detector.media
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
19.10.2022 10:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у вересні 2022 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у вересні 2022 року
Стабільно мала частка жінок, ще потужніша монополія «слуг народу» в ефірі марафону іномовлення, депутат від Шарія як ньюзмейкер із Харківщини.

In English

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травеньчервеньлипеньсерпень), а з початку липня — і про російськомовний марафон «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення також під назвою «FreeДом» на супутнику та онлайн (липень, серпень). Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У серпні телеканал іномовлення UA чи UATV перейменувався на «FreeДом». Тож тепер важко сказати, що таке «FreeДом» — власне телемарафон, який транслюється на каналі з такою самою назвою, чи ефір цього телеканалу, частину якого заповнюють блоками виробництва інших каналів і медіагруп, а частину — власне редакції каналу іномовлення. Аби не плутати власне редакцію Мультимедійної платформи іномовлення України, яка виробляє частину ефіру «FreeДома», з усім марафоном, у якому є блоки різних мовників, ми будемо називати весь ефір марафоном «FreeДом», а телеканал і його редакцію — «каналом іномовлення».

У порівнянні з серпнем кількість включень/інтерв’ю та унікальних гостей у вересні практично не змінилась:

 

Кількість розмов

Кількість гостей

Серпень 2022 року

1092

522

Вересень 2022 року

1094

505

 

Гендерний «баланс» у марафоні залишається незмінним у вересні — 16,5% включень припадає на жінок-героїнь, 18% людей,  у яких беруть інтерв’ю в ефірі російськомовного іномовлення — жінки.

 

Кількість розмов

Кількість гостей

Загалом

1094

522

Жінок

181

94

Частка жінок

16,5%

18%

Щоправда, цього разу в топі побільшало жінок. Найпопулярнішою жінкою в ефірі марафону іномовлення залишається росіянка-політкоментаторка Ольга Курносова (11 появ в ефірі за вересень), її наздоганяє речниця об’єднаного командування «Південь» Наталя Гуменюк — 10 появ. Нагадаємо, Наталя Гуменюк — героїня, що найчастіше з’являється в ефірі спільного телемарафону «Єдині новини» вже другий місяць. Дев’ять разів в ефір включали представницю Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки Андреа Калан, вісім разів — російську опозиціонерку та керівницю руху «Русь сидящая» Ольгу Романову. По кілька разів в ефірі були радниця голови Харківської обласної військової адміністрації Наталя Попова, народна депутатка від «Слуги народу» Марія Мезенцева і засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська. Втім до лідерів топу — воєнного експерта Олега Жданова, політкоментатора Володимира Фесенка та російського політкоментатора Андрія Піонтковського — жінки-коментаторки не наблизились. Проблему гендерного дисбалансу в ефірі марафону іномовлення озвучила під час засідання комітету з питань інформаційної та гуманітарної політики Верховної Ради України директорка «Детектора медіа» Галина Петренко. Можливості відреагувати на цю репліку керівниця та шефредактор «FreeДома» - відповідно Юлія Островська та Олексій Мацука – поки що не мали, однак сподіваємось, що вони врахують це зауваження. Жінки становлять понад 50% людської популяції, й дивно, коли їм виділяють лише 16% часу, призначеного для розмов в ефірі.

Загалом у топі ті самі люди, що у серпні, але варто звернути увагу на почастішання появ в ефірі іномовлення радника голови Офісу президента Михайла Подоляка. Він став головним «голосом Банкової»  у вересні і у спільному телемарафоні «Єдині новини».

Одна з проблем «FreeДома», яку обговорювали на згаданому засіданні парламентського комітету, — монополія «Слуги народу» на присутність в ефірі марафону іномовлення, яка проявилась після дослідження «Детектора медіа» у серпні. Нагадаємо, протягом серпня в ефірі з’являлись десятеро народних депутатів загалом двадцять разів, і всі вони представляли «Слугу народу». Схоже, редакція марафону іномовлення зробила з цих цифр не той висновок, якого можна було сподіватись, і замість урізноманітнення партійної палітри маємо у вересні дванадцять «слуг» і тридцять п’ять появ в ефірі:

Депутат

Партія

Разів в ефірі

Єгор Чернєв

«Слуга народу»

7

Марія Мезенцева

«Слуга народу»

5

Юрій Камельчук

«Слуга народу»

4

Федір Веніславський

«Слуга народу»

4

Денис Маслов

«Слуга народу»

4

Євгенія Кравчук

«Слуга народу»

3

Олександр Мережко

«Слуга народу»

2

Юлія Гришина

«Слуга народу»

1

Павло Сушко

«Слуга народу»

1

Ольга Василевська-Смаглюк

«Слуга народу»

1

Олег Дунда

«Слуга народу»

1

Дмитро Соломчук

«Слуга народу»

1

Віталій Безгін

«Слуга народу»

1

 

35

 

У порівнянні з вереснем із першого місця в переліку регулярних гостей опустився Федір Веніславський, натомість став популярнішим Єгор Чернєв. За версією Євгенії Кравчук, яка і в серпні, і у вересні не раз була гостею марафону іномовлення, така увага саме до її партії пов’язана з членством «слуг» у парламентських асамблеях Ради Європи та Організації безпеки та співробітництва в Європі. Однак в українській постійній делегації в ПАРЄ, як і в делегації в ОБСЄ, є члени й інших партій і депутатських груп. Особливо багато питань викликає присутність в ефірі колишнього завсідника каналів Медведчука і каналу «Наш», в недалекому минулому — войовничого антивакцинатора Юрія Камельчука.

В усякому разі, якщо присутність у серпні в ефірі іномовлення тільки «слуг» можна було вважати випадковістю, то навряд чи повторення цієї ситуації з мало не вдвічі більшим представництвом в ефірі у вересні може бути збігом. Маємо справу з монополією однієї політичної партії в ефірі державного каналу.

Ще один момент, пов’язаний із партійністю та репутацією. У вересні українська армія звільнила більшу частину раніше окупованих територій Харківської області, тому в фокусі була ситуація на Харківщині. Чотири рази протягом місяця в ефірі іномовлення з’являвся Вадим Крохмаль, якого титрували «депутатом Куп’янської міської ради». Щоправда, при цьому забували згадати, що обраний Крохмаль був від Партії Шарія — політичної сили, забороненої в України. «FreeДом» не єдиний канал, де забули про партійну історію Крохмаля — та сама ситуація була в ефірі «Настоящего времени». Двічі його включали також в ефір «Єдиних новин». На нашу думку, навіть якщо Крохмаль «перейшов на бік України» і тепер не поділяє ідей свого партійного лідера, цей факт із біографії політика є надзвичайно важливим і мав би впливати на рішення гостьових редакторів щодо запрошення його в ефір. Як мінімум — якщо, скажімо, ситуацію в Куп’янську більше ніхто, крім цього політика, прокоментувати не може, — згадка про його зв’язок із Партією Шарія повинна була бути у представлені гостя.

Загалом представництво Росії, України та інших держав в ефірі марафону лишилось незмінним. Як і раніше, завсідники-українці — переважно воєнні експерти й політкоментатори, речники силових органів та голови обласних державних адміністрацій (тобто ньюзмейкери), завсідники-росіяни — експерти, які розмірковують про долю Росії та суспільні процеси в цій країні. У зв’язку з масовою еміграцією росіян у Казахстан і Грузію в ефірі побільшало тамтешніх політкоментаторів, журналістів і громадських діячів. Серед людей, які представляли Сполучені Штати Америки, низка емігрантів, зокрема російська журналістка Каріна Орлова.

Не змінився й розподіл представництва різних країн в обговоренні ключових тем. Найбільше росіян коментує суспільні питання (часто це процеси в російському суспільстві) — в півтора рази більше, ніж українців. Натомість в інших сферах російські голоси звучать значно рідше.

Читайте також щоденні огляди марафону «FreeДом» у розділі «Іномовлення».

Скріншот відео: ГРОШІ/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY