detector.media
21.02.2021 13:31
Рада зі свободи слова при президентові України виступила із заявою проти репресій у Білорусі
Рада зі свободи слова при президентові України виступила із заявою проти репресій у Білорусі
Рада рекомендує українській владі засудити репресії з боку білоруської влади проти правозахисників та журналістів та вимагати від державних органів Білорусі негайно припинити переслідування працівників медіа.

Рада з питань свободи та захисту журналістів при Президентові України висловлює занепокоєння з приводу нехтуваннями принципами свободи слова у Республіці Білорусь, яке супроводжується переслідуваннями та ув’язненнями журналістів через їхню професійну діяльність та навіть під час виконання журналістських обов’язків.

Зокрема, ми висловлюємо солідарність із ув’язненими на дворічний термін журналістками телеканалу «Белсат» Катериною Андреєвою (Бахваловою) та Дарією Чульцовою, а також засуджуємо репресії проти представників Білоруської асоціації журналістів та «Прес-клубу Білорусь».

Підтримуючи звернення українських правозахисних та медійних організацій, ми відзначаємо необхідність реакції української влади на події у Білорусі та закликаємо високопосадовців донести до білоруських органів влади позицію та вимоги української медійної спільноти, а саме: припинення всіх політичних репресій проти журналістів, забезпечення вільного функціонування білоруських медіа, негайне  звільнення з-за ґрат журналісток «Белсат» Катерини Бахвалової та Дарії Чульцової. 

Рада з питань свободи та захисту журналістів рекомендує Президентові України, Верховній Раді, Кабінету міністрів, Міністерству закордонних справ публічно засудити репресії з боку білоруської влади проти правозахисників та журналістів та вимагати від державних органів Білорусі негайно припинити переслідування працівників медіа. Крім того, ми закликаємо українські органи влади звернутися до урядів країн-партнерів з підтримкою запровадження більш жорстких санкцій та посилення міжнародної ізоляції режиму О. Лукашенка.

***

Нагадаємо, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України — це консультативно-дорадчий орган, створений відповідно до указу президента № 808/2019. До складу ради входять 15 членів, обраних на установчих зборах: Вадим Міський (секретар Ради), Олександр Бурмагін, Наталія Влащенко, Ірина Городецька, Наталія Гуменюк, Діана Дуцик, Павло Єлізаров, Максим Кречетов, Тетяна Лебедєва, Світлана Остапа, Людмила Писанко, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Тарас Шевченко, Сергій Штурхецький.

Раніше Рада з питань свободи слова засудила тиск на «Схеми» з боку Андрія Портнова, виступила з критикою законопроекту «Про дезінформацію», двічі рекомендувала владі пакети заходів щодо підтримки медіа під час карантину, частина з яких була врахована в ухваленому законі щодо підтримки креативних індустрій, рекомендувала ратифікувати Конвецію про доступ до офіційних документів, яка була згодом підтримана Верховною Радою України, а також розробила рекомендації щодо проведення пресконференцій перших осіб держави та організації журналістських пулів, а також закликала Нацполіцію вжити заходів для припинення торгівлі журналістськими посвідченнями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY