detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
19.07.2023 16:15
Вийшов трейлер документального фільму «День Незалежності» Володимира Тихого
Вийшов трейлер документального фільму «День Незалежності» Володимира Тихого
Стрічка, яка розповідає про те, як українці відзначали 31-шу річницю відновлення державності країни, буде у прокаті з 24 серпня.

Вийшов офіційний трейлер фільму «День Незалежності» режисера Володимира Тихого, повідомила нашу редакцію пресрелізом компанія-дистриб’ютор «Артхаус Трафік».

Дія фільму відбувається протягом одного дня — 24 серпня 2022 року. Тоді українці святкували 31-шу річницю відновлення незалежності країни та вже протягом пів року протистояли повномасштабному вторгненню росіян.

Як прожили той День Незалежності працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відповідальні за ввімкнення сигналу тривоги в столиці, «пляжні» патрульні з Одеси, операторки протитанкового комплексу, мінометної батареї, штурмовик ЗСУ, 14-річна прибиральниця пабу в Харкові, художниця з Києва та народний депутат, який стояв біля витоків проголошення незалежності України, — про все це і не тільки можна дізнатися з фільму.

Своєрідний документальний фільм-портрет України та українців знімали одночасно в різних куточках країни. Загалом у фільмуванні взяли участь 11 кінооператорів. Також у стрічці використані кадри 1991 року (з першим внесенням до сесійної зали Верховної Ради українського прапора), які зняв один із героїв — Ярослав Кендзьор.

«День Незалежності» — друга робота Володимира Тихого за час повномасштабного російського вторгнення і певною мірою продовження фільму «День українського добровольця», який здобув нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю та Sheffield Doc/Fest і став першою українською стрічкою, показаною на BBC.

Стрічку «День Незалежності» створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з Cineo Studio та Black Photon (Польща) за підтримки Польського кіноінституту.

Світова прем'єра «Дня Незалежності» відбулася в національному конкурсі фестивалю Docudays UA цього року. Також картина представлена в національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю, який триватиме 19—26 серпня.

Кінорежисер, сценарист і продюсер Володимир Тихий (народився 25 лютого 1970-го у Червонограді Львівської області) — один із творців кіномистецьких проєктів  «Мудаки. Арабески»  й «Україно, Good bye!», співзасновник кінооб’єднання «Вавилон’13». Серед найвідоміших документальних фільмів — «Євромайдан. Чорновий монтаж» (2014), «Сильніше, ніж зброя» (2014) та «Бранці» (2016), серед ігрових повнометражних — «Зелена кофта» (2013) та «Брама» (2017).

Читайте також:

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що протягом цього літа в прокат вийдуть три документальні стрічки українських режисерів, що брали участь у конкурсній програмі цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Йдеться про «Залізні метелики» Романа Любого, «День Незалежності» Володимира Тихого та «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова.

Фото: кадр із фільму «День Незалежності»/ «Артхаус Трафік»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY