detector.media
27.12.2021 13:38
Кореспондент «Російської служби ВВС» виїхав з Москви до Лондона через «безпрецедентне стеження»
Кореспондент «Російської служби ВВС» виїхав з Москви до Лондона через «безпрецедентне стеження»
Стеження, на думку журналіста, може бути пов'язане з його матеріалом про хакерів із російської групи Evil Corp.

Кореспондент «Російської служби ВВС» Андрій Захаров вимушено виїхав з Москви до Лондона. Про це він повідомив у відео на сайті BBC.

У жовтні 2021 року Міністерство юстиції РФ внесло журналіста до реєстру «ЗМІ-іноагентів». Після цього він помітив за собою «досить безпрецедентне стеження», агентів, які постійно змінювались, і змушений був виїхати з країни.

«Поки що незрозуміло, з чим було пов'язане стеження: з тим, що мене визнали "іноагентом", або, можливо, з матеріалом про хакерів із групи Evil Corp, який я робив зі своїми британськими колегами», – додав Андрій Захаров.

Зазначимо, у грудні 2019 року Міністерство юстиції та фінансів США ввело санкції щодо 17 фізичних та семи юридичних осіб, пов'язаних з російською групою хакерів Evil Corp. Росіян звинувачують у створенні та використанні вірусів та викраденні за їхньою допомогою з банківських рахунків американських громадян та компаній не менше $100 млн.

Також нагадаємо, що закон про ЗМІ-іноагентів з'явився в Росії у 2017 році. Наприкінці того ж року до Реєстру ЗМІ-іноагентів внесли «Радіо Свобода» та кілька медіапроєктів видання.

21 грудня 2020 року в реєстр «ЗМІ – іноземних агентів», що виконують функції іноземних агентів у РФ, включили чеське інформаційне агентство Medium-Orient, а 28 грудня –правозахисника Льва Пономарьова, журналістів Людмилу Савицьку і Сергія Маркелова, головного редактора «Псковської губернії» Дениса Камалягіна, петербурзьку художницю і активістку Дарину Апахончич.

23 квітня 2021 року Мін'юст РФ включив видання «Медуза» в реєстр «ЗМІ – іноземних агентів», і воно опинилося на межі закриття: рекламодавці відмовилися від співпраці, журналістам довелося скоротити зарплати, деякі з них були змушені покинути редакцію.

14 травня в реєстр «ЗМІ – іноземних агентів» потрапила організація Stichting 2 Oktober – адміністратор доменного імені видання VTimes.io; 12 червня воно було закрите.

15 липня Генпрокуратура оголосила «небажаною» на території Росії діяльність іноземної організації Project Media, Inc. – видання «Проект», заявивши, що вона «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки». Мін'юст також включив «Проект» в реєстр «небажаних» організацій. Одночасно головний редактор видання Роман Баданін, а також співробітники Петро Маняхін, Ольга Чуракова, Марія Желєзнова та Юлія Лук'янова були персонально оголошені «ЗМІ – іноземними агентами».

До того ж переліку внесли журналістку «Радіо Свобода» Єлизавету Маєтну, співробітників «Открытых медиа» і «Проект» Юлію Ярош, Максима Глікіна, Іллю Різдвяного, Михайла Рубіна, Софію Гройсман, Юлію Апухтін і Олексія Постернака.

23 липня компанію The Insider SIA – адміністратора доменного імені видання The Insider – включили в реєстр «ЗМІ – іноземних агентів». Його засновник Роман Доброхотов припустив, що його колегам доведеться покинути Росію, а 28 липня до самого Доброхотова прийшли з обшуком і вилучили у нього техніку і закордонний паспорт – нібито в рамках справи про наклеп, за яким Доброхотов поки проходить як свідок.

4 серпня 2021-го Роскомнагляд заблокував сайти «Открытых медиа», «МБХ Медиа» і «Правозащиты Открытки» на вимогу Генпрокуратури РФ, оскільки відомство вважає їх пов'язаними з Open Russia Civic Movement і Open Russia (діяльність організацій оголошена «небажаною» на території Росії).

20 серпня в реєстр «іноземних ЗМІ, що виконують функції іноземного агента», включені телеканал «Дождь», видання «Важные истории» (юридична особа Istories fonds, зареєстрованп в Латвії) і персонально журналісти Степан Петров, Олеся Шмагун, Алеся Мароховвська, Ірина Долиніна, Роман Шлейнов, Роман Анін, Дмитро Великовський.

Загалом до переліку фізосіб, які «виконують роль ЗМІ-іноагента», в Росії внесено більше 100 людей. Вони мають публікувати у своїх матеріалах певний дисклеймер про свій статус, подавати фінансову звітність тощо.

Фото: скріншот з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY