detector.media
22.11.2021 20:33
«Талібан» заборонив афганському телебаченню показувати серіали з жінками
«Талібан» заборонив афганському телебаченню показувати серіали з жінками
Ісламський рух «Талібан», який захопив владу в Афганістані влітку 2021 року, опублікував перелік правил для афганського телебачення.

Член організації, яка представляє журналістів та журналісток Афганістану, Худжатулла Муджаддеді розповів ВВС, що публікація списку вимог була неочікуваною, а самі правила виявились розмитими. 

На його думку, виконання вимог зі списку призведе до закриття деяких телеканалів, оскільки вони не зможуть разом з повноцінним мовленням дотримуватись їх. Оскільки зараз багато афганських телеканалів показують чимало іноземних серіалів, в яких грають акторки.

А за новими правилами заборонено транслювати серіали, в яких грають жінки. Також жінкам-журналісткам заборонено з’являтися в кадрі з непокритою головою. Але наскільки вона має бути покритою, з правил незрозуміло: ховати потрібно тільки волосся? Чи тільки щоб очі було видно? 

Читайте також: 

Список створило Міністерство з поширення чеснот та викорінення пороку, яке замінило Міністерство зі справ жінок попереднього афганського уряду. Копію у своєму твіттері опублікував журналіст афганської телекомпанії Tolo News Карім Аміні. Крім вже згаданих заборон щодо жінок та журналісток, вимагається наступне:

دستور وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رسانه‌ها pic.twitter.com/XUc732uw4v

— KarimAmini (@KarimAmini1) November 21, 2021

Після захоплення влади «Талібан» обіцяв не позбавляти жінок прав на навчання чи роботу та не втручатися в роботу ЗМІ. Однак з часом жінкам майже повністю заборонили отримувати освіту, а журналістів неодноразово били за висвітлення протестних акцій

Читайте також: 

Нагадаємо, що 15 серпня 2021 року «Талібан», більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють майже весь Афганістан, окрім північної провінції Панджшер. Напередодні «Талібан» захопив найбільші міста країни, в тому числі Кандагар і Герат. Президент Афганістану Ашраф Гані втік із країни до Таджикистану.

Бойовики «Талібану» заявили, що «війна в Афганістані закінчена», і вже анонсували проголошення найближчим часом «Ісламського емірату Афганістан».

США та інші західні країни екстренно евакуювали свої дипломатичні представництва з Кабула. Масово тікають зі столиці й містяни. 

Стрімкий наступ «Талібану» став можливим, зокрема, через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що «Талібан» не зможе захопити весь Афганістан, адже «США залишають після себе добре озброєну й вишколену афганську армію». Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Посилення в Афганістані «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY