне провадження і вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки, мовознавиці Ірини Фаріон.

У своєму повідомленні СБУ посилається на інтерв'ю Фаріон журналістці Яніні Соколовій у програмі «Рандеву», в якому мовознавиця заявила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Крім того, в СБУ звертають увагу, що Фаріон у своїх соцмережах опублікувала допис зі скриншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, в якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника. Окупанти зловили студента і записали відео з його «розкаянням», підписавши його: «Дякую пани Фарион».

За цими фактами відкрили кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також:

Нагадаємо, 14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити мовознавицю Ірину Фаріон з Національного університету «Львівська політехніка».

Після виходу 4 листопада інтерв’ю Ірини Фаріон журналістці Яніні Соколовій уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працює Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

Фото: сайт СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY