detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
27.02.2023 13:46
Фірми Оксани Марченко фінансували Росгвардію та підривну антиукраїнську діяльність — Trap Aggressor
Фірми Оксани Марченко фінансували Росгвардію та підривну антиукраїнську діяльність — Trap Aggressor
Чиновники та правоохоронці дуже повільно впроваджують санкційний механізм вилучення активів Марченко та Медведчука.

Фірми дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко з 2014 року перераховували кошти на рахунки Росгвардії та МВД РФ, а також служили тіньовим майданчиком для фінансових надходжень з Росії для організації підривної діяльності в Україні. Саме ці дані лягли в основу кримінальних справ проти Марченко, у рамках одної з яких суд нещодавно арештував майно колаборантки на 5,6 млрд гривень. Про це йдеться у розслідуванні журналістки Інни Попович для проєкту Trap Aggressor, який моніторить ефективність санкцій.

Серед численних активів подружжя Віктора Медведчука і Оксани Марченко, зокрема є відпочинкові комплекси «Бескид» та «Ведмежа Діброва» на Закарпатті, що належать компанії «Укркапітал». Раніше фірмою «Укркапітал» володів сам Віктор Медведчук, але згодом вона перейшла у власність Оксани Марченко.

За даними СБУ, на рахунки баз відпочинку під виглядом договорів оренди через ланцюжок інших фірм та «Укркапітал» з Росії надходили кошти для фінансування підривної діяльності на території України.

У 2021 році, за даними Trap Aggressor, від імені фіктивного директора товариство «Кетінео-Менеджмент» оформило договори оренди готельних комплексів «Бескид» та «Ведмежа Діброва» вартістю близько 10 млн грн на рік.

У цій кримінальній справі суд арештував майно Оксани Марченко на 5,6 мільярда гривень: 3 маєтки, 27 квартир, 2 бази відпочинку, нерухомість в Ужгороді, Львові, Броварах, на Івано-Франківщині та Миколаївщині, землю, яхти, літаки та авто. Однак з-поміж цих активів до агенції АРМА потрапили лише база «Бескид» та 1 яхта.

У другому кримінальному провадженні СБУ йдеться про те, що, Марченко регулярно переводила на рахунки Росгвардії та МВД РФ мільйонні суми начебто за охорону свого маєтку у Криму. За весь час дружина Медведчука здійснила платежі на понад 50 мільйонів гривень.

Для реалізації цієї схеми Марченко через свою компанію «Спорт-тур» підписала відповідні охоронні угоди зі структурами Росгвардії та російським МВД. За даними слідства, ці договори після початку повномасштабного вторгнення не були розірвані, і Марченко продовжувала фінансувати російський бюджет. У рамках цієї справи Оксані Марченко теж повідомлено про підозру.

Нагадаємо, 7 лютого 2023-го Служба безпеки України повідомила про підозру  через фінансування окупаційних військ колишній телеведучій, дружині підозрюваного у держзраді екснардепа Віктора Медведчука Оксані Марченко. 

У серпні 2022 року ми писали, що на Львівщині арештували три земельні ділянки колишньої телеведучої. За даними слідства, ці ділянки опинились у власності Марченко незаконно.

У квітні 2022-го Оксана Марченко дала пресконференцію для росЗМІ у Москві. Вона розповіла про чоловіка, якого затримали при спробі втекти з України, і заявила, що він «не вчиняв жодних злочинів». 

Раніше вона записала відеозвернення до Зеленського та Ердогана з проханням звільнити Медведчука. На пресконференції у Москві Марченко розповіла, що реакції на свої звернення не отримала.

21 вересня 2022-го відбувся обмін полоненими з Росією, зокрема були звільнені 215 українських військових, серед них 108 бійців «Азову».   Україна задля повернення військових та цивільних віддала Медведчука Росії.

Наприкінці листопада Медведчука та Марченко помітили в тимчасово окупованому Криму. 

Колаж: Trap Aggressor  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY