detector.media
10.12.2014 18:33
Юрій Павленко з «Опозиційного блоку» запропонував ліквідувати Міністерство інформаційної політики
Юрій Павленко з «Опозиційного блоку» запропонував ліквідувати Міністерство інформаційної політики

Народний депутат від «Опозиційного блоку», член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Юрій Павленко запропонував колегам по комітету ліквідувати поки ще не створене Міністерство інформаційної політики. З такою пропозицією він виступив на засіданні комітету 10 грудня.

 

«Я так розумію, що комітет змирився з тим, що Міністерство інформаційної політики створено. Я ініціюю перед комітетом необхідність ліквідації цього міністерства, як такого, що є наступом на свободу слова», - сказав пан Павленко.

 

На запитання голови комітету Вікторії Сюмар («Народний фронт»), яким він бачить шлях ліквідації, якщо було голосування Верховної Ради про призначення міністром інформаційної політики Юрія Стеця, Юрій Павленко сказав: «Я ініціюю, щоб комітет вніс проект постанови».

 

Вікторія Сюмар запропонувала йому внести проект постанови в комітет, і члени комітету його розглянуть.

 

Натомість член комітету, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Богдан Онуфрик закликав усіх об'єднатися в питанні інформаційної політики: «Якщо ми хочемо добитися ефективності роботи в інформаційній політиці медіаспільноти, нашого комітету, міністерства, ми маємо бути не контролерами, не критиками, а об'єднати зусилля і бути партнерами - і комітет, і міністерство, і медіаспільнота».

 

Як відомо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, «Репортери без кордонів».

 

В Україні протии створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!», Незалежнамедіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники.

 

Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Миколаєві, Сумах, Харкові.

 

10 грудня міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також повідомив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область).

 

10 грудня генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook виклав новий проект положення про Міністерство інформаційної політики України. Цей же документ цього дня в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації презентував Юрій Стець.

 

Юрій Стець повідомив, що має намір внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект положення про своє міністерство цього тижня, тому до п'ятниці, 12 грудня, він приймає пропозиції та поправки громадськості й народних депутатів. Коли буде прийнято положення - тоді буде створено міністерство.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY