Сергій Жадан: «Не потрібно розслаблятися — боротьба триває»

Сергій Жадан: «Не потрібно розслаблятися — боротьба триває»

12 Квітня 2014
10077
12 Квітня 2014
10:49

Сергій Жадан: «Не потрібно розслаблятися — боротьба триває»

10077
Поет, громадський активіст — про ситуацію в Харкові і країні
Сергій Жадан: «Не потрібно розслаблятися — боротьба триває»
Сергій Жадан: «Не потрібно розслаблятися — боротьба триває»

Кореспондент «Дня» зустрівся з харківським поетом і громадським активістом Сергієм Жаданом на «Книжковому Арсеналі» і поговорив з ним щодо поточної ситуації в Харкові, в лівому русі і в країні в цілому.

 

- Що ти думаєш про теперішні сепаратистські виступи в Харкові?

- Мені здається, що це добре й заздалегідь підготовлена акція, ініційована ззовні, в якій беруть участь як громадяни України, так і громадяни іноземної держави.

 

- Чому вона знайшла певну підтримку серед городян?

- Ну яка підтримка? В держадміністрацію ніхто особливо не ломився, міліція просто розійшлася і пропустила тих, хто атакував. Одне - телекартинка, яку нам показують, в якій стверджують, що весь схід - за федералізацію і приєднання до Росії, інше - реальний стан справ, який полягає в тому, що на їхні мітинги приходять 1500-2000 учасників. Правда, серед цих двох тисяч є кількасот добре підготовлених, активних, радикально налаштованих людей, які туди йдуть з однозначною метою: створення і поширення конфлікту.

 

- Чому ж міліція виявилася такою поблажливою?

- Це питання до міліції.

 

- У тебе є версії?

- Є. Але я не фахівець... Можу лише припустити, що харківська міліція великою мірою ігнорує нинішнього міністра внутрішніх справ, займається відвертим саботажем, що, в свою чергу, пояснюється особою саме цього міністра. Якби на цій посаді була інша людина, ймовірно, дії правоохоронців теж були б геть інакшими. Однак там усе неоднозначно, там не лише саботаж і підтримка сепаратистів. Наскільки я знаю, під час штурму ОДА частина підрозділів тримала оборону, а частина - просто розійшлася. Усе залежить від того, хто конкретно керує підрозділом, звідки підрозділ - з міста чи з області тощо. Є речі, про які ми точно не знаємо.

 

- До речі, чому в Харкові, на відміну від Донецька та Луганська, захоплену будівлю вдалося звільнити відносно легко?

- Я переконаний, що вся ця історія перш за все залежить від позиції місцевої влади. Тому що і в Луганську, і в Донецьку сепаратистів не так багато, щоб не можна було з ними впоратися. Якщо немає конкретних і ефективних дій, то, на мою думку, це свідчить про те, що місцева влада просто не зацікавлена у розв'язанні проблеми. У Харкові, очевидно, місцева влада зрозуміла, що загравання з сепаратистами можуть дуже погано закінчитися для самої влади.

 

- Отже, Кернес перелякався?

- Він не з тих людей, які лякаються. Він просто гумовий. Він пристосовується до тих обставин, у які потрапляє. Ось приклад. Ще наприкінці листопада він за допомогою адмінресурсу зігнав кількадесят тисяч харків'ян із прапорами ЄС протестувати проти ЄС. Я ще тоді казав: свого часу він згадає цей мітинг, покаже картинку, де люди стоять з прапорами євроспільноти і хвалитиметься, мовляв, ось хто реально є євроінтегратором на сході. Так зараз і відбувається. Сьогодні Кернес виступає миротворцем, такою собі буферною зоною між антимайданом і рештою харків'ян і намагається лавірувати за нових обставин.

 

- Що загалом змінилося в Харкові після перемоги?

- Як і в решті країни, змінилося співвідношення сил. Люди, які вчора були в опозиції, опиралися режиму, за кілька днів опинилися в провладній ролі. Сьогодні маємо усвідомити, що частина відповідальності за дії нового керівництва лежить тепер і на нас. І люди на антимайданах тепер можуть висловлювати свої претензії до нас. Багато хто цього не розуміє, досі почуває себе революціонером, який сьогодні бореться невідомо з ким.

 

- Але зміни в тому ж Харкові не відбувалися безболісно. Коли на вас напали 1 березня в держадміністрації - це була чиясь зла воля чи стихійна атака самого антимайдану?

- Думаю, ця акція була спланована великою мірою тодішньою харківською владою, але в певний момент вийшла з-під їх контролю, дійсно перетворилася на атаку, коли юрба відчула запах крові і перестала бути керованою. Так мені це бачиться.

 

- Після нападу на тебе маєш якийсь острах?

- Без якогось кокетства - ні. Тоді не боявся і тепер не боюся. Ну дадуть по голові, ну то й що? Не так страшно. Це все дрібниці. Головне - те, що відбувається в суспільстві, в країні, в якій ми живемо.

 

- У нинішніх подіях у Харкові є особлива складова, котрої, здається, немає більше в жодному з українських міст, де відбуваються протести. Маю на увазі активну участь місцевих молодих анархістів спочатку в Євромайдані, а зараз - в акціях проти сепаратистів, причому не в індивідуальному порядку, як це було в Києві, а саме як хай і нечисленної, але цілком організованої сили. Чому так сталося?

- Думаю, це ситуативно. Навряд чи це свідчить про великий потенціал нових лівих у місті. Так, у нас є організація анархістів, котрі прийшли на Майдан і залишилися на ньому. Я схильний вбачати в тому їхню принципову позицію - адже вони вийшли саме на антисистемні виступи, а Майдан, безумовно, був антисистемним виступом. Але в Києві нові ліві теж стояли на Майдані, просто їх не так багато і вони не були такими помітними. Інша річ, що Майдан розколов лівий рух - він і так не відрізнявся силою й організованістю, а тут просто розвалився. Частина лівих підтримала революцію, частина - категорично відкинула, і, найцікавіше, в Європі відбувається те ж саме. Багато лівих у Польщі, Німеччині, Франції активно виступають проти нової української влади і того, що відбулося у нас за останні чотири місяці.

 

- Скажи, а загалом тобі не здається, що разом із загальною політичною культурою в Україні змінюється і культура протесту? Що місце напівміфологічних героїв повстань минулого тепер заступають міські партизани?

- Ні. Вважаю, це тимчасово. Ситуація змінюватиметься. Я переконаний, що соціальні вимоги, соціальні ініціативи і відповідний штиб протесту набиратимуть все більшого масштабу. Бо революція була в чомусь націоналістичною, в чомусь ліберальною, а от соціальні й економічні вимоги проговорювали дуже мало. Однак їх актуальність була і лишається дуже великою. Не слід розслаблятися - боротьба триватиме; але час людини з битою дуже швидко закінчиться, натомість буде час громадських і соціальних протестів. Очевидно, ми почнемо стикатися зі спробами і нової, і наступної влади максимально законсервувати суспільні й політичні механізми, які були при владі попередній, зберегти корупційну систему. Наскільки суспільство зможе перевести боротьбу з гасел «Слава нації - смерть ворогам!» в конкретні соціальні вимоги - це дуже цікаво.

 

- Що далі робитимеш? Продовжуватимеш громадську активність чи більше зосередишся на літературі?

- Подивимося. У нас із друзями є задуми, які балансують між соціально-громадськими та мистецько-гуманітарними проектами. Думаю, будемо займатися реалізацією таких речей. Харківський Майдан загалом викристалізував низку свіжих ідей і нових ініціатив, там з'явилося багато цікавих молодих людей. Прийшли ті, хто хоче щось робити, щось змінювати і мають для цього сили й бажання.

 

Дмитро Десятерик, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду